Obžalovanému z brutálnej vraždy ženy v Michalovciach sprísnili trest

V prípade vraždy 46-ročnej ženy z 1. januára 2023 na ulici v Michalovciach dostal 19-ročný Valentín Horváth, ktorý sa k činu priznal, 23-ročný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom vo štvrtok Krajský súd v Košiciach, ktorý zvýšil pôvodný trest pre obžalovaného vymeraný Mestským súdom Košice o tri roky. Rozsudok je právoplatný.

11.01.2024 12:33
Valentín H., vražda, Michalovce Foto:
Valentín Horváth na Mestskom súde v Košiciach 29. septembra 2023.
debata (2)

Odsúdený prenasledoval a dobodal bývalú zdravotnú sestru na Nový rok po tom, ako si vybrala peňažnú hotovosť z bankomatu. Obžalovaný bol z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

Odvolací súd označil pôvodný 20-ročný trest za neprimerane mierny. Krajský sudca v odôvodnení zdôraznil, že obeť bola bodnutá 12 bodnými ranami, čo bolo potrebné zohľadniť aj vo výške uloženého trestu. Poukázal aj na použitie zbrane a to, že obžalovaný svoju obeť prenasledoval. „Je zrejmé, že obžalovaný vedel, čo chce učiniť, a táto skutočnosť viedla súd, že je potrebné tento trest sprísniť,“ uviedol. Odsúdený si svoj trest odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia, súd mu určil aj dvojročný ochranný dohľad.

Vražda v Michalovciach na záberoch z bezpečnostnej kamery
Video

Krajská prokurátorka vyjadrila s rozsudkom spokojnosť „Súhlasíme s uloženým trestom,“ uviedla. Obžalovaný na verejnom zasadnutí krajského súdu nebol prítomný.

Mestský súd odsúdil Horvátha vlani v októbri. Pri rozhodnutí zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť, že obžalovaný sa priznal, skutok oľutoval a spolupracoval na objasnení trestného činu. Prokuratúra považovala trest za neprimerane nízky, obžalovaný, naopak, za neprimerane prísny, a obaja podali odvolanie.

SR Košice vražda Michalovce prokuratúra väzba V.H. KEX Čítajte viac Brutálna vražda ženy v Michalovciach na Nový rok otriasla Slovenskom. Valentín dostal 20 rokov

Bývalá zdravotná sestra, 46-ročná Erika si 1. januára 2023 o 6.30h vyberala peniaze z bankomatu v Michalovciach, keď ju Valentín Horváth usmrtil niekoľkými bodnými ranami. Útok zachytili aj kamery v uliciach mesta, žena kričala o pomoc. Útočník unikal dva dni. Polícia ho nakoniec zadržala vo vlaku na železničnej stanici v Žiline, snažil sa ujsť do Českej republiky. Pred súdom nakoniec priznal vinu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #vražda #vražda v Michalovciach