Amnestie za priestupky počas "tzv. pandémie"? Splnomocnenec Kotlár ide žiadať vládu o generálnu milosť

Na budúci týždeň chce splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu Peter Kotlár udeliť generálnu amnestiu. Priestor na otázky zatrhol.

15.02.2024 14:45 , aktualizované: 16:09
debata (357)

Kotlár pandémiu covidu označuje ako „takzvanú pandémiu“ a dnes ani ministerka zdravotnícka Zuzana Dolinková (Hlas) nevie s istotou povedať, či covid skutočne spôsobil pandémiu. Kotlár otvorene spochybňuje, že pandémia bola a Dolinková odmietla tieto tvrdenia komentovať. Na otázku, či podľa nej covid bol, odpovedala áno. „Mne neprináleží komentovať vyjadrenia niektorého z koaličných partnerov,“ ozrejmila pred rokovaním vlády v stredu.

ipiccy image  7 Čítajte viac Splnomocnenec Kotlár o vyšetrovaní covidu mlčí. Nepodceňujte ma, nalieha. Mikas je otvorený kontrole národniarov

Protipandemické vyhlášky, ktoré vydával Úrad verejného zdravotníctva, boli podľa Kotlára vydané v rozpore s Ústavou SR. „Bol porušený princíp ústavnosti ako princíp demokratického a právneho štátu. Tento môj iniciatívny návrh smeruje k odstráneniu dôsledkov protiústavného zásahu do práv a slobôd občanov,“ spresnil. Amnestie by sa mali týkať obdobia 2020 až 2023. O návrhu má rokovať vláda na budúci týždeň, schváliť ju musí nadpolovičná väčšina a obdobná milosť ešte v histórii Slovenska udelená nebola.

Čo je pandémia?

Vo všeobecnosti pandémia je epidémia, ktorá sa šíri na veľmi veľké územie (prinajmenšom na celý kontinent) a postihuje veľkú časť populácie.

Ochorenie covid spôsobilo v roku 2020 globálnu pandémiu. Dôvodom bol prenos akútneho respiračného syndrómu zvaného SARS-CoV-2. Vírus bol prvý raz objavený v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, provincii Chu-pej a následne sa rozšíril do celého sveta a zapríčinil milióny úmrtí. Len na Slovensku na ochorenie zomrelo viac ako 20-tisíc ľudí.

ZDOJ:ÚVZ, WHO

„Takýto krok je prvým významným krokom splnomocnenca pre upokojenie rozdelenej spoločnosti od doby pandémie," pochválil sa. Priestupky sa podľa neho netýkali len koaličných voličov. „Celú túto tému sme vyčerpali a nevidím dôvod na otázky,“ ozrejmil na záver.

Podľa poslanca Oskara Dvořáka (PS) je Peter Kotlár, dezinformátor a zároveň splnomocnenec vlády pre prešetrovanie pandémie v jednom. „Dnes oznámil covidovú amnestiu. Kotlár tak poslušne splnil zadanie Roberta Kaliňáka. Presne takto by to totiž urobil niekto, kto sa snaží o amnestiu pre konšpirátorov. Tých, ktorí vedome ohrozovali verejné zdravie a šírili nebezpečné klamstvá,“ vyhlásil Dvořák.

Dodal, že po amnestii „pre mafiánov a znásilňovačov si vláda splnila ďalšiu prioritu“. „Je to veľmi zlý signál pre všetkých ľudí, ktorí sa počas pandémie správali zodpovedne a rozhodli sa chrániť životy a zdravie seba a svojich blízkych,“ dodal.

Navrhovaná amnestia na priestupky spáchané počas pandémie covidu je podľa poslanca Mareka Krajčího z bývalého hnutia OĽaNO zlým signálom pre ľudí, ktorí rešpektovali pandemické opatrenia a chránili tak zdravie ostatných. „Nie je to nič prekvapujúce. Ide sa presne podľa scenáru z poľovníckej chaty, kde Kaliňák avizoval, že všetky pokuty za nenosenie rúšok sa zrušia,“ poznamenal. V tejto súvislosti poukázal aj na odvolanie Jána Mikasa z funkcie hlavného hygienika.

© Autorské práva vyhradené

357 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19