Opozícia podala na Dolinkovú podnet na Generálnu prokuratúru, predstavitelia Nemocnice Bory to považujú za absurdné

Opoziční poslanci podali na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet pre rozhodnutie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) o zaradení nemocnice Bory a Kardiocentra Agel do vyššej kategórie nemocníc, informovali z komunikačného oddelenia Progresívneho Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii deklarovalo, že poskytne maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní.

17.01.2024 15:19 , aktualizované: 18.01.2024 09:10
debata (14)
Dolinková v Ide o pravdu: Rázsochy sa z plánu obnovy nepostavia. Hľadáme najrýchlejší a najlepší projekt
Video

„Ministerku opakovane žiadame o zosúladenie jej rozhodnutí so zákonom. Žiaľ, neúspešne. Preto sme sa rozhodli podať podnet na Generálnu prokuratúru. Bory ani Agel jednoznačne nespĺňajú zákonom predpísané kritériá,“ vyhlásil poslanec Oskar Dvořák (PS), ktorý podal podnet spolu s poslancami Petrom Stachurom, Františkom Majerským (obaja KDH) a Marekom Krajčím (hnutie Slovensko).

Ministerka podľa Dvořáka nevysvetlila, či a ako spĺňajú tieto nemocnice zákonné kritériá, akými sú minimálne spádové oblasti, plnenie všetkých predpísaných medicínskych služieb a minimálne personálne a materiálno-technické kritériá. „Keďže som bol pri tvorbe nemocničnej reformy, viem, že tieto kritériá existujú práve preto, aby bola zabezpečená základná kvalita a bezpečnosť pre pacientov,“ podotkol Dvořák.

poliklinika, čakáreň, pacienti Čítajte viac Veľký prehľad: Ktorí špecialisti chýbajú v ambulanciách a koľko si počkáte na termín?

Ministerstvo zdravotníctva SR skonštatovalo, že sa musí najprv detailne oboznámiť s obsahom podnetu, ktorý podali opoziční poslanci. „Zároveň poskytneme maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol rezort s tým, že o ďalších krokoch bude informovať.

humanitárna pomoc Čítajte viac Rezort zdravotníctva stopol humanitárnu pomoc Ukrajine. Slovensko nemôže darovať lieky, ohrozila by sa ich dostupnosť pre Slovákov, tvrdia

Predstavitelia Nemocnice Bory považujú za absurdné, že namiesto skutočných problémov s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti trápi opozičných poslancov podmienené zaradenie Borov do tretej úrovne optimalizovanej siete. „A to aj napriek tomu, že bez tohto administratívneho rozhodnutia by podľa platnej legislatívy nemohla Nemocnica Bory poskytovať stovkám pacientov aj medicínske výkony, ktoré boli doteraz na Slovensku nedostupné,“ upozornil Tomáš Kráľ, hovorca siete Penta Hospitals SK, pod ktorú nemocnica patrí. Dodal, že zaradenie do akejkoľvek nižšej úrovne ako úroveň tri by znemožnilo nemocnici realizovať zdravotnícke výkony, v ktorých je už dnes etablovaná, napríklad robotickú chirurgiu.

Zuzana Dolinková Čítajte viac Finančný hladomor nemocníc sa končí exekúciami. Dolinková sľubuje, že pacient nebude v ohrození, no dlhy rastú

Kardiocentru Agel vydalo ministerstvo zdravotníctva rozhodnutie o jeho podmienečnom zaradení do siete vo IV. úrovni zákonným postupom. Rezort rozhodol o tomto zaradení na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc. Pochybnosti politikov o splnení materiálno-technických a personálnych kritérií vníma spoločnosť Agel len ako politickú neznalosť, alebo vedomé zavádzanie verejnosti, uviedla hovorkyňa spoločnosti Agel Eva Peterová.

Podnet opozície považuje spoločnosť Agel za neopodstatnený krok v politickom boji, na čo môžu v konečnom dôsledku doplatiť zdravím a životom najmä pacienti. Vystúpenie politikov považuje za teatrálne. „Týmto konaním totiž opoziční politici nijako neprispievajú k zvyšovaniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Naopak, neopodstatnenými útokmi na zariadenie, ktoré posúva slovenské zdravotníctvo dopredu, len prispievajú k prehlbovaniu krízy, v ktorej sa sektor nachádza,” uviedla hovorkyňa.

V dostupnosti špecializovanej kardiovaskulárnej starostlivosti je podľa nej Slovensko na chvoste krajín Európskej únie a v štatistikách úmrtnosti na odvrátiteľné úmrtia patrí k najhorším v Európe. „Kardiocentrum Agel vyhľadávajú pacienti zo všetkých kútov Slovenska a stará sa aj o tie najťažšie stavy prevezené aj z ostatných špecializovaných ústavov srdcových a cievnych chorôb v krajine," upozornila Peterová.

Politický vplyv strán by sa mal podľa nej prejavovať v skvalitňovaní zdravotníctva, nie v negovaní práce zdravotníckych kapacít a v zneisťovaní zdravotníckeho personálu v časoch jeho nedostatku. „Vyzývame preto politikov, aby svoj čas vo funkcii investovali do nevyhnutnej reformy zdravotníctva a jeho zveľaďovania, nestrácali ho nezmyselnými politickými hrami a nesťažovali nám už aj tak náročnú a zodpovednú prácu ako je starostlivosť o pacientov a záchrana ľudských životov,” uzavrela Peterová.

Opoziční poslanci sa s podnetmi na Generálnu prokuratúru SR obrátili aj v decembri. Žiadali vtedy o preverenie postupu rezortu zdravotníctva pri kategorizácii nemocníc.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Zuzana Dolinková #Nemocnica Bory