Ficov kabinet si schválil zvýšenie platov. Ministri to vítajú, opozícia kritizuje

Príjmy premiéra a ministrov sa zvýšia, vyplýva to z návrhu premiéra Roberta Fica (Smer), ktorý v utorok schválila vláda. Koaliční ministri schválenie zvýšenia paušálnych náhrad členom kabinetu vítajú.

06.02.2024 12:11 , aktualizované: 17:15
Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico počas rokovania schôdze vlády v Bratislave, 6. február 2024
debata (74)

Po utorkovom rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer) uviedol, že zvýšenie paušálnych náhrad pre členov vlády, ktoré schválila vláda, nie je prioritnou témou. Ide podľa jeho slov o celkové výdavky na úrovni niekoľkých stotisíc eur za rok.

Video
Fico: Regióny potrebujú impulz

„Manažéri vo vrcholových pozíciách majú byť odmenení aj v štátnej správe, ak tá chce konkurovať súkromnému sektoru. Médiá by som skôr orientoval na to, aké máme výsledky. Hodnotiť nás za výsledky, či plníme alebo neplníme to, čo sme sľúbili,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas). Na schválení zvýšenia paušálnych náhrad nevidí podľa svojich „nič dramatické“.

„Ak má dnes poslanec Národnej rady Jozef Pročko (Slovensko, Za ľudí, KÚ) má plat v čistom 5 700 eur a niektorí z ministrov, či už je to minister vnútra, ktorý má pod sebou 50 000 zamestnan­cov, mal plat v čistom 3 900 eur, tak mi toto zvýšenie príde absolútne legitímne,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Pokiaľ podľa ministra vnútra štát chce, aby v politike boli tí najkvalitnejší ľudia, mali by mať podmienky porovnateľné so súkromným sektorom. „Z tohto pohľadu vítam toto rozhodnutie vlády,“ doplnil Matúš Šutaj Eštok.

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) sa stotožňuje so zvýšením paušálnych náhrad členom vlády. Celková odmena pre člena kabinetu nie je podľa jej slov výrazne vyššia ako pre poslanca parlamentu. „Oproti tomu je zodpovednosť člena vlády, čo sa týka politickej aj hmotnej zodpovednosti, oveľa vyššia ako zodpovednosť poslanca Národnej rady SR,“ uzavrela.

Predseda vlády Robert Fico Čítajte viac Fico: Prioritou budú ceny potravín, ale nestaviam si vzdušné zámky

Šimečka: Zvyšovanie platov cez paušálne náhrady je hulvátstvo a obchádzanie zákona

Zvyšovanie platov ministrom a premiérovi cez paušálne náhrady je hulvátstvo a obchádzanie zákona. Myslí si to líder hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. „Nie sme populisti a nebudeme kritizovať výšku. Naozaj je nesprávne, aby poslanci zarábali viac než členovia vlády alebo premiér. Vláda má ale v prvom rade rešpektovať zákony. A keď ich chce meniť, tak má o tom rokovať a nie ich takto hulvátsky obchádzať," uviedol líder progresívcov. Dodal, že Ficovi záleží iba na vlastných ľuďoch.

Matovič: Vláda „napľula" ľuďom do tváre

Vláda Roberta Fica „napľula" ľuďom do tváre zvýšením platov ministrom. Tvrdí to líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Na tlačovej besede upozornil aj na to, že vláda neplní sľuby, ktoré ľuďom dala pred septembrovými parlamentnými voľbami. Medzi tie patrilo znižovanie cien potravín či energií. „Neurobili absolútne nič. Namiesto toho sa od volieb starajú a krvopotne bojujú o to, aby dali sami sebe a svojim spolupáchateľom amnestiu za zločiny, ktoré páchali, za rozkradnutie miliárd eur, práve pre ktoré ľudia na Slovensku dlhodobo strádajú," povedal.

Ako ďalej Matovič poznamenal, nástupný plat učiteľa je 952 eur v čistom. Fico v pozícii premiéra si dnes odobril mesačné príjmy v hodnote viac ako 9,5-tisíc eur, pôvodne jeho plat činil takmer päťtisíc eur. „Myslia si, že ich voliči absolútne nerozmýšľajú, čokoľvek, čo urobia, všetko im budú tolerovať. Jednoducho si voči nim môžu dovoliť čokoľvek. Zvýšiť si len tak sám sebe skoro o sto percent plat, takého premiéra nenájdete nikde v civilizovanej Európe," myslí si líder hnutia Slovensko. Dodal, že obyčajným ľuďom na Slovensku tento rok „možno" porastú platy o šesť až deväť percent, v prípade premiéra ide o 96 percent. V minulosti pritom sám Fico chcel zmraziť platy najvyšším ústavným činiteľom. V tom čase to podľa jeho slov bola preňho tak principiálna otázka, že bol pripravený spojiť hlasovanie o zmrazení platov s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde. Matovič poznamenal, že žiadne hlasovanie o zmrazovaní platov sa nekonalo. „Pán premiér, ste chrapúň, aký nemá v Európe obdoby," dodal.

Poslanec Július Jakab (Slovensko) uviedol, že radový minister bude po novom dostávať viac ako 7,2-tisíc eur v čistom a podpredseda vlády dostane viac ako 8,1-tisíc eur v čistom. Súčasne sa pýtal, za čo si členovia vládnej garnitúry platy zvýšili. „Za rozvrátenú spravodlivosť? Za to, že ľuďom zvýšili dane a zdravotné odvody?," pýtal sa poslanec. Poslankyňa Veronika Remišová (klub Slovensko) upozornila, že vláda si vyššie príjmy schválila expresne a s platnosťou od stredy 7. februára. „Aby oklamali ľudí a zvýšenie nemusel schvaľovať parlament, urobili to zvráteným a prefíkaným spôsobom tak, že si zvyšujú len paušálne náhrady, z ktorých neplatia ani dane, ani odvody," vysvetlila.

Príjmy premiéra a ministrov sa zvýšia

Paušálne náhrady členov vlády, ktoré dostávajú navyše k svojmu platu, sa budú určovať novým spôsobom. Kým v minulosti boli stanovené pevnou sumou, po novom sa budú odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V dôsledku toho sa oproti minulosti zvýšia.

Predseda vlády tak bude poberať paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku, podpredseda vlády získa 3,5-násobok a minister 3,1-násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR. Priemerná mesačná mzda v 3. kvartáli minulého roka bola podľa Štatistického úradu 1 403 eur.

Vláda v schválenom uznesení zdôraznila, že naposledy boli paušálne náhrady určené ešte v roku 2001 a nezodpovedajú tak reálnej ekonomickej a finančnej situácii, ako aj výrazne zvýšeným požiadavkám na prácu členov vlády. Pravidelne pritom absolvujú výjazdové rokovania kabinetu, nemajú nárok na žiadne náhrady pri tuzemských cestách a všetky náklady spojené s ubytovaním a stravovaním si tak hradia z paušálnych náhrad.

Vláda v materiáli tiež pripomenula, že na základe zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov patrí členovi vlády plat vo výške 1,5-násobku platu poslanca Národnej rady, čím sa zvýrazňuje vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti člena vlády v porovnaní s poslancom.

Kabinet tiež podľa uznesenia nemôže niesť politickú zodpovednosť za hospodárenie predchádzajúcich vlád, pričom práve kvôli nehospodárnemu nakladaniu s verejnými financiami predchádzajúcimi vládami došlo v minulom roku vzhľadom na pravidlá dlhovej brzdy k zníženiu platov členov vlády.

„Vláda plne rešpektuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Zároveň však chce naplniť účel zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, v ktorom sa pri platovom ohodnotení člena vlády zvýrazňuje jeho vyššia miera politickej a právnej zodpovednosti v porovnaní s poslancom NR SR. Preto vláda uznesením navrhuje nové určenie paušálnych náhrad pre členov vlády,“ vysvetlil kabinet s tým, že to považuje za dočasné riešenie odmeňovania členov vlády.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #priemerná mzda #paušálne náhrady