Čaputová privítala Pircovú Musarovú. Ocenila prítomnosť slovinských vojakov na Slovensku

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v stredu privítala na prvej oficiálnej návšteve Slovenska slovinskú prezidentku Natašu Pircovú Musarovú. Obe vyzdvihli blízke vzťahy krajín. Diskutovali o ochrane klímy, bezpečnostnej situácii aj hybridných hrozbách.

20.12.2023 13:32
Zuzana Čaputová / Nataša Pircová Musarová / Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) a slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová počas oficiálneho prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 20. december 2023
debata (8)

Slovinská prezidentka oznámila dohodu krajín na pokračovaní pomoci Slovenska v súvislosti s tohtoročnými záplavami. Prezidentky tiež spoločne prevzali záštitu nad vznikom pamätníka padlým slovinským vojakom na cintoríne v Becherove.

Čaputová: Sloboda a demokracia nie je samozrejmosťou

Video

Témou stretnutia bola aj vnútorná situácia v krajinách. „Čelíme v podstate veľmi podobným výzvam, pokiaľ ide o hospodárske otázky, ekonomickú situáciu, energetickú situáciu, ale takisto dosahy klimatickej zmeny, bezpečnostné otázky, ale aj potrebu zaoberať sa hybridnými hrozbami,“ priblížila Čaputová.

Kroky, ktoré Slovinsko podniká v boji s hybridnými hrozbami, považuje Čaputová za inšpirujúce a dôležité. Pircová Musarová označila dezinformácie za najväčšiu hrozbu demokracie. Treba im podľa nej postaviť hranice. Odmieta, že by šlo o ovplyvňovanie slobody prejavu.

Čaputová privítala slovinskú hlavu štátu

Slovenská prezidentka privítala na prvej oficiálnej návšteve Slovenska slovinskú prezidentku. Obe vyzdvihli blízke vzťahy krajín.

Fotogaléria
Prezidentka Zuzana Čaputová (druhá zľava v...
Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová...
+7Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo)...

Ochrana klímy je podľa Čaputovej spoločnou prioritou prezidentiek počas výkonu ich mandátov. V oblasti zelenej tranzície vidí priestor na rozšírenie spolupráce krajín, pokiaľ ide napríklad o obnoviteľné zdroje energie, elektromobilitu, ochranu prírodných zdrojov či digitalizáciu.

Hlavy štátov diskutovali aj o bezpečnostnej situácii. Ako pripomenuli, Slovinsko bude budúci rok nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Podľa svojej prezidentky sa bude snažiť najmä o spravodlivý mier na Ukrajine a dohliadať na dodržiavanie humanitárneho práva v konflikte v Pásme Gazy.

Čaputová ocenila prítomnosť slovinských vojakov v jednotke NATO na Slovensku. Pircová Musarová zas poďakovala Slovensku za pomoc pri zvládaní záplav. Vyzdvihla tiež fakt, že hospodárska výmena medzi Slovinskom a Slovenskom dosiahla rekord. V závere vystúpenia poznamenala, že sa nestáva často stretnutie dvoch žien – prezidentiek.

Slovinská prezidentka sa v stredu stretne aj s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Hlas). Pred návratom do vlasti navštívi aj slovinských vojakov, ktorí pôsobia v mnohonárodnej bojovej skupine NATO na základni Lešť.

Český vojak: Nemôžem prezradiť, čo na Lešti cvičíme, ale NATO vždy nájde riešenie

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Zuzana Čaputová