Fico poslal prezidentke list. Navrhuje riešenie dĺžky premlčacích dôb pri trestných činoch

Desaťročná premlčacia doba pre trestný čin znásilnenia platila v rokoch 1961 až 2005. V liste prezidentke Zuzane Čaputovej to pripomenul predseda vlády Robert Fico (Smer). Ako zdôraznil, vláda je presvedčená, že súčasná dvadsaťročná premlčacia doba nerieši podstatu problému a návrat k desaťročnej dobe je spojený s viacerými pozitívnymi efektami. Napriek tomu je Fico podľa vlastných slov ochotný zohľadniť pripomienky hlavy štátu.

15.02.2024 11:46 , aktualizované: 12:53
debata (74)
Prezidentka Čaputová o aktuálnych otázkach
Video
Zdroj: ta3

„Pripomínam, že návrh zákona bol predložený do Národnej rady SR už na začiatku decembra 2023 a v priebehu celej rozpravy opoziční poslanci nepredložili ani jeden pozmeňujúci návrh k téme premlčacej doby," uviedol Fico s tým, že toto svedčí o účelovosti kritiky schválenej novely Trestného zákona. Opozícia a médiá totiž podľa neho nemajú záujem o odborné argumenty.

Robert Fico pri preberaní poverenia na zostavenie vlády od prezidentky Zuzany Čaputovej. Čítajte viac Fico novelu Trestného zákona podpísal, na ťahu je Čaputová. Kedy začne platiť a čo zmôže prezidentka?

Fico tiež zdôraznil, že dĺžka premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch je čisto odborná téma a nepredstavuje podstatu novelizácie Trestného zákona. Avšak v prípade, že by sa prezidentka rozhodla novelu vrátiť do parlamentu, predseda vlády jej navrhuje, že odporučí poslancom zohľadniť pripomienky, ktoré hlava štátu uvedie. „V prípade, že by ste sa rozhodli ísť nad rámec navrhovanej pripomienky, vláda SR nájde v blízkej budúcnosti v spolupráci s Národnou radou SR iné legislatívne riešenie dĺžky premlčacej doby pri násilných trestných činoch," dodal Fico.

Podľa prezidentky ide o ultimátum

Novela zákonov v oblasti trestného práva už bola doručená do Kancelárie prezidenta SR. Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa trestnej novely v piatok. Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia.

„Novela mi bola doručená až v stredu (14. 2.), to znamená po šiestich dňoch od schválenia v parlamente, v popoludňajších alebo v podvečerných hodinách. Svoje stanovisko, teda rozhodnutie k tejto veci zaujmem, oznámim zajtra vo svojom vyhlásení,“ poznamenala.

Tibor Gašpar, parlament, Smer, novela, trestné kódexy Čítajte viac Čo prinesie veľká novela Ficovej vlády? Tresty za úplatky sa zmiernia, pri drogách to bude horšie. Obetiam znásilnenia nepraje

Na margo postupu, ktorý jej v liste navrhol premiér Fico, Čaputová skonštatovala, že ide o ultimátum. „Z toho listu vyplýva, že v podstate mi hovorí o tom, že by som mohla vetovať ten zákon, ale iba v jednej časti, ktorá sa týka násilných trestných činov, a to iba spôsobom, ktorý mi v tom liste navrhol. Vlastne je to v istom zmysle akoby ultimátum a zúženie priestoru na to, akým rozsahom veta by sa boli ochotní vôbec zaoberať,“ dodala.

Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #novela Trestného zákona #Zuzana Čaputová