V noci aj mínus 15. SHMÚ varuje aj pred vetrom a poľadovicou

Silný mráz, poľadovica, nárazový vietor i tvorba snehových jazykov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu viacero výstrah.

16.01.2024 18:09
debata (6)

Na Orave, Liptove, Horehroní i severnom Spiši hrozí počas noci a rána silný mráz. „Od polnoci do 9.00 h môže teplota v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad klesnúť na mínus 15 stupňov Celzia,“ priblížili meteorológovia na svojom webe.

Užite si krajšie počasie. Dokedy vydrží?
Video

Od poludnia očakávajú meteorológovia aj tvorbu poľadovice takmer na celom strednom a východnom Slovensku. V priebehu stredajšieho popoludnia sa môžu tvoriť i snehové jazyky a záveje, prakticky na celej severnej a východnej polovici územia SR.

Naďalej platí výstraha pred silným vetrom na horách stredného a severného Slovenska. „V polohách nad 1500 metrov môže popoludní dosiahnuť rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo znamená silnú a až mohutnú víchricu,“ uviedli meteorológovia vo výstrahe druhého stupňa. Na nárazový vietor upozorňujú v priebehu stredy aj na juhozápadnom Slovensku, Orave a severnom Spiši. „Ojedinele môže vietor dosiahnuť v nárazoch 65 až 75 kilometrov za hodinu,“ spresnil v tomto prípade SHMÚ.

Hmla zahalila jedno z najväčších sídlisk v strednej Európe. Zábery z vtáčej perspektívy
Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #mráz #poľadovica