Počasie na Vianoce? Silné sneženie nech vás nemýli, rýchlo príde zásadný obrat. Niektorí Stredoslováci budú bez prúdu

Počasie počas vianočných sviatkov poriadne prekvapí. Aj keď na ich začiatku bude záľaha snehu, na konci sa všetko obráti naruby. V sobotu môže byť mrazivo, v nedeľu sa začne prudká zmena a ďalšie vianočné sviatky budú v znamení vysokých teplôt nad desať stupňov. Niekde môžu stúpnuť až na úroveň 15 stupňov Celzia.

23.12.2023 14:43 , aktualizované: 17:19
Bratislava zasypaná snehom Foto: ,
Bratislava zasypaná snehom v sobotu 23. decembra 2023.
debata (37)
Počasie na Vianoce? Aj snehu nasype, aj sa oteplí
Video

V priebehu nasledujúcej noci, ako aj v nedeľu sa na Slovensku oteplí, čo prinesie dažďové zrážky. V dôsledku oteplenia sa tiež bude topiť sneh, čo môže spôsobiť povodne. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Vzhľadom na otepľovanie sa bude snehová pokrývka postupne roztápať, vplyvom čoho budú stúpať hladiny vodných tokov a počas vianočných sviatkov tak hrozia povodne. Odporúčame preto situáciu nepodceňovať a sledovať aktuálne informácie o počasí, ako aj vývoji hydrologickej situácie,“ uviedol ústav.

Priblížil, že v noci z piatka na sobotu napadlo napríklad na Malom Javorníku 32 centimetrov nového snehu, v Modre 26 centimetrov, na bratislavskej Kolibe takmer 18 centimetrov a okolo desať centimetrov napadlo v rámci západného a stredného Slovenska.

V sobotu nasnežilo

Na väčšine Slovenska treba v sobotu počítať so snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa. Informuje o tom na webe.

V Bratislave platí v sobotu do 19.00 h výstraha druhého stupňa pred snehom. Podľa SHMÚ tam môže napadnúť až 15 centimetrov snehu. Prvostupňová výstraha platí v zvyšku Bratislavského kraja a tiež v celom Trenčianskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Rovnako vo väčšine Žilinského aj v okresoch Poprad a Rožňava.

V lesoparku v Bratislave pre sneh popadali viaceré stromy a konáre. Mestská polícia preto občanov vyzýva na opatrnosť. Informovala o tom na sociálnej sieti. „Pod ťarchou mokrého snehu dnes v lesoparku padajú stromy a konáre. Platí zvýšené riziko úrazu, podobne ako pri silnom vetre. Dávajte si pozor a návštevu lesa radšej odložte,“ priblížili mestské lesy na sociálnej sieti.

Meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách, a to vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

Vydané sú tiež hydrologické výstrahy. Druhostupňová výstraha pred povodňou platí v okresoch Nové Zámky, Zlaté Moravce, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Levice, Žarnovica, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Veľký Krtíš, Zvolen, Detva, Krupina a Lučenec. Prvostupňová výstraha je vydaná pre okresy Skalica, Senica, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Nitra, Banská Bystrica, Brezno, Poltár, Michalovce a Trebišov.

Na strednom Slovensku budú domácnosti bez prúdu

Viaceré domácnosti na strednom Slovensku budú počas Štedrého dňa bez elektrického prúdu. Dôvodom je pretrvávajúce nepriaznivé počasie, ktoré komplikuje opravy porúch. Pre TASR to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Elektrikárom sa v uplynulých hodinách podarilo znížiť celkové množstvo porúch, najhoršia situácia je stále v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Kým v piatok (22. 12.) dopoludnia bolo bez elektriny vyše 17.000 odberných miest, popoludní sa počet podarilo znížiť na približne 9000. V sobotu napoludnie však podľa SSD bolo bez elektrickej energie naďalej približne 4300 odberných mi­est.

„Mimo prevádzky je 123 trafostaníc, evidujeme 23 porúch na úrovni vysokého napätia a približne 30 porúch na úrovni nízkeho napätia,“ priblížil Gejdoš. Ako dodal, do okresov Banská Bystrica a Brezno boli povolaní aj pracovníci z iných regiónov. Prioritne pracujú na poruchách na vysokom napätí, ktoré majú dosah na najväčší počet odberných miest. Lokálne poruchy na úrovni nízkeho napätia opravujú až následne.

„Problém je v tom, že stále sneží. Terén je veľmi zlý, rozmočený, s technikou sa nám nedá dostať tam, kde potrebujeme. Vieme už teraz povedať, že niektoré poruchy sa budú riešiť viac dní, takže niektorí ostanú bez elektriny aj na Štedrý deň,“ skonštatoval Gejdoš s tým, že pre pretrvávajúce nepriaznivé počasie nemožno vylúčiť, že pribúdať budú aj ďalšie poruchy.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneženie