Schuster sa dožíva 90. rokov. K jubileu dostal aj pracovňu v košickej radnici

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster sa dnes dožíva 90. narodenín. Pri tejto príležitosti mu viacerí vysokí štátni predstavitelia zablahoželali a vyzdvihli jeho prínos pre štát. Od štvrtka má Schuster aj svoju pracovňu v Historickej radnici v Košiciach, ktorú mu ju ako dar slávnostne odovzdali pri príležitosti jeho životného jubilea. Exprezidentovi a bývalému primátorovi Košíc zagratuloval súčasný primátor mesta Jaroslav Polaček, ten zároveň vyzdvihol prínos Schustera pri obnove tejto budovy i celých Košíc.

04.01.2024 12:49 , aktualizované: 17:21
Rudolf Schuster Foto: ,
Bývalý prezident SR Rudolf Schuster počas novoročného prijatia bývalých primátorov mesta Košice spolu s gratuláciou k jeho 90. narodeninám v Historickej radnici mesta Košice 4. januára 2024
debata (31)

Miestnosť je nazvaná Schusterovým menom, Polaček dúfa, že ju jubilant obohatí predmetmi, ktoré sú spojené s jeho životom a prácou. Schusterovi na stretnutí k štvrtkovým narodeninám gratulovali aj ďalší bývalí primátori, Zdenko Trebuľa a František Knapík.

Rudolf Schuster má 90 rokov. Rozhovor s druhým prezidentom Slovenskej republiky priniesla televízia ta3
Video

Niekdajší prezident, predseda slovenského parlamentu, veľvyslanec, ale aj cestovateľ či spisovateľ na slávnosti pôsobil v dobrej kondícii, hýril vtipom i spomienkami zo svojho života. Pri preberaní darov a oceňovaní priznal dojatie.

Schuster dostal k jubileu pracovňu v radnici

Bývalý košický primátor a prezident SR má od štvrtka svoju pracovňu v Historickej radnici v Košiciach. Zagratuloval mu primátor Košíc Jaroslav Polaček, ktorý zároveň vyzdvihol jeho prínos pri obnove tejto budovy i celých Košíc.

Fotogaléria
Zľava bývalý prezident SR Rudolf Schuster a...
Bývalý prezident SR Rudolf Schuster sa zapisuje...
+3Bývalý prezident SR Rudolf Schuster počas...

„Nie som zvyknutý na takéto veci. Mne lepšie padlo, keď ma kritizovali, aj keď sa mi to nepáčilo, ale vedel som, že som v zápale boja, že som niečo robil. Ale toto je taká vec, keď už vidieť, že som penzista, keď som dožil tú deväťdesiatku. Vážim si to, ale nemalo to ešte byť, ja som ešte mladý,“ povedal novinárom s úsmevom.

Ako ďalej uviedol, pripravuje aj pre mestský archív veci dokumentujúce dianie za jeho pôsobenia. „Vyberám veci, ja mám tú výhodu, že som nič nezničil, aj čo napísali proti mne, aj za mňa, všetko som zachoval, pre históriu je to dôležité,“ skonštatoval.

Aktívne využívať pracovňu v Historickej radnici sa zatiaľ nechystá. „Videli ste, že je v nej zima? Úradovať tam nebudem, lebo nechcem, aby za mňa platili kúrenie. Ale v lete, keď sa nebude kúriť, možno tu niečo donesiem, pozriem, čo by sa hodilo, musím to konzultovať aj s primátorom,“ povedal Schuster.

Spomenul, že k jeho súčasným aktivitám patrí písanie „primátorských príbehov“ z minulosti Košíc pre jeho pravnukov. „Sú to poviedky, ako som to ja zažil. Príbehy, prečo Luciano Pavarotti spieval v Košiciach, ako som sa zoznámil s Johannesom Boccatiom, ako to bolo s pitnou vodou v Košiciach, o stratenom Mlynskom náhone, môžeme hovoriť aj o lesoparku, detskej železnici, ako vznikla najväčšia zoologická záhrada. Myslím si, že je dobré zachovať to pre naše mesto,“ dodal.

Primátor Polaček mu ako dar odovzdal aj v koži viazané prvé vydanie knihy o Historickej radnici. „My sme sa rozhodli pánovi prezidentovi darovať kanceláriu, pracovňu, pretože toto je budova, ktorú obnovil, vybudoval. Je to niečo, čo dostalo ducha a život, a ja sa veľmi teším, že prijal takúto výzvu, aby pracovňu rozvíjal a naplnil vecami, ktoré sú jeho srdcu blízke a mohli ich obdivovať aj Košičania,“ povedal.

Video
Prezidenti vo februári na novoročnom obede. Takto sa spolu bavili (Archívne video)

Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho Schuster významne prispel k rozvoju našej štátnosti v čase integrácie a Slovensko mu za veľa vďačí.

„Dnes prajem krásne 90. narodeniny Rudolfovi Schusterovi, bývalej hlave nášho štátu. Je to šťastná udalosť a teším sa, že sa pán prezident dožil takého vysokého veku,“ napísal šéf NR SR na sociálnej sieti.

Osobitne si váži najmä politickú skúsenosť a slušnosť Schustera, ktoré sú pre výkon prezidentského úradu dôležité. „Ešte raz všetko najlepšie, pán prezident, a ďakujem za celé Slovensko,“ doplnil.

Súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová v blahoželaní bývalému prezidentovi zdôraznila, že energia a vitalita Rudolfa Schustera je obdivuhodná a stále inšpirujúca.

„Prajem mu z celého srdca najmä pevné zdravie, veľa lásky od najbližších a ešte veľa dobrodružných cestovateľských zážitkov. Všetko najlepšie, pán prezident Schuster,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Ku gratulantom sa pridal aj premiér Robert Fico (Smer). „Bravó, pán prezident Schuster, k tvojmu celoživotnému výkonu,“ napísal Fico na sociálnej sieti, pričom zároveň priznal, že „súperiť s celoživotným elánom a pracovitosťou Rudolfa Schustera je prakticky nemožné“.

Exprezidentovi zaželal ešte veľa aktívnych rokov. „Pripájam sa k určite nekonečnému radu blahoželajúcich z celého Slovenska a zahraničia, aby som do Košíc zaslal želania len toho najlepšieho,“ napísal ďalej premiér.

Rudolf Schuster Čítajte viac Exprezident Rudolf Schuster sa dožíva 90 rokov

Rudolf Schuster bol druhým prezidentom Slovenskej republiky a zároveň prvým, ktorého si zvolili občania v priamej voľbe. Inaugurovaný bol 15. júna 1999 a päťročné funkčné obdobie ukončil 15. júna 2004.

Pôsobil tiež ako primátor Košíc, počas Nežnej revolúcie v roku 1989 sa stal prvým ponovembrovým predsedom slovenského parlamentu. Rodák z Medzeva neďaleko Košíc sa vo štvrtok dožíva 90 rokov.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Rudolf Schuster