Bez moderných uniforiem, no pripravení pomôcť. Hasiči vyrazili za povodňami vo Francúzsku

Prudký vietor a silný dážď dnes komplikujú život obyvateľom častí severozápadného Francúzska, pre ktorých platí výstraha pred možnými záplavami. Vo Francúzsku je najvážnejšia situácia v departemente Pas-de-Calais, kde platí najvyšší stupeň varovania pred záplavami. Práve sem by mali za 24 hodín doraziť slovenské hasičské posily.

03.01.2024 13:55
debata (4)
Hasiči vyrážajú z Bratislavy
Video

Slovensko posiela do Francúzska 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zaradených do modulu HCP (High Capacity Pumping), a teda modulu veľkokapacitného odčerpávania.

Hneď pri výjazde kolóny zo stanice na Hálkovej ulici v Bratislave sa presvedčili, že je potrebné mať kvalitný plán cesty. Dôvodom je nadrozmerná výška hasičských áut, ktorá im bráni v prejazde pod nízke mosty. Obdobná situácia sa stala pri prejazde garážou, kedy sa najväčší z modulov zasekol.

Slovensko posiela do Francúzska hasičov

Hasiči idú do oblastí postihnutých povodňami na 14 dní a v prípade potreby sú pripravení na rotáciu.

Fotogaléria
Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...
Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...
+9Hasiči, ktorí budú pomáhať pri povodniach na...

Slovensko posiela do oblastí postihnutých povodňami aj 16 kusov hasičskej techniky. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok (Hlas) s tým, že hasičov dnes čaká približne 24 hodinová cesta. Ako spresnil prezident HaZZ Adrián Mifkovič, hasiči idú na postihnuté miesto na 14 dní a v prípade potreby sú pripravení na rotáciu. Podľa ministra Šutaja Eštoka je povodňová situácia na Slovensku nateraz pokojná a vyslanie modulu do Francúzska by nemala spôsobiť problémy. Slovenskí hasiči totiž disponujú viac ako desiatkou obdobných povodňových modulov, ktoré sú schopné do hodiny zasiahnuť.

Adrián Mifkovič Čítajte viac Novým prezidentom HaZZ je Adrián Mifkovič. Vymenoval ho Šutaj Eštok

„Na pobreží severozápadného Francúzska je zlá situácia, keďže tam hlásia predpoklad ďalších intenzívnych zrážok. Francúzsko požiadalo členské štáty EÚ o zaslanie techniky a personálu na zmiernenie následkov mimoriadnych udalostí,“ spresnil Šutaj-Eštok.

Modul, ktorý Slovensko poskytuje francúzskej strane, bude odčerpávať vodu zo zaplavených oblastí vysoko kapacitnými čerpadlami. Tie sú schopné denne vyčerpať šesťtisíc metrov kubických vody v závislosti od vzdialenosti, v akej budú operovať.

Prezident HaZZ spresnil, že modul vysokokapacitného odčerpávania, je vysoko špecializovaný modul, ktorý je schopný minútovo prečerpať 50-tisíc litrov vody. „Je jeden z najmodernejších v Európe a naši príslušníci sú dostatočne vycvičení a profesionálni na to, aby vedeli zvládnuť takúto situáciu v každom čase na každom mieste,“ uzavrel Mifkovič.

Napriek tomu, že slovenskí hasiči majú modernú techniku, ktorá je schopná pomáhať v členských štátoch západnej Európy, nemajú uniformy. Hasiči sa ministrovi posťažovali, že ich zahraničný kolegovia majú oblečenie so znakmi Európskej únie a požiadali ho o nápravu.

Takto vyrazili slovenskí hasiči pomáhať Grékom hasiť požiare (Archívne video)

Video
hasiči nové autá Čítajte viac Slovenskí hasiči budú bojovať s lesným požiarom na Rodose. Teploty tam budú presahovať 40 stupňov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hasiči #Francúzsko #povodne