Generálny prokurátor Žilinka k Dankovej nehode: Začne sa trestné stíhanie

Nočná nehoda lídra SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka bude mať dohru. Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa na sociálnej sieti vyjadril, že vo veci bude začaté trestné stíhanie.

12.01.2024 16:15
žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
debata (133)

Danko sa k nehode priznal a plánuje byť súčinný. Po nehode však z miesta činu odišiel a nehodu neohlásil polícii ani magistrátu. Magistrát pre Pravdu uviedol, že nehodu nahlásila polícia. Pracovníčka SNS nahlásila nehodu až v piatok ráno krátko pred deviatou. Či bola vykonaná dychová skúška, nie je jasné.

Danko s políciou spolupracuje: Priznávam sa, narazil som do stĺpa
Video
Zdroj: FB/Andrej Danko

Bude začaté trestné stíhanie

„V súvislosti s dopravnou udalosťou, ktorej účastníkom mal byť podpredseda Národnej rady SR, bude začaté trestné stíhanie vo veci pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia,“ uviedol Žilinka.

V rámci trestného konania budú vykonané všetky procesné úkony nevyhnutné pre náležité objasnenie skutkového stavu veci. „Orgány prokuratúry apelujú na zdržanlivosť pre vyslovovaním predčasných záverov,“ dodal v stanovisku.

Danko mal nehodu, zničil semafor

Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko na policajtov údajne nepočkal a z miesta odišiel.

Fotogaléria
Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...
Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...
+5Miesto nehody v bratislavskej Dúbravke, kde...

Ak sa preukáže, že ušiel, aký je to príklad pre občanov? Pýta sa Pellegrini

Pellegrini sa o incidente dozvedel počas rokovania s predsedom Ústavného súdu Ivanom Fiačanom a nemá viac detailov. „V prípade, že by sa potvrdil, že pán predseda SNS a podpredseda NR SR bol účastníkom dopravnej nehody a nezachoval sa tak ako sa má každý občan v zmysle zákona pri dopravnej nehode zachovať, samozrejme, je to potom otázka na vyvodenie politickej zodpovednosti,“ reagoval.

Pellegrini reaguje na Dankovu nehodu
Video
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

Počkať si chce na detaily. „Neviem fakty a nemám detaily. Ale v rámci politickej slušnosti si myslím, že vo vyspelom svete, ak by sa potvrdilo, že podpredseda NR SR havaroval a z nehody ušiel alebo sa snažil nehody zatajiť, tak by pravdepodobne k nejakej forme vyvodenia zodpovednosti by malo dôjsť,“ povedal Pellegrini.

Danko pri nehode zdemoloval semafor, odhalila ho olejová stopa. Z miesta nehody odišiel
Video
Zdroj: TV Pravda

Pripomenul, že počas bývalých vlád Smeru museli odísť viacerí jej predstavitelia. „Ak by sa potvrdilo, že pán podpredseda porušil zákon úplne zjavne, tak určite by musel na to reagovať. Minimálne vo vzťahu k svojej pozícii v NR SR, ale ja ho k tomu vyzývať nebudem,“ dodal Pellegrini s tým, že inú zodpovednosť vyvodia príslušné orgány. „Určite to nemôžeme prejsť len tak. Ak sa to potvrdí, aký to bude vzor pre občanov SR, že ak poškodia majetok a odídu z miesta činu… neviem, či je toto normálne správanie,“ hovorí Pellegrini.

Polícia objasňuje príčiny a okolnosti Dankovej nehody

Polícia objasňuje príčiny a okolnosti štvrtkovej (11. 1.) nočnej dopravnej nehody podpredsedu Národnej rady SR a šéfa SNS Andreja Danka v bratislavskej Dúbravke. Vyplýva to zo stanoviska bratislavskej polície. K nehode došlo v križovatke ulíc Saratovská – Repašského. „Podľa doterajších informácií z doposiaľ presne nezistených príčin došlo k nárazu motorového vozidla do stĺpa svetelnej dopravnej signalizácie pre chodcov, v dôsledku ktorej došlo k jeho poškodeniu,“ spresnil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Ide o právo: Povinnosti po dopravnej nehode
Video
O povinnostiach a právach účastníkov dopravnej nehody, aj o tom, či a kedy volať políciu hovorí v relácii Ide o právo Patrik Budke z advokátskej kancelárie MPH - odvysielané 27. 11. 2020.

Po príchode polície na miesto sa však vodič ani auto na mieste nenachádzali. „Z uvedeného dôvodu nebolo v čase príchodu hliadky polície na miesto zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča,“ podotkol hovorca. Danko potvrdil, že mal nehodu. Podľa svojich slov dostal šmyk a narazil do stĺpa. V prípade potreby škodu zaplatí.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Andrej Danko #Maroš Žilinka #Dankova nehoda