Fico, Danko a Blaha sa poklonili pri hrobe posledného komunistického prezidenta ČSSR. Husák by mal 111 rokov

Predseda vlády Robert Fico a podpredsedovia parlamentu Andrej Danko a Ľuboš Blaha si na cintoríne v bratislavskej Dúbravke pripomenuli výročie narodenia posledného československého komunistického prezidenta Gustáva Husáka. Informoval o tom šéf národniarov na sociálnej sieti Instagram.

10.01.2024 19:00
debata (486)
Fico, Blaha a Danko pri hrobe Gustáva Husáka
Video

Už štvornásobného slovenského premiéra a predsedu strany Smer Fica, ktorý pred takzvanou nežnou revolúciou vstúpil do Komunistickej strany Československa, spájajú s Dankom a Blahom kritické názory na liberálnu demokraciu.

Fico na sociálnej sieti napísal, že Husák zohral rozhodujúcu úlohu a zabránil represáliám v normalizačných 70. rokoch. „Vždy bola s ním spájaná vzdelanosť a inteligencia. Urobil aj chyby, ale kto ich nerobil a nerobí. Ja však cítim, že je mu treba prejavovať úctu a rešpekt,“ uviedol Fico.

08-dubcek-husak-tasr-5X Čítajte viac Gustáv Husák: Ja tento národ vyvediem z nešťastia...

„Dnes by mal prezident Gustáv Husák 111 rokov. Jedni ho milujú, jedni ho zatracujú. Dôležité je, že niečo vytvoril a po sebe zanechal," doplnil Danko.

Husáka označil za jednu najvýraznejších osobností. „Mal ťažký život, urobil aj mnoho chýb, ale to, čo zanechal, z toho žijú aj dnešné generácie,“ uviedol šéf SNS, ktorý posledného komunistického prezidenta ČSSR oslavuje dlhodobo aj na svojich účtoch na sociálnych sieťach a radí ho medzi svoje najobľúbenejšie osobnosti slovenskej histórie, všíma si idnes.cz.

Husák bol predstaviteľom tvrdej línie komunistického režimu v Československu.

Michal Macháček Čítajte viac Historik Michal Macháček: Za úspech sa platí (aj vo vede)

Gustáv Husák sa narodil 10. januára 1913 a zomrel 18. novembra 1991. Bol jednou z vedúcich osobností SNP počas druhej svetovej vojny. Po vojne sa Husák stal predsedom Zboru povereníkov, teda de facto slovenskej vlády. V 50. rokoch bol deväť rokov väznený ako „buržoázny nacionalista“. V roku 1969 sa stal generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. V období rokov 1975 až 1989 bol československým prezidentom.

Stal sa symbolom takzvanej normalizácie po invázii vojsk krajín Varšavskej zmluvy v roku 1968. Po nežnej revolúcii Husák v decembri 1989 rezignoval a za prezidenta bol zvolený Václav Havel.

486 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Danko #Ľuboš Blaha #Gustáv Husák