Podnikateľ Bödör trvá na svojej nevine. Ovládanie polície na tutlanie prominentných káuz odmieta

Aký veľký vplyv mal nitriansky podnikateľ Norbert Bödör na políciu a aké boli jeho kontakty s politikmi? Podľa bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka, ktorý sa priznal ku korupcii a k členstvu v takzvanej skupine bödörovcov, mal Bödör enormný vplyv na vyšetrovania prominentných káuz. Podľa výpovede mu mal pri upratovaní káuz asistovať bývalý policajný prezident a momentálne poslanec Národnej rady Tibor Gašpar (Smer).

19.02.2024 10:33 , aktualizované: 12:13
debata (41)
Proces s Norbertom Bödörom
Video
Zdroj: ta3

V Pezinku sa na druhý pokus podarilo otvoriť pojednávanie s obžalovaným Norbertom Bödörom. Nitriansky podnikateľ v úvode vyhlásil, že nemá záujem o uzavretie dohody o vine a treste. Minulý týždeň sa z pojednávania ospravedlnil kvôli PN.

Špecializovaný trestný súd sa zaoberá kauzou Valčeky. Ako svedkovia boli na dnešné pojednávanie predvolaní bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník, Peter a Štefan Žigoví a Peter Petrov, prezývaný Tiger, ktorý figuruje vo viacerých trestných kauzách.

Bödörovým advokátom je Marek Para, no na pojednávaní chýba jeden z obhajcov. Tým je Pavol Gašpar mladší, ktorý má pozastavenú advokátsku činnosť. Syn bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara by sa mal totižto stať riaditeľom Slovenskej informačnej služby.

Hlavné pojednávanie s Norbertom Bödörom (vľavo)...
Hlavné pojednávanie v kauze Valčeky. Na snímke...
+12Hlavné pojednávanie s Norbertom Bödörom (vzadu)...
Norbert Bödör Čítajte viac Bödör čelí ďalšiemu obvineniu. Vyšetrovateľovi NAKA Kučerkovi dal 50-tisíc eur

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Bödöra ešte vo februári minulého roku obžalobu pre prečin podplácania. Predmetom obžaloby je podľa prokuratúry podozrenie z poskytnutia úplatku vo výške 50-tisíc eur, ktorý súvisel s pomocou v konkrétnej trestnej veci v prospech inej osoby. Úplatky sa mali týkať obchodu s oceľou a úpravy výšky dane u konečného užívateľa.

Bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Slobodník na základe dohody o vine a treste dostal štvorročnú podmienku. Kučerku odsúdil vlani v júli Najvyšší súd na 10 a pol roka a trest prepadnutia majetku. Expolicajt si však verdikt nevypočul, je v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl.

gašpar, bodor Čítajte viac Gašparovi a Bödörovi pribudlo ďalšie obvinenie, čelia stíhaniu pre prečin porušovania dôvernosti ústneho prejavu

Kľúčový svedok o ovládnutí polície

Para požaduje, aby bol Kučerka a Slobodník vypočutí v inej veci, tzv. “osemdesiatky”. Bez týchto výpovedí podľa neho nie je možné pokračovať v obžalobe. Exriaditeľ finančnej polície NAKA Slobodník vypovedal pred súdom, že Bödöra pozná od roku 2012. Od roku 2014 sa po Slobodníkovom vymenovaní do funkcie začali stretávať častejšie.

Bödör bol podľa neho vplyvná osoba, ktorú mu odporúčal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Gašpar bol policajným prezidentom od roku 2012, keď nahradil Jaroslava Spišiaka. Do funkcie nastúpil po tom, ako sa po predčasných voľbách stal ministrom vnútra za Smer Robert Kaliňák. Podľa výpovede svedka mal Bödör “riadiť alebo dávať návody na postup polície”. “Naposledy som s Bödörom bol v roku 2019 a od tej doby sme neboli v žiadnom kontakte,” ozrejmil pred súdom.

V súdnej sieni zostal počas výpovede Slobodníka len Bödör. Ostatných svedkov poslala samosudkyňa Pamela Záleská von z miestnosti. Bödör neustále sa pohľadom drží vypovedajúceho kajúcnika usmieva sa a krúti neveriacky hlavou. Slobodník rozpráva o tom ako na pokyn Gašpara dal preveriť, či sú firmy Žigu v kauze preverované. Kučerka mu mal potvrdiť, že Žigove firmy preverujú.

Následne sa mal s Bödörom stretnúť v hoteli Aston na Bajkalskej ulici v Bratislave. Pred súdom podrobne vysvetľoval ako malo prebiehať toto stretnutie. V hoteli sa mal stretnúť Bödör, Peter Žiga ako aj jeho príbuzným Štefanom. Bödör mal mať v záujem vyšetrovanie zastaviť a za to mal Slobodník od Bödöra dostať obálku so sumou 50-tisíc eur. Tú následne rozdeliť na dve časti – polovicu si mal nechať, druhú odovzdať Kučerkovi.

Podľa Slobodníka mal Žiga posielať viackrát ročne úplatok tri až päťtisíc eur len zo vďaky že sa kauza nevyšetruje. Obžalovaný podnikateľ odmietol vypovedať už v úvode súdneho procesu. Podľa jeho slov doteraz nemal možnosť oboznámenia sa so všetkými dôkazmi. Na otázky obhajcu Paru svedok uviedol, že koncom roku 2016 chodil Štefan Žiga často do Bratislavy. Postupne sa so Slobodníka a Žigu stali kamaráti.

Žiga sa mal často pýtať na nové informácie v kauze Valčeky. Slobodník mu mal odovdzávať informácie, ktoré zíkal od expolicajta Kučerku. Takto fungovali do jesene 2020. Odvtedy so Žigom v kontakte nebol. Slobodník pred súdom priznal, že je obžalovaný v kauze Očistec, podmienečne odsúdený v kauze úplatkov vo výške 25-tisíc, ktoré mal dostať od Bodora. Vyšetrovaný je ako svedok v ďalších veciach. Dodal, že hlavné pojednávanie v kauze Očistec ešte otovrené nebolo. Spolu sním je v kauze obžalovaných viacero osôb, medzi nimi i Bodor, Gašpar, Dušan Kováčik, Krajmer, Zetocha Imrecze a ďalší.

“Dal som sa na túto vec a verím, že nemmôžem dopadnúť horšie ako tí, ktorí celé tie veci riadili,” odpovedal na otázku, či sa obáva doživotia alebo aký očakáva trest v prípade uzniania viny v kauze Očistec. “Žijem s presvedčením, že som sa rozhodol správne a bezohľadu na hroziaci trest som pripravený prijať svoju zodpovednosť,” zdôraznil. Uviedol, že mal byť obeťou úkladnej vraždy, ale priznal, že bezprostrednej hrozbe ani nátlaku vystavený nebol.

Popredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas) sa dostal do sporu so sudkyňou Záleskou. Jeho reakciou na možnosť, že sa vypočúvanie ponesie až do večera, bolo prevrátenie očí. Sudkyňa ho napomenula za pohŕdanie súdom.

Zločinecká skupina?

Proces sa mal pritom začať už koncom augusta 2023. Zdržala ho podaná námietka zaujatosti zo strany obžalovaného voči zákonnej sudkyni. Najvyšší súd však rozhodol, že sudkyňa Pamela Záleská vo veci zaujatá nie je. Nitriansky podnikateľ zároveň čelí obžalobe v kauze Dobytkár, ktorá sa týka korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Vec sa však na Špecializovanom trestnom súde bude prejednávať odznovu, keďže obžalovaní nesúhlasili so zmenou člena senátu. Norbert Bödör tiež figuruje aj v kauze Očistec, týkajúcej sa údajného pôsobenia zločineckej skupiny v polícii.

Nitriansky podnikateľ zároveň čelí obžalobe v kauze Dobytkár, ktorá sa týka korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Vec sa však na Špecializovanom trestnom súde bude prejednávať odznovu, keďže obžalovaní nesúhlasili so zmenou člena senátu. Norbert Bödör tiež figuruje aj v kauze Očistec, týkajúcej sa údajného pôsobenia zločineckej skupiny v polícii. Ak by bola novela Trestného zákona účinná, kauza Valčeky by bola premlčaná.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga #ŠTS #Norbert Bödör #Pamela Záleská