VIDEO: Grendel rečnil sedem hodín, Pellegrini sa ubezpečoval, či v príspevku nemal chybu. NR SR ovládli Matovičovi ľudia

Poslanci Národnej rady pokračujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu. Rokovali počas celej noci a pokračovať budú až do úplného prerokovania návrhu bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať. Do diskusie je prihlásených ešte zruba 40 rečníkov.

21.12.2023 06:49 , aktualizované: 09:27
debata (381)

VIDEO: Koniec Grendelovho vystúpenia a výmena názorov s predsedom parlamentu Pellegrinim. Sulík žiadal o hygienickú pau­zu.

Video

Maratón vystúpení, ktorými sa snaží opozícia naťahovať rozpravu k rozpočtu, pokračoval aj v noci na štvrtok. Poslanec Gábor Grendel (bývalé OĽaNO) mal sedemhodinový príspevok.

„… dve miliardy štyristodeväťde­siatštyri miliónov dvanásťtisíc osemstoštyrid­saťosem, úvodzovky hore, bodka. Skončil som pán predseda.“ Takto ukončil Grendel svoj sedemhodinový pozmeňujúci návrh v rozprave ku štátnemu rozpočtu. Pellegrini mal k jeho vystúpeniu poznámku, že občania by možno radšej vedeli, v ktorých konkrétnych statiach a číslach sa jeho návrh líši a „pevne verím a dúfam, že ste neurobili za tých sedem hodín žiadnu chybu, aby ste nedopadli ako pán poslanec Galko“.

Parlamentnú sálu ovládli poslanci z Matovičovej koalície. Po dlhých hodinách vystúpenia Grendela prišiel na rad siahodlhý príspevok Petra Polláka ml. a Roman Mikulec pokračuje vo vystúpení trvajúcom niekoľko hodín. Pripravení sú ďalší poslanci z koalície bývalého hnutia OĽaNO ako Veronika Remišová či Marek Krajčí. Matovič už skôr pohrozil, že sa bude snažiť naťahovať čas rokovania a tvrdí, že by takto mohla opozícia blokovať parlament aj niekoľko mesiacov, keďže pri debate o rozpočte nie je rozprava obmedzená. Môže ju však zastaviť predseda parlamentu Peter Pellegrini. Ten však už predtým uviedol, že nechá opozíciu, nech sa vyrozpráva.

Koaličná väčšina v parlamente presadila rozpravu o štátnom rozpočte nepretržite 24 hodín denne až do jej ukončenia. Opozícia chce naťahovať čas, aby odďaľovaním schválenia štátneho rozpočtu prinútila koalíciu stiahnuť návrh na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry v zrýchlenom legislatívnom konaní. Podľa šéfa parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas) po schválení štátneho rozpočtu bude mať parlament prestávku a aj tak sa o všetkých ďalších návrhoch bude rokovať až v budúcom roku.

Pellegrini v Ide o pravdu: Nechám opozíciu, nech sa vyrozpráva. Kandidatúru na prezidenta intenzívne zvažujem, už to niečo naznačuje
Video
381 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR