Polícia sa vyjadrila k Dankovej nehode. Nulu nafúkal po 15 hodinách

Polícia po niekoľkých dňoch prelomila mlčanie a zverejnila ďalšie podrobnosti ohľadom štvrtkovej nehody lídra SNS Andreja Danka. Zopakovala, že po príchode hliadky sa vodič ani auto na mieste nenachádzali. S Dankom sa policajtom podarilo skontaktovať až na druhý deň o pol tretej poobede, keď bola vykonaná aj dychová skúška. Nulu teda nafúkal po 15 hodinách od nehody.

15.01.2024 15:45 , aktualizované: 17:33
debata (1672)
Danko: Ospravedlňujem sa, dostal som šmyk
Video
Zdroj: FB/Andrej Danko

K nehode došlo na križovatke ulíc Saratovská – Repašského v bratislavskej Dúbravke. Danko zdemoloval semafor a z miesta nehody odišiel. Vraj nevedel, že tam musí ostať.

Nulu nafúkal na druhý deň poobede

Keďže sa na mieste nenachádzal ani Danko, ani auto, hliadka nevedela, kto bol účastníkom nehody. „Rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča,“ uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov Jana Šimunková.

Pellegrini k Dankovej nehode: Ak sa preukáža, že porušil zákon, mal by vyvodiť zodpovednosť
Video
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

„S podozrivým z predmetnej dopravnej nehody sa podarilo policajtom Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave, ktorí vec objasňovali, skontaktovať až v piatok (12. januára 2024) v čase o 14.30, keď bol vypočutý a podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom,“ objasnila v stanovisku polícia.

V piatok boli medializované informácie, že polícia ho vystopovala na základe olejovej stopy, nebolo však jasné, v akom čase. Či ho vystopovali podľa škvrny, prípadne či bola pri ňom aj iná hliadka, polícia neuviedla. „Všetky informácie, ktoré sme mohli zverejniť sme poskytli formou tlačových správ,“ reagovala polícia na dodatočné otázky Pravdy.

Slová polície vyznievajú zvláštne, lebo už v piatok o 10:30 vydala agentúra TASR správu, v ktorej minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) tvrdil, že Danko spolupracuje s políciou a poskytol plné vysvetlenie.

„Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku,“ uviedol minister.

Polícia potvrdila, že v piatok večer bolo Okresnou prokuratúrou v Bratislave IV začaté trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. O začatí trestného stíhania informoval ešte v piatok generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Peter Pellegrini / Andrej Danko / Čítajte viac Danko: Čakal som, že ma Pellegrini hodí cez palubu. Hlas vyzýva lídra SNS, aby zverejnil výsledok dychovej skúšky

„Podľa stanoviska dozor vykonávajúcej prokuratúry je uvedená trestná vec v štádiu prípravného konania, ktoré má neverejný charakter a zverejňovanie akýchkoľvek informácií by vzhľadom na charakter veci a prebiehajúce štádium konania mohlo zmariť, prípadne sťažiť samotné dokazovanie,“ dodala polícia.

KDH hovorí o zlyhaní polície, podľa PS sa Danko usvedčil sám

„Ak je pravda to, že polícia dala Andrejovi Dankovi fúkať až na ďalší deň o 14:30, tak ide o zlyhanie polície. Po 15 hodinách od nehody je predsa nemysliteľné, aby dokázali zistiť alkohol v dychu. Po takom čase mala polícia páchateľa jednoznačne zobrať na krvné testy, z ktorých by sa dalo spoľahlivo zistiť, či bol Andrej Danko v čase dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu alebo nie,“ reagoval František Majerský z KDH. Takýto postup polície podľa jeho slov len vzbudzuje ďalšie otázky. „Napríklad o tom, či sa niekto nesnaží Andreja Danka kryť. Správala by sa polícia takto ústretovo aj k bežnému občanovi, alebo opäť žijeme v krajine našich ľudí? Prečo si pán Danko, keď bol podľa svojich slov zranený, nezavolal sanitku, ale z miesta nehody odišiel? Na žiadnu z týchto otázok doteraz nepoznáme odpoveď,“ dodal F. Majerský.

„Andrej Danko sa usvedčil. Teraz už iná možnosť ako jeho odstúpenie či odvolanie neexistuje. Dychovú skúšku absolvoval až na druhý deň poobede, prakticky 15 hodín po nehode. Je jasné, čo to znamená,“ reagoval predseda PS Michal Šimečka. Dodal, že na Slovensku kvôli alkoholu za volantom zomierajú desiatky ľudí ročne, ďalšie stovky sú zranené. „Ústavný činiteľ musí ísť príkladom, a nie správať sa ako všemocný papaláž a legitimizovať tie najhoršie praktiky v spoločnosti. Každý iný vodič by musel fúkať okamžite po nehode. Minister vnútra by mal preto vysvetliť, prečo sa tak nestalo v prípade Andreja Danka,“ žiada Šimečka.

Hlas žiada, aby Danko zverejnil výsledok dychovej skúšky

Podpredseda Hlasu Richard Raši v diskusnej relácii Na telo TV Markíza vyzval Danka na zverejnenie výsledku jeho dychovej skúšky. Hlas od neho nebude žiadať odchod z postu podpredsedu parlamentu, kým sa prípad nevyšetrí. „Pokiaľ sa to nevyšetrí, nebudeme ho tlačiť do ničoho,“ povedal Raši. „Budeme čakať, ako sa to vyšetrí,“ dodal.

Susko počká na výsledky vyšetrovania Dankovej nehody
Video
Zdroj: Pravda/Róbert Huttner

„Neviem, či to minister vnútra zverejní, ale môže ju zverejniť ten, kto fúkal. Pán predseda ešte povedal, že bol zranený a musel preto odísť,“ povedal šéf MIRRI. Ešte v piatok Danko tvrdil, že sa mu pri nehode nič nestalo, cez víkend tvrdil, že z miesta nehody odišiel aj preto, lebo si musel ošetriť zranenia. „Zranil som sa veľmi,“ tvrdil v RTVS. V piatok na otázku TV Joj, či sa mu niečo pri nehode nestalo, uviedol, že nie. „Nie, nie, nič, absolútne, aj autom som odišiel v pohode,“ povedal.

Ministrom vnútra je Rašiho stranícky kolega Matúš Šutaj Eštok. „Keďže ide o politika, bude potrebné všetko zverejniť,“ hovorí Raši, ktorý jasne neodpovedal, čo spravia, keď Danko nezverejní výsledok dychovej skúšky. Pellegrini už predtým naznačil, že ak sa preukáže porušenie zákona, Danko by mal vyvodiť zodpovednosť. „Čo bude, uvidíme potom, keď uvidíme všetky fakty,“ uviedol Raši. Tvrdí, že prípad Dankovej nehody nebudú nijak využívať pri vyjednávaní o prezidentských voľbách.

KDH vyzvalo rezort vnútra

KDH už po nehode vyzvalo ministerstvo vnútra, aby zverejnilo, či sa Andrej Danko podrobil dychovej, alebo krvnej skúške na alkohol, ako to tvrdí on. Poslanec KDH František Majerský sa preto s touto otázkou obrátil na ministerstvo vnútra, podľa paragrafu 211 o slobodnom prístupe k informáciám.

nehody kolaz politici Čítajte viac Danko nebol jediný. Cuper, Kollár, Slota či Dubček... Pri nehodách politikov úradoval alkohol aj nepozornosť, niektoré skončili tragicky

„Ministerstvo vnútra a polícia pri väčšine dopravných nehôd zverejňujú, či sa vinník podrobil skúške na alkohol a ako daná skúška dopadla, no pri Andrejovi Dankovi záhadne obe zložky mlčia. Obrátil som sa preto na ministerstvo vnútra s otázkou, či a kedy sa Andrej Danko podrobil skúške na alkohol. Zákon o slobodnom prístupe k informáciám ukladá povinnosť ministerstvu danú informáciu zverejniť. Verím, že sa tak stane bezodkladne,“ povedal poslanec.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #Dankova nehoda