Najvyšší súd prepustil z väzby Slovenku obžalovanú z podpory terorizmu

Obžalovanú Renátu D. prepustili z väzby na slobodu. Najvyšší súd (NS) SR potvrdil skoršie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Uviedla to hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

11.01.2024 16:38
renáta, terorizmus Foto: ,
Renáta D., obžalovaná z terorizmu, na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 20. decembra 2023.
debata (12)

„Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora a vydal príkaz na prepustenie obžalovanej z väzby,“ priblížila Važanová s tým, že odvolací súd nezistil dôvody väzby. Upozornil na to portál noviny.sk.

Renátu D. obžalovali pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. ŠTS ju vlani v decembri zatiaľ neprávoplatne odsúdil na dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky len za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže.

Renáta D., obžalovaná, terorizmus, súd, Banská Bystrica Čítajte viac Slovenka obžalovaná za podporu terorizmu dostala podmienečný trest

Podľa obžaloby mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu po tom, ako sa na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie, kde mal byť jej manžel-lekár súčasťou teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

Na Slovensko ju spolu s deťmi vo februári 2023 dopravil z Iraku vládny špeciál repatriačným letom. Hneď ju zadržali a vzali do väzby. Tvrdí, že je nevinná a obžaloba nedôvodná.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Najvyšší súd SR