Bez svetla, výstroja, vyčerpané. V Nízkych Tatrách uviazla pätica turistiek

Pätica slovenských turistiek uviazla v piatok na Krakovej holi v Nízkych Tatrách. Ženy po výstupe začali pociťovať únavu a nedisponovali vhodným vybavením na pohyb v hlbokom snehu, rovnako ani svetelnými zdrojmi. Pomáhali im horskí i leteckí záchranári. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

06.01.2024 10:36
turistky Foto:
Horskí záchranári počas akcie na záchranu uviaznutej pätice turistiek na Krakovej holi v Nízkych Tatrách v piatok 5. januára 2024.
debata (5)

„Akciu realizovali záchranári tesne pred západom slnka, čo značne komplikovalo jej celý priebeh. Záchranárom HZS a Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) sa postupne podarilo evakuovať z terénu všetky uviaznuté turistky,“ uviedla HZS.

Martin Matúšek Čítajte viac Horská záchranná služba má nového riaditeľa. Matúšek strieda po dvoch rokoch Biskupiča

Po evakuácii poslednej dvojice turistiek sa však vrtuľník pre tmu už nedokázal vrátiť pre horských záchranárov na mieste, tí tak zostúpili z Krakovej hole pozemne. Skupinu žien po vysadení vrtuľníkom na Lúčkach transportovali na dom HZS, odkiaľ už pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

„Dôrazne apelujeme na turistov, aby nepreceňovali svoje schopnosti počas turistiky a dôsledne plánovali túry s prihliadnutím na kondičné možnosti najslabšieho člena skupiny, mysliac na fakt, že výstup je voliteľný, avšak zostup je povinný,“ zdôraznili horskí záchranári.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #horská záchranná služba #Nízke Tatry