Vláda zverejnila 140-stranovú brožúru, ako mali byť porušované ľudské práva v rokoch 2020/23. Pozrite si celý materiál

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) predstavil publikáciu Únos spravodlivosti v rokoch 2020 až 2023. Učinil tak na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády. Ako uviedol, 140-stranová brožúra prináša 140 káuz a prípadov, pri ktorých boli masívne porušované ľudské práva.

01.02.2024 16:00
debata (373)

„Nie sú tam domienky, frázy, nie sú tam rôzne politické stanoviská, sú tam iba čisté fakty," priblížil minister a dodal, že brožúra obsahuje rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR, Generálnej prokuratúry SR, ale aj Európskeho súdu pre ľudské práva.

Brožúra by podľa Kaliňáka mala zodpovedať otázku, kde dochádzalo k porušeniam práv. Zároveň podľa neho potvrdzuje, že za posledné tri roky „bola na prvom mieste politická moc a zneužívanie policajnej a trestnoprávnej agendy proti vybraným členom slovenskej spoločnosti". Zdôraznil tiež úlohu Úradu špeciálnej prokuratúry vo viacerých konaniach.

Členovia vlády o brožúre Prehľad porušení princípov právneho štátu
Video

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) dodal, že daný materiál sa opiera o fakty, podporené rozhodnutiami rôznych, najmä súdnych autorít, ale napríklad aj verejného ochrancu práv, nie sú v ňom hodnotiace úsudky. Zdôraznil, že za príbehmi nezákonne stíhaných, väznených či obvinených nie sú len ich osobné osudy, ale i osudy rodín a okolia. Považuje za potrebné nastaviť opatrenia tak, aby v budúcnosti nedochádzalo k takémuto porušovaniu práv. „A to sa snažíme urobiť práve prostredníctvom návrhu novelizácie Trestného zákona a súvisiacich predpisov," dodal minister Susko.

Avizoval i to, že dokument zverenia, aby si občania mohli sami spraviť názor na oprávnenosť predloženej novelizácie trestných kódexov. Podotkol tiež, že ľudia zvolávaní na protesty sú podľa neho klamaní.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Štvrtá Ficova vláda