SNS žiada Mikasa, aby pre pandémiu odstúpil. Nebránim sa prešetrovaniu, reagoval hlavný hygienik

Slovenská národná strana (SNS) vyzvala hlavného hygienika Jána Mikasa, aby odstúpil zo svojej funkcie. Ten následne reagoval na výzvu.

10.02.2024 16:21 , aktualizované: 20:10
debata (366)
Pred Úrad verejného zdravotníctva vysypali vlečku hnoja
Video

SNS o tom informovala na svojej sociálnej sieti s tým, že ak Mikas nevyvodí zodpovednosť za predchádzajúce tri roky, najmä v období pandémie ochorenia COVID-19, požiadajú na najbližšej Koaličnej rade zástupcu strany Hlas-SD, aby bol odvolaný.

Štefan Harabin Čítajte viac V tíme „odborníkov“ vyšetrujúcich pandémiu je okrem Kotlára aj Harabin

Ako SNS uviedla, Mikas po boku s Igorom Matovičom (hnutie Slovensko) zavádzali „neprehľadné nebezpečné testovanie a očkovanie“. „Mikas musí bezodkladne vo svojej funkcii skončiť. SNS sľúbila vo svojom volebnom programe vyšetrenie obdobia COVIDu. Náš poslanec Peter Kotlár bol poverený bezodkladne po zvolení, tak ako sme sľúbili vo volebnom programe, vyšetrením covidového manažmentu,“ uviedla strana s tým, že obdobie COVIDu vláda nezvládla. „Nesmieme opomenúť bezbrehé míňanie peňazí, chaotické riadenie štátu, ktorému Mikas asistoval. Tak, ako musel z funkcie odísť Igor Matovič, musí bezodkladne skončiť aj Mikas,“ dodala SNS a uzavrela, že ak ich výzva nebude vypočutá, požiadajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) aby konala.

ockovanie-covid-nfs-clanok pfizer Čítajte viac Privysoký účet za pandémiu? Nákup vakcín sa dostal pod drobnohľad NKÚ

Mikas v reakcii uviedol, že sa nebude brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie. V danej súvislosti už poskytol plnú súčinnosť Generálnej prokuratúre aj Najvyššiemu kontrolnému úradu. „Som otvorený a nebránim sa prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19 zo strany GP SR, NKÚ SR a splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19," skonštatoval Mikas. Upozornil zároveň, že vládny splnomocnenec Peter Kotlár ho zatiaľ nekontaktoval.

Hlavný hygienik považuje vynášanie účelových rozsudkov pred riadnym preverením za nekorektné. Vníma to ako ďalší útok nielen na seba, ale aj jeho kolegov a ďalších odborníkov, ktorí sa snažili, aby boli dopady na zdravie a životy občanov SR počas pandémie čo najmenšie. „Neodišiel som preto, lebo som bol pri pandémii a zotrval som pri jej riešení. Ani dnes zbabelo neutekám pred otázkami, ktoré treba z odborného hľadiska zodpovedať a naďalej znášam aj osobné útoky,“ dodal Mikas.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský argumentoval, že problémom slovenského zdravotníctva sú chýbajúce nemocnice, nie Mikas. „Andrej Danko by si mal skôr vyhrnúť rukávy a bojovať na koaličnej rade za nové nemocnice, to je vec, ktorú Slovensko potrebuje ako soľ, nie ďalšie nezmyselné a neodborné nominácie pre svojich blízkych zo SNS,“ poznamenal.

366 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Ján Mikas #Hlas-SD #pandémia koronavírusu