Lavína strhla dvoch mužov vo Veľkej Fatre, jedného sa už nepodarilo oživiť

Po páde lavíny na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre zahynul v nedeľu 65-ročný muž, druhý zranený muž je v opatere zdravotníkov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

28.01.2024 12:40 , aktualizované: 18:31
HZS, vrtuľník, záchranári Foto:
Ilustračná snímka
debata (2)

Podľa hovorkyne Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzany Hopjakovej letela posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice na Donovaly, kde sa na palubu pridali aj dvaja členovia HZS. „Po lokalizácii miesta vysadili horských záchranárov s lekárkou leteckých záchranárov do terénu palubným navijakom. Jeden lyžiar padal s odtrhnutou lavínou strmým terénom približne 200 metrov a ostal zasypaný pod snehom. Druhý bol zasypaný iba čiastočne, okamžite začal s vyhľadávaním kamaráta. Po tom, ako sa mu ho podarilo nájsť a vyhrabať spod snehu, začal s jeho oživovaním,“ uviedla.

Po príchode záchranárov pokračovala lekárka v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou automatického resuscitačného prístroja. „Vzhľadom na riziko pádu sekundárnej lavíny bolo potrebné pacienta z miesta čo najrýchlejšie evakuovať. Počas medzipristátia ho preložili na palubu a počas celej záchrannej akcie a prevozu ho kontinuálne resuscitovali. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu o jeho záchranu zraneniam počas prevozu podľahol,“ dodala Hopjaková.

Horskí záchranári ošetrili na mieste ľahké zranenia 45-ročného oznamovateľa udalosti a spoločne s ním pozemne zostúpili do Tureckej, odkiaľ v sprievode rodinných príslušníkov odišiel na odporúčané vyšetrenia do nemocničného zariadenia.

HZS dôrazne upozorňuje návštevníkov hôr, aby dbali na svoju bezpečnosť a pri pohybe v lavínovom teréne disponovali kompletným lavínovým výstrojom. „Nevyhnutné je tiež dodržiavať pravidlá bezpečného pohybu v lavínovom prostredí a predchádzať vzniku núdzových situácií sledovaním a rešpektovaním lavínových výstrah,“ zdôraznila.

Horskí záchranári preventívne v Tatrách odstrelili lavínu
Video

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby uviedlo, že hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh na záveterných stranách hrebeňov, pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch. „Hrozia aj lavíny z nového snehu, ktorý je uložený na tvrdej vrstve z predchádzajúcich dní. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny,“ upozornilo.

V Západných, Vysokých, západnej časti Nízkych Tatier a Malej Fatre platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom v sobotu Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS). Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom/skial­pinistom neodporúča," zdôraznil.

Za posledných 48 hodín pripadlo v horách od 20 do 50 centimetrov nového, prevažne prachovitého snehu. Vplyvom silného vetra je rozložený veľmi nerovnomerne. „Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V úzkych žľaboch a tam, kde bola rýchlosť vetra menšia, bude lokálne naviate väčšie množstvo prachového snehu. Väčšina nového snehu je sfúknutá do pásma lesa. Tu je sneh voľný prachovitý a prebára sa až na tvrdý podklad,“ dodal.

Rakúsko, Alpy, lyžovanie, turisti, turistický ruch, hory, lanovka, hotel, lyže, sneh, stredisko Čítajte viac Aplikáciu HZS využíva už takmer 139 000 ľudí, 600 z nich už zachránila
2 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #Lavína #HZS #pád lavíny