Hrabko: Podpísať rozpočet bolo zo strany prezidentky správne. Jej veto vie koalícia prelomiť

Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej podpísať zákon o štátnom rozpočte bolo správne a umožnilo štátu vyhnúť sa rozpočtovému provizóriu. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

06.01.2024 08:00
debata (1)

Ani cesta dočasného rozpočtového provizória podľa neho nie je úplne neschodná, štandardný stav je však pre všetky inštitúcie napojené na štátny rozpočet dobrou správou.

Prezidentka by podľa Hrabka politický konflikt s vládnou koalíciou o rozpočet ako taký zrejme aj tak prehrala. Na druhej strane, avizuje úvahy o podaní na Ústavný súd SR, kde, ako tvrdí, šance mať môže. „V prvom rade treba počkať, ako bude znieť to podanie, ak bude. Ale ja považujem za celkom dobrý krok podpísať zákon a avizovať podanie,“ konštatoval Hrabko.

Kamenický v Ide o pravdu aj o rozpočte: Rútime sa na útes a kormidlujeme Titanik, aby sme nenarazili
Video

Takéto podanie by podľa neho už nemalo vplyv na rozpočet roku 2024, ale mohlo by mať dosah na rozpočty nasledujúcich rokov. „Pretože máme zákon o rozpočtovej zodpovednosti a myslím si, že o ten jej ide. A je to ústavný zákon, ktorý má isté limity,“ pripomenul Hrabko.

Rozhodnutie prezidentky vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie kompetenčný zákon, ktorý oslabuje právomoci hlavy štátu pri menovaní funkcionárov niektorých štátnych inštitúcií, podľa Hrabka nebolo motivované osobne, keďže Čaputová už vo funkcii končí. „Bráni prezidentský úrad aj pre ďalšieho prezidenta, nie pre seba. Pretože ak bude kompetenčný zákon opätovne schválený, dôjde k zmene rozloženia mocenských síl v štáte,“ povedal publicista.

Príhovor Čaputovej: Slovensko brzdí nekultúrnosť
Video

V prípadne prelamovania prezidentského veta je podľa neho opozícia v roli štatistu, záleží len na vládnej koalícii, či nazbiera potrebných 76 poslaneckých hlasov. Prípadná obštrukcia pri rokovaní sa podľa neho môže týkať rozpravy, ktorá je však rokovacím poriadkom časovo limitovaná, opakované predkladanie a čítanie niekoľkohodinových pozmeňujúcich návrhov možné nebude. „Môže prísť iba k tomu, čo vládna koalícia umožní,“ pripomenul, že rokovací poriadok umožňuje ukončiť rozpravu aj predčasne.

Na margo novoročných prejavov troch najvyšších ústavných činiteľov, prezidentky Čaputovej, predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Hrabko konštatoval, že ich väčšina ľudí hodnotí na základe toho, aký majú k danému politikovi osobný postoj. Premiér však podľa neho naznačil veľmi jasnú ambíciu neustúpiť od zmien v Trestnom zákone a rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry.

Fico: Regióny potrebujú impulz
Video

Prezidentka apelom na kontinuitu demokratických hodnôt podľa Hrabka zrejme nemyslela špeciálne kontinuitu s hodnotami vlád Igora Matoviča (hnutie Slovensko) a Eduarda Hegera, ale skôr vládu zákona vo všeobecnosti. „Základná hodnota v civilizovanom štáte a demokratickej krajine je, že treba rešpektovať pravidlá. Keď s nimi niekto nesúhlasí, má možnosť ich zmeniť, ale nemal by ich porušovať, pokiaľ sú platné,“ povedal.

Hoci Peter Pellegrini ešte definitívne nepotvrdil svoju kandidatúru vo voľbách prezidenta, jeho prejav sa podľa Hrabka dá chápať aj v tomto kontexte. „Úderom nového roka sa rozbieha aj kampaň do prezidentských volieb,“ skonštatoval s tým že najneskorší možný termín konania prvého kola volieb je už 13. apríla.

Viem, ale nepoviem. Pellegrini sa už rozhodol o prezidentskej kandidatúre
Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #veto #Zuzana Čaputová