Generálny prokurátor Žilinka odmietol tvrdenie, že chráni „smeráckych ľudí"

Výrok opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej (Progresívne Slovensko), že generálny prokurátor Maroš Žilinka presadzuje koncept zabezpečovania beztrestnosti „smeráckych ľudí“ cez paragraf 363 Trestného poriadku je neslýchaná nehoráznosť a bezprecedentný útok na generálneho prokurátora. Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

10.01.2024 10:38
Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.
debata (26)

„Tvrdenia poslankyne Národnej rady SR nie sú ničím iným, ako hrubým očierňovaním generálneho prokurátora SR a v konečnom dôsledku aj urážkou všetkých prokurátorov Generálnej prokuratúry SR podieľajúcich sa na vybavovaní agendy „paragrafu 363“ v očiach verejnosti, ktoré negatívne zasahujú do vnímania dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry SR,“ vyhlásil Žilinka. Ako ďalej zdôraznil, vždy presadzoval a bude presadzovať ochranu zákonnosti a dôrazne odmieta spájanie jeho osoby s ktoroukoľvek skupinou politikov.

Účelom rozhodovania podľa paragrafu 363 Trestného poriadku je podľa generálneho prokurátora ochrana zákonnosti v prípravnom konaní, ktorá napĺňa pozitívny záväzok štátu viesť trestné stíhania, ktoré spĺňajú požiadavku zákona. „Za každým rozhodnutím si plne stojím a vždy obsahovalo také odôvodnenie, ktoré poskytovalo odpovede na všetky skutkovo a právne významné otázky. Zdôrazňujem, že žiadne rozhodnutie nebolo ovplyvnené osobným statusom, zmýšľaním alebo postavením osôb, ktorých sa týkalo, a jediným kritériom bolo zistenie, či rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol zásadným spôsobom porušený zákon,“ dodal Žilinka.

caputova zilinka Čítajte viac Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet prezidentky voči Žilinkovi

Poslankyňa a členka Ústavnoprávneho výboru NR SR Lucia Plaváková v parlamentnej rozprave k novelizácii Trestného zákona uviedla, že Úrad špeciálnej prokuratúry presadzuje koncept stíhania a odsúdenia ľudí, ktorí spáchajú korupčnú alebo inú ekonomickú trestnú činnosť, a to bez ohľadu na to, či ide o ľudí blízkych vláde alebo samotných politikov. Na druhej strane podľa nej „generálny prokurátor Maroš Žilinka presadzuje koncept zabezpečovania beztrestnosti „smeráckych ľudí“ cez paragraf 363“. Taktiež na adresu Žilinku povedala, že „poslušne uplatňuje paragraf 363, aby pomohol Vašim (koaličným, pozn. SITA) ľuďom“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Maroš Žilinka #paragraf 363 #Lucia Plaváková