Klimatická zmena poznačila ľadovú výzdobu v jednej zo známych slovenských jaskýň

Klimatická zmena spôsobila v jednej z najviac navštevovaných jaskýň na Slovensku, Demänovskej ľadovej jaskyni, výrazný úbytok ľadu a takmer úplne ju pripravila o skoršiu ľadovú výzdobu.

25.12.2023 10:53
demanovska ladova jaskyna Foto:
Takto vyzerala ľadová výzdoba v Demänovskej ľadovej jaskyni
debata (12)

Oveľa lepšie je na tom druhá verejnosti prístupná ľadová jaskyňa v krajine pri Dobšinej vo východnej časti Slovenska a v národnom parku Slovenský raj, ktorá už predtým mala výrazne väčšiu zásobu ľadu a ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne svojho druhu na svete.

Šokovaní návštevníci. Výzdoba v Demänovskej ľadovej jaskyni sa roztopila

Video

Uviedol to vedúci úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň Pavel Bella. Tá spravuje v krajine viac ako desiatku sprístupnených jaskýň, vrátane dvoch spomínaných ľadových, a zaisťuje ochranu všetkých jaskýň.

Práve zmenené klimatické podmienky v posledných rokoch prispeli podľa odborníka k tomu, že v Demänovskej ľadovej jaskyni zostal len zlomok z asi 1000 metrov kubických ľadu, ktorý tam bol ešte pred dvoma desiatkami rokov. Očakáva sa, že jaskyňa môže prísť o ľadovú zásobu, ak bude doterajší trend pokračovať.

Demänovská ľadová jaskyňa stráca mrazivú krásu

Tento rok je posledným, kedy môžu návštevníci v Demänovskej ľadovej jaskyni uvidieť celoročný ľad.

Fotogaléria
Takto vyzerala ľadová výzdoba v Demänovskej...
Ľad postupne skončí vo všetkých ľadových...
+7Z niekdajšej slávnej ľadovej výzdoby v...
demanovska ladova jaskyna, lad Čítajte viac Vitajte v Čiernej jaskyni, kde hynie ľadová veľryba

„Zaľadnená jaskyňa tvarom podzemných priestorov vytvorí akoby pascu pre studený vzduch, ktorý v podzemí stagnuje. Keď je tuhšia zima, steny jaskyne viac premrznú a padajúca voda presakujúca cez strop jaskyne, najmä na jar z topiaceho sa snehu nad jaskyňou, zamrzne,“ povedal Bell.

Dodal, že v slovenských podmienkach by mali byť čo najtuhšie zimy, mal by napadnúť sneh, ktorý by sa potom na jar topil pomaly a v lete by sa nemali vyskytovať intenzívne dažde. Voda z nich totiž vo veľkom množstve preniká do jaskyne a rozpúšťa ľad.

Klimatická zmena však spôsobila, že vhodné podmienky Demänovská ľadová jaskyňa v posledných rokoch nemá, podobne je to v mnohých ďalších zaľadnených jaskyniach vo svete.

Demänovská jaskyňa slobody Čítajte viac Demänovskú jaskyňu po rekonštrukcii opäť otvorili. Pozrite sa, čo pribudlo

Návštevníci tejto slovenskej jaskyne, ktorá sa nachádza pri Liptovskom Mikuláši a pri ceste vedúcej do známeho lyžiarskeho strediska Jasná, tak podľa odborníka môžu byť sklamaní, hlavne pri porovnaní rozsahu terajšej ľadovej výzdoby so stavom v minulosti. „Nepochybne by bolo atraktívnejšie pre návštevníkov, ak by tam ľad ďalej bol,“ uviedol Bella.

Oveľa väčšiu zásobu ľadu má na Slovensku Dobšinská ľadová jaskyňa, kde bolo v prvej polovici 90. rokov vyše 110-tisíc metrov kubických ľadu. Táto jaskyňa je zapísaná na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

„Je tam zaľadnený väčší priestor a k uchovaniu ľadu pomáha aj stabilnejšia mikroklíma v spodnej časti jaskyne. V hornej časti jaskyne však tiež dochádza k úbytku ľadu,“ povedal Bella. Dodal, že strate ľadovej výzdoby nečelia len jaskyne na Slovensku, ale aj jaskyne podobného typu v iných regiónoch, najmä v miernom pásme.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #klimatická zmena