Obžalovaného extrémistu Magáta uznal súd za vinného, trest spozná v piatok

Marián Magát, obžalovaný pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť, je vinný. Rozhodol o tom vo štvrtok samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, procesné strany sa môžu odvolať.

25.01.2024 09:46 , aktualizované: 11:58
Magát Foto: ,
Marián Magát počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 25. januára 2024.
debata (10)

Samosudca v súčasnosti číta skutky, za ktoré Magáta uznal za vinného. Výrok o treste bude známy až po ich prečítaní, pravdepodobne v piatok. Do obednej prestávky stihol sudca prečítať deväť zo 43 skutkov.

„V tomto štádiu konania rozsudok hodnotiť nebudem, budem ho hodnotiť po jeho komplexnom vyhlásení,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Proces s Magátom začal na súde koncom februára 2023.

„Klient vníma celú túto kauzu ako politicky motivovaný a exponovaný proces. Absolútne sa nestotožňuje či už s podanou obžalobou alebo už teraz aj s čiastočne vyhláseným rozsudkom,“ povedal obhajca obžalovaného Martin Masný. Avizuje podanie odvolania.

Príspevky spochybňujúce holokaust zverejňoval Magát vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, vo videách i v knihe. Spochybňoval aj počet židovských obetí počas druhej svetovej vojny.

Na súd prišlo Mariána Magáta podporiť niekoľko desiatok sympatizantov, pričom pred súdom boli zaparkované aj dve dodávky s polepom Ľudovej strany Naše Slovensko.

Úrad špeciálnej prokuratúry ešte v decembri 2022 informoval, že extrémistická trestná činnosť Magáta súvisí aj s knižnou publikáciou, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom Židokracia, ako aj s jej rozširovaním. Národná kriminálna agentúra ho zadržala a obvinila v januári 2022. Následne bol vzatý do väzby.

súd Pezinok Marian Magát Čítajte viac Vinia ho z desiatok skutkov. Podľa Magáta Židia vládnu svetu, na súde mu fandia odsúdení extrémisti

Obžaloba na obvineného bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry podaná pre pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúci zločin výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu.

Marián Magáta je zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce. V inom prípade ho v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdili na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2016 neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách.

Prišli ho podporiť odsúdenci

Magáta prišli podporiť na pojednávanie odsúdení extrémisti aj vlani v máji.

Fotogaléria
Marián Kotleba postavil Magáta v roku 2016 na...
Aj Anton Grňo prišiel na súd s Mariánom...
+4Marián Magát.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #extrémizmus #Marián Magát