Raši stopol 50-miliónovú výzvu a vypísal 150-miliónovú. Remišová: Nechcelo sa mu hodnotiť

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) ruší 50-miliónovú výzvu na rekonštrukciu škôl. Podľa ministra Richarda Rašiho (Hlas) k tomuto kroku museli pristúpiť z dôvodu zlyhania jeho predchodkyne Veroniky Remišovej (Za ľudí).

20.12.2023 12:21 , aktualizované: 15:27
debata (5)

Eurofondová výzva bola podľa neho zle nastavená. Rezort ju teraz nahradí novou výzvou v navýšenom objeme 150 miliónov eur. „Keby sa pokračovalo v prvej výzve, muselo by sa viac ako 80 percent projektov hodiť do koša. Všetci budú môcť svoje projekty použiť na druhú výzvu, ktorú pripravujeme spolu s regiónmi a veríme, že súťaž bude nielen férová, ale bude aj väčšia šanca byť úspešný,“ povedal Raši.

MIRRI ruší výzvu, aby minister Raši nemusel vyhodnocovať žiadosti. Zároveň sa má výzva opätovne spustiť, pretože samosprávy prídu o peniaze, reagovala Veronika Remišová. „Výzva bola vyhlásená dva mesiace po tom, ako som už nebola vo funkcii ministerky investícií. Je fakt, že podmienky pre financovanie telocviční som vyrokovala s Bruselom,“ povedala Remišová s tým, že výzva bola najmä v čase po pandémii COVID-19 samosprávami mimoriadne vítaná.

Na príprave výzvy sa podľa nej podieľali aj samosprávy a v hodnotiacich kritériách sa tiež uvádza, či je projekt v súlade s tým, čo kraj plánuje. Bola tak nastavená v súlade s cieľmi jednotlivých regiónov.

Raši údajne osobne telefonoval samosprávam

„Výzva bola natoľko úspešná, že sa do nej prihlásili samosprávy v objeme 300 miliónov eur. Je neprípustné, aby minister telefonoval samosprávam a žiadal ich, aby sa do výzvy nehlásili,“ vyhlásila Remišová s tým, že bude kontaktovať európsku komisárku pre sabotovanie eurofondov zo strany vlády.

Raši kritizuje, že bývalé vedenie ministerstva pripravilo výzvu „od zeleného stola“ bez konzultácie s potenciálnymi prijímateľmi a samosprávami. Poukázal na to, že vo výzve bolo vyčlenených 50 miliónov eur, no už v prvom kole výzvy prišlo 278 dopytov v hodnote 237 miliónov eur. Hoci už po prvom kole bolo jasné, že nie je možné vyhovieť všetkým žiadateľom, bývalé vedenie rezortu automaticky vyhlásilo aj druhé kolo, kde prišlo ďalších 94 žiadostí v hodnote ďalších 71,8 miliónov eur. „Táto výzva tiež nemala zadefinované finančné limity, nebola napríklad nastavená minimálna ani maximálna výška nenávratného finančného príspevku, takže obce na rekonštrukciu škôl žiadali od 19 000 eur až po viac ako šesť miliónov,“ upozornil Raši.

Richard Raši Čítajte viac Predražený projekt? Raši chce dať na boj s kybernetickými hrozbami 28 miliónov, podľa analytikov by mohol ušetriť

Ako ďalej pokračoval, vyššie územné celky dostali možnosť priorizovať svoje projekty a kým sedem krajov sa k hodnoteniu postavilo zodpovedne, Prešovský samosprávny kraj všetkým projektom na svojom území pridelil plný počet bodov bez zdôvodnenia, čím svoje projekty neférovo zvýhodnil voči projektom z ostatných regiónov. Začiatkom roka 2024 vyhlási MIRRI výzvu na rekonštrukciu a modernizáciu základných škôl v objeme 150 miliónov eur. „Výzva bude mať jasné pravidlá a podmienky na základe požiadaviek regiónov a čo je najdôležitejšie, o výbere projektov nebude rozhodovať ministerstvo, ale priamo Rady partnerstiev a Kooperačné rady partnerstiev v regiónoch,“ dodal Raši.

Minister Raši tiež kritizoval fungovanie projektu Slovensko IT, ktorý označil za čiernu dieru. „Tento projekt, keď začínal, mal presne dvoch podporovateľov – pani Remišovú a pána Matoviča. Je to projekt, ktorý bol od začiatku nepripravený,“ hovorí Raši. Upozornil na to, že výsledkom projektu je 27 zistení Najvyššieho kontrolného úradu, ktoré budú zverejnené v najbližších dňoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #rekonštrukcia školy #Veronika Remišová #mirri