Babiš neuspel s ústavnou sťažnosťou proti verdiktom ohľadom ŠTB

Predseda hnutia ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspel s ústavnou sťažnosťou voči rozhodnutiam bratislavského krajského súdu a Najvyššieho súdu, ktoré zamietli jeho žalobu, že je neoprávnene vedený v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠTB ako agent.

07.02.2024 14:14 , aktualizované: 15:10
debata (4)

Vyplýva to z oznámenia Ústavného súdu SR, podľa ktorého príslušný senát o tom rozhodol na svojom neverejnom pojednávaní 1. februára. Babiš už vlani oznámil, že jeho právnici podali v prípade novú žalobu.

Babiš ČTK povedal, že Ústavný súd iba potvrdil, že oproti zabehnutej praxi musí v kauze evidencie u československej tajnej polície ŠTB žalovať inú inštitúciu. Žalovaným podľa súdu nemal byť Ústav pamäti národa (ÚPN), ale ministerstvo vnútra. Babišovi právnici už takúto žalobu podali, uviedol expremiér. Povedal tiež, že sa v kauze bude súdiť pokojne do konca života, nikdy sa nevzdá a svoje meno očistí.

Babiš pred slovenským súdom neuspel. Čo na to advokáti?
Video
Archívne video.

Babiš, ktorý spoluprácu s ŠTB dlhodobo popiera, vo viac ako desať rokov trvajúcej kauze naposledy podal na Ústavný súd sťažnosti proti predvlaňajšiemu rozhodnutiu bratislavského krajského súdu a vlaňajšiemu verdiktu Najvyššieho súdu. Tie rozhodli, že Babiš mal žalovať slovenské ministerstvo vnútra a nie slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN). Babiš v reakcii na verdikt Najvyššieho súdu vlani v septembri uviedol, že jeho právnici toto rozhodnutie očakávali, preto už skôr zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra.

andrej Babiš Čítajte viac Babiš sa s Burešom nezmieril, podal dovolanie. Na rade je ÚPN

Babiš v roku 2012 v súlade so skoršou praxou slovenských súdov zažaloval ÚPN, ktorý spravuje zväzky ŠtB. Ústavný súd však o päť rokov neskôr, keď zrušil skoršie verdikty krajského i Najvyššieho súdu v Babišov prospech, toto pravidlo prelomil. Ústavný súd vtedy však neuviedol, kto má byť žalovanou stranou.

V roku 2019 potom Ústavný súd zrušil ešte ďalšie rozhodnutie krajského i Najvyššieho súdu, ktoré naopak Babišovu žalobu v spomínanej kauze zamietli; príslušný senát to zdôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným. Práve riešenie tejto otázky a nie samotnej oprávnenosti evidencie Babiša v dokumentoch ŠTB bolo hlavnou témou, ktorou sa potom súdy zaoberali.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠTB a o dva roky neskôr ho podľa nich k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠTB Július Šuman. Ten však pri prejednávaní Babišovej žaloby na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠTB naverbovaný nebol. Ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠTB, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v Babišov prospech a ktorých výpovede boli vtedy považované za kľúčové.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ŠtB