Chodníky a cesty ako klzisko. Poľadovica narobila problémy, záchranári hovoria o extrémnom náraste zranených

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby eviduje extrémny nárast úrazov a dopravných nehôd v súvislosti s poľadovicou. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji. V utorok ráno bolo pre poľadovicu hlásených v Bratislave a okolí viacero nehôd. Pre námrazu na trolejovom vedení bola tiež premávka električiek v celej Bratislave nepravidelná.

23.01.2024 09:02 , aktualizované: 12:16
debata
Vetrisko, poľadovica, ale teplo
Video

„Len v Bratislavskom kraji sme do 11.00 h vyslali 22 ambulancií k úrazom a štyri ambulancie k dopravným nehodám, pri ktorých zohralo úlohu počasie,“ uviedla hovorkyňa OSZZS Petra Klimešová.

Nápor pacientov

Centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) od utorka rána pociťujú nápor pacientov s úrazmi po pošmyknutí na zľadovatených chodníkoch a cestách. Doteraz zdravotníci ošetrili takmer 50 pacientov, pričom stále prichádzajú ďalší. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Na snímke zľadovatená kapota auta zaparkovaného...
Na snímke žena sa snaží prejsť po zľadovatenom...
+3Na snímke žena sa snaží prejsť po zľadovatenom...

„Najčastejšie naši zdravotníci ošetrujú ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých je postačujúce ambulantné ošetrenie. Výnimkou však nie sú ani zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy a chrbtice,“ priblížila. Mnohí z týchto pacientov sa podľa jej slov musia podrobiť operačnému zákroku, a preto zostávajú hospitalizovaní v nemocnici. „Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé počasie apelujeme na zvýšenú opatrnosť chodcov,“ dodala hovorkyňa.

pocasie,poladovica Čítajte viac „Zostaňte doma a rozhodne necestujte.“ Na Slovensko sa ženie nebezpečné počasie

Desiatky ošetrených v Košiciach

Desiatky úrazov najmä po pádoch na zasnežených a zľadovatených chodníkoch zaznamenávajú od pondelka lekári v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. „Predovšetkým traumatologické ambulancie na Rastislavovej 43 a na Triede SNP 1 sú v rámci našich urgentných príjmov pre zimné úrazy maximálne vyťažené,“ uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Preplnená bola podľa nej už počas pondelka traumatologická ambulancia na Triede SNP, kde ošetrili 38 pacientov. „Pacienti postupne pribúdajú aj dnes, dopoludnia predbežne ošetrili štyroch ľudí. Medzi najčastejšie ošetrené úrazy patria zlomeniny zápästia a členkov, časté sú aj zlomené kosti ramien a úrazy hlavy po páde,“ priblížila hovorkyňa.

Na urgentnom príjme na Rastislavovej ulici na traumatológii ošetrili za 24 hodín viac ako 40 pacientov, najčastejšie išlo takisto o zlomeniny dolných končatín a rúk. „Zaznamenali však aj štyri úrazy hlavy a štyri úrazy chrbtice a hrudníka po pádoch na ľade. V súvislosti s počasím priviezli aj pacientov po troch dopravných nehodách a tiež jedného pacienta s omrzlinami,“ uviedla Krišková.

Polícia upozorňuje na klzké cesty na západe

Polícia upozorňuje na klzké cesty na západnom Slovensku. „Upozorňujeme, že kvôli mrznúcemu dažďu a poľadovici sú viaceré cesty, najmä na západnom Slovensku, extrémne klzké,“ uviedla polícia. Vyzýva vodičov, aby pri jazde zvýšili opatrnosť, jazdu prispôsobili stavu ciest.

„Cyklistom v takomto počasí jazdiť neodporúčame. Chodcom zase odporúčame, aby sa pred vstupom na priechod pre chodcov dôkladne uistili, že ich prichádzajúci vodič zaregistroval a dáva im prednosť,“ ozrejmila. Podotkla, že na klzkej vozovke nemá vodič šancu tesne pred priechodom zabrzdiť.

Veľké množstvo kamiónov uviazlo na ceste E22...
Až 300 áut uviazlo v kolóne kvôli veľkému...
+11Vojaci Bundeswehru zabezpečujú hrádzu na rieke...

V Bratislave sú hlásené viaceré nehody, vodiči sa zdržia v kolónach

Dopravu v Bratislave a okolí v utorok ráno komplikujú viaceré nehody. Vodiči by mali preto počítať so zdržaním. Zelená vlna RTVS o tom informuje na sociálnej sieti.

Viacero nehôd sa stalo na rýchlostnej ceste R7 pred Bratislavou smerom zo Šamorína medzi kilometrami sedem a osem. Vodiči sa zdržia približne hodinu, rovnako si počkajú aj na obchádzke cez Rovinku. Nehoda je hlásená aj v bratislavských Podunajských Biskupiciach na Dvojkrížnej ulici smerom do Vrakune.

Na Záhradníckej ulici pri Justičnom paláci smerom do centra zrazilo auto chodca, blokovaný je jeden pruh.

Diaľnicu D1 odstavila poľadovica. Cesta bola ako klzisko
Video
Archívne video.

S kolónou treba rátať aj na vjazde do hlavného mesta po diaľnici D2 a aj po starej ceste zo Stupavy. Zdržanie je odhadované na 30 minút. Tiež na vjazde do Bratislavy zo Senca po diaľnici D1 si vodiči počkajú spolu asi 20 minút.

Stella centrum upozorňuje na kolóny, ktoré sú hlásené na Račianskej ulici smerom do centra hlavného mesta. Zdržanie je do desiatich minút. Do 15 minút je odhadované v smere Čunovo – Rusovce – Bratislava. Rovnako sa kolóny tvoria aj v smere Bernolákovo – Ivanka pri Dunaji. V smere Malinovo – Most pri Bratislave si vodiči počkajú do desiatich minút.

Premávka električiek v Bratislave je pre námrazy nepravidelná

Premávka električiek je pre nepriaznivé poveternostné podmienky a námrazy na trolejovom vedení v utorok ráno v celej Bratislave nepravidelná. Dopravný podnik Bratislava (DPB) na to upozorňuje na svojom webe.

Mrznúci dážď a klzké vozovky aj v Trnavskom kraji

Polícia v Trnavskom kraji upozorňuje vodičov na nebezpečenstvo, ktoré im hrozí v súvislosti s mrznúcim dažďom. Od rána skončilo v Trnavskom kraji mimo cesty už päť vozidiel. Najhoršia situácia je podľa polície na cestách mimo obcí. Pozor si však treba dať aj v obciach na menej frekventovaných úsekoch, miestnych komunikáciách a chodníkoch.

„Žiadame vodičov, aby zvýšili opatrnosť, jazdu najmä mimo obce prispôsobili stavu ciest. Cyklistom odporúčame nejazdiť,“ adresovala varovanie účastníkom cestnej premávky polícia. Zároveň varuje chodcov, aby sa pred vstupom na cestu uistili, že ich vodič zaregistroval a dáva im prednosť. Na klzkej vozovke nemá šancu tesne pred priechodom zabrzdiť.

Košická MHD hlási meškania

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) v súvislosti so snežením upozorňuje na meškania viacerých spojov MHD. Autobusy momentálne ani nestoja v kopcovitých terénoch, teda na zastávkach Kalinovská, Janigova, Cassovara a Zupkova, uviedla jeho hovorkyňa Vladimíra Bujňáková.

Linky v meste, ako sú napríklad 10, 17 a 27, meškajú do 30 minút. Väčšie meškanie evidujú na linkách v mestskej časti Nad Jazerom, a to v súvislosti s dopravnou nehodou na moste VSS.

„Výhybky v lokalite Radnica Starého mesta nie sú vyhrievané, avšak zamrznuté neboli – z tohto dôvodu nebola obmedzená električková doprava, premávajúca týmto úsekom. Naši kolegovia z údržby koľajových tratí sú v pohotovosti,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #poľadovica