Nová nemocnica v Martine by sa podľa ministerky Dolinkovej mala začať stavať v marci

Prvé výkopové práce pri výstavbe novej nemocnice v Martine by mali začať v marci tohto roka. Na dnešnom tlačovom brífingu pri príležitosti uvedenia nového riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Petra Durného to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

11.01.2024 15:34
Dolinková Foto: ,
Na snímke zľava primátor Martina Ján Danko, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) a nový dočasne poverený riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Peter Durný.
debata (2)

Opakovaný tender na výstavbu nemocnice stále nie je vyhodnotený, pričom UNM ako obstarávateľ viackrát posunul termín na predkladanie ponúk. „Dostala som informáciu, že okolo 19. januára by sme mali poznať výsledky verejného obstarávania a meno úspešného uchádzača. Do polovice februára je zároveň potrebné ešte dokončiť vysporiadanie pozemkov, ktoré treba previesť do vlastníctva nemocnice,“ uviedla Dolinková.

Zuzana Dolinková Čítajte viac Finančný hladomor nemocníc sa končí exekúciami. Dolinková sľubuje, že pacient nebude v ohrození, no dlhy rastú

Hrubá stavba novej nemocnice bude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR, pričom v zmysle záväzných míľnikov by mala byť hotová v polovici roka 2026. „Dostali sme prísľub, že najneskôr v marci začne bager kopať a nemocnica sa začne stavať,“ dodala Dolinková.

Z Plánu obnovy a odolnosti mala byť pôvodne financovaná výstavba nemocnice v plnom vyhotovení, vzhľadom na zdržania nakoniec vláda rozhodla o financovaní hrubej stavby s tým, že podporený bude aj projekt výstavby nemocnice v Banskej Bystrici. Celkové investičné náklady martinského projektu so 660 lôžkami dosahujú takmer 330 miliónov eur bez DPH.

Pripravuje sa aj koncept nemocnice v Bratislave

Vláda by sa mohla čoskoro zaoberať návrhom na výstavbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, uviedla ďalej Dolinková.„Verím, že keď nie v januári, tak začiatkom februára, ale na jednej z prvých vlád tohto roka predložím koncept, ako by mala vyzerať nová národná nemocnica v Bratislave,“ skonštatovala.

Lokalitu novej nemocnice ministerka nešpecifikovala. „Bolo by to aj nevhodné a nekolegiálne, keby som o tom v prvom rade neinformovala premiéra a vládu,“ dodala.

nemocnica prešov Čítajte aj Exekúcia fakultnej nemocnice v Prešove neohrozí zdravotnú starostlivosť, tvrdí Dolinková
2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Martin #výstavba nemocnice #Zuzana Dolinková