Čaputová: Schválená novela oslabuje ochranu pred sexuálnym násilím

Schválená novela Trestného zákona oslabuje ochranu pred sexuálnym násilím. Aj to je jedným z dôsledkov prijímania zásadných zmien narýchlo. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Pripomenula, že urobí všetko pre to, aby takáto úprava novely nikdy nenadobudla účinnosť.

09.02.2024 17:04
debata (42)
Opozičné poslankyne odkazujú vláde: Nepremlčíte nás
Video
Zdroj: ta3

„Namiesto toho, aby sme posilňovali ochranu pred sexuálnym násilím na ženách, dievčatách, ako aj mužoch a chlapcoch, schválená novela Trestného zákona ju, naopak, oslabuje,“ upozornila. Slová obhajoby ku skráteniu doby premlčania za znásilnenie a sexuálne násilie sú podľa slov hlavy štátu výsmechom bolesti a traume, ktorú zažívajú obete.

opozícia, ženy, števulová, holečková Čítajte viac Odkaz opozičných poslankýň vláde: Sme nahnevané, nepremlčíte nás. Poslanca Smeru vyzvali, aby sa ženám ospravedlnil

Ako zdôraznila, znásilnenia či sexuálne násilie zanechávajú trvalé stopy na telách a dušiach a nemožno ich prehliadať ani zľahčovať. „Neustály pocit strachu, ohrozenia, hanby, neistoty, prežívanie úzkosti a depresií, sebaobviňovanie či myšlienky na samovraždu. Toto sú mimoriadne závažné dôsledky,“ uviedla s tým, že policajné štatistiky ukazujú podľa odborníkov iba zlomok prípadov.

Poslanec Smeru Glück: Žena si asi všimne, keď ju niekto znásilní, môže to nahlásiť
Video
Zdroj: TV NR SR

„Odborníci, ktorí pracujú v tejto oblasti, poukazujú tiež na to, že pri väčšine prípadov znásilnení môže trvať dlhé obdobie, kým obete dokážu nájsť silu hovoriť a vypovedať o tom, čo zažili. Najmä ak išlo o prípady znásilnenia zo strany partnera či inej blízkej osoby. Ďalší čas zaberie vyšetrovanie, prípadne identifikovanie páchateľa,“ dodala Čaputová.

Reakcie na schválenie novely trestných kódexov
Video
Zdroj: ta3

Koalícia pošliapala schválením novely Trestného zákona v Národnej rade SR práva žien a dievčat na Slovensku. Upozornili na to opozičné poslankyne. Opätovne odmietli zníženie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých na polovicu, ktoré má novela priniesť.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #novela Trestného zákona #Zuzana Čaputová #premlčacia doba