Výpoveďou poškodeného pokračoval súdny proces s Kuffovcami. Čelia obžalobe z prečinu nebezpečného vyhrážania

Výpoveďou poškodeného Radoslava Ksiažeka pokračoval v stredu v Kežmarku súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov. Pred súdom potvrdil, že ho fyzicky napadli a vyhrážali sa mu. Obžalobe z prečinu nebezpečného vyhrážania formou spolupáchateľstva čelia Štefan Kuffa a Filip Kuffa, štátni tajomníci Ministerstva životného prostredia SR, spolu s Gregorom Kuffom. Všetci traja už na prvom pojednávaní v septembri minulého roka vinu odmietli a potvrdili to aj v stredu.

17.01.2024 10:18 , aktualizované: 15:25
debata (3)
Výpoveďou poškodeného pokračoval v Kežmarku súdny proces s Kuffovcami
Video
Zdroj: TASR

Ksiažek vo výpovedi okrem iného uviedol, že 6. júla 2021 podvečer sa autom vracal z pravidelnej obhliadky pozemkov spoločnosti Heba, pre ktorú v tom čase pracoval. Na poľnej ceste nad skládkou odpadu sa stretol s protiidúcim autom, v ktorom mali sedieť všetci traja obžalovaní. Tam malo dôjsť k incidentu, Ksiažek tvrdí, že ho obžalovaní škrtili, udreli päsťou do stehna, kopali do auta a mali sa mu vyhrážať ublížením na zdraví a likvidáciou.

Výpoveďou poškodeného Radoslava Ksiažeka...
Výpoveďou poškodeného Radoslava Ksiažeka...
+2Výpoveďou poškodeného Radoslava Ksiažeka...

Pred sudcu sa postavila aj svedkyňa obžaloby Henrieta Bagoňová, konateľka firmy Heba. Vo výpovedi okrem iného uviedla, že zamestnanec Ksiažek jej večer zavolal, že ho Kuffovci zbili, a pýtal sa jej, čo má urobiť. „Kontaktovala som právnika, ktorý nám odporučil, aby podal trestné oznámenie,“ povedala s tým, že o napadnutí vie len z rozprávania poškodeného. K napadnutiu jej zamestnancov zo strany Kuffovcov malo podľa nej dôjsť aj v administratívnej budove firmy. Tvrdí, že ju obviňujú z krádeže pozemkov a dlhodobo na ňu a jej pracovníkov vyvíjajú psychický nátlak.

Filip Kuffa, Štefan Kuffa Čítajte viac Kuffovcov obžalovali za vyhrážky farmárovi mafiou a likvidáciou. Súd ich čaká tri dni pred voľbami

Kuffovci považujú obžalobu za neopodstatnenú, keďže je podľa nich založená na jedinom dôkaze. Sú presvedčení, že ide o politicky motivovanú kauzu a aj o pomstu za to, že Gregor Kuffa začal na území Kežmarku a v okolí podnikať v poľnohospodárstve a dostal sa tak do konfliktu práve s Bagoňovou.

Štefan Kuffa Čítajte viac Kristus kráľom Slovenska nebude. Kuffa neprešiel cez ministerku ani biskupov

Ksiažek sa pre médiá vyjadriť odmietol. Právny zástupca poškodených Pavol Antoš uviedol, že predmetom tohto konania je grobianstvo a o tom, či k nemu zo strany Kuffovcov došlo, alebo nie, rozhodne súd. „Akákoľvek politická motivácia je v tomto prípade absolútne vylúčená. Naši klienti nie sú nijako politicky angažovaní, dlhodobo pôsobia vo farmárskom segmente,“ uviedol.

Flip Kuffa po skončení pojednávania potvrdil, že celý proces vnímajú ako politické prenasledovanie, keďže sa kauza otvorila pred parlamentnými voľbami. „Zamotávajú sa vo svojich výpovediach a potvrdzuje to naše tvrdenia, že druhá strana klame a vymýšľa si, aby zakrývala svoju podvodnú činnosť, ktorú robí a robila ju aj v minulosti,“ zdôraznil a odmietol, že by Ksiažeka zbili.

Sudca pojednávanie odročil na 24. apríla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Kuffa #kuffovci #Filip Kuffa