SHMÚ varuje pred mrznúcim dažďom, pozor najmä na strede a východe krajiny

Meteorológovia upozorňujú na mrznúci dážď. Vyskytuje sa najmä v Banskobystrickom kraji a na východe SR. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Mrznúci dážď sa podľa neho spája s postupom teplého frontu od juhozápadu do našej oblasti.

17.01.2024 20:40 , aktualizované: 21:07
debata
Mraky a ešte chladno, ale blíží sa teplý front
Video

„Je s ním spojené nekompaktné pásmo zrážok, ktoré sa nachádza pred jeho prízemnou čiarou, čo je pre teplé fronty štandardné, keďže práve tam sú najvýraznejšie výstupné pohyby. A keďže pri teplých frontoch otepľuje najskôr vo vyšších, až potom v nižších hladinách, na fronte vzniká inverzia. Jej vplyvom sa snehové zrážky roztopia, no keďže v nižších polohách je ešte stále väčšinou chladný vzduch, dážď padá do vrstvy so zápornou teplotou, vplyvom čoho dochádza k mrznúcemu dažďu,“ priblížil.

Najvyššie úhrny zrážok pri mrznúcom daždi očakávajú meteorológovia v Banskobystrickom kraji a na Gemeri. „V týchto oblastiach preto buďte večer, v noci a ráno obzvlášť opatrní, najmä ak je teplota pod nulou viac ako len niekoľko desatín, čo stále na mnohých miestach zaznamenávame,“ dodali.

Na horách treba počítať s víchricou

Na horách na severnom a strednom Slovensku treba v stredu večer počítať so silnou až mohutnou víchricou. SHMÚ pre viaceré okresy vydal výstrahu druhého stupňa. Platí do polnoci.

Hmla zahalila jedno z najväčších sídlisk v strednej Európe. Zábery z vtáčej perspektívy ako z katalógu
Video

Výstraha sa týka takmer všetkých okresov Žilinského kraja, platí aj pre okresy Brezno, Banská Bystrica a Poprad. Vietor tam môže na horách dosiahnuť krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. SHMÚ ozrejmil, že predpokladaná rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Veternejšie môže byť aj mimo hôr. Výstraha prvého stupňa platí do štvrtka (18. 1.) 3.00 h pre okresy Tvrdošín, Poprad a Kežmarok. Na väčšine území Slovenska sa zároveň v stredu večer a vo štvrtok doobeda môže vyskytnúť poľadovica. Pre viaceré lokality meteorológovia vydali výstrahy prvého a druhého stupňa.

Krásna snehová krajina v 700-metrovej nadmorskej výške. Pozrite sa, kde sa dá nájsť
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #víchrica #výstraha pred vetrom