Slovensko potrebuje zmenu volebného systému, zhodli sa exprezidenti na tradičnom obede

Slovensko potrebuje zmenu volebného systému. Zhodli sa na tom bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska po spoločnom obede v Prezidentskom paláci, ktorý absolvovali s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou.

20.02.2024 14:22 , aktualizované: 15:50
debata (14)
Prezidenti mali na slávnostný obed mrkvovú polievku, morčacie mäso a dezert z hrušky
Video
Zdroj: TASR

„Všetci sme sa zhodli na tom, že je tu strašný zmätok a treba urobiť jeden konečný a konkrétny krok k tomu, aby v budúcnosti nemohlo dochádzať k takejto situácii. Dochádza k nej možno aj preto, že nemáme dobrý volebný zákon. Na tom sme sa zhodli všetci, že by sa mal zmeniť. Tým pádom by možno došlo aj v štáte k rozumnejším voľbám kandidátov,“ povedal Gašparovič.

Podľa Schustera je najvyšší čas volebný systém zmeniť, aby do parlamentu prišli poslanci z dedín a miest. „Zmena volebného systému pre našu krajinu by bola nesmierne prospešná, aby sme sa presne vyhli tomu, čo sa dnes v parlamente deje,“ poznamenal Kiska.

Takáto situácia v parlamente nebola podľa Schustera ani v čase, keď sa lámala politická moc v roku 1989 a 1990. Poukázal na nenávisť medzi koalíciou a opozíciou. Gašparovič si myslí, že nemusí byť v parlamente úplná zhoda, ale aspoň zhoda na prijatí rozhodnutia výhodného pre všetkých. „Tak je zabetónovaná koalícia proti opozícii a opačne. Možno to trošku rozsekne nová voľba prezidenta a poslancov do europarlamentu,“ podotkol Gašparovič.

Kiska zároveň plne súhlasí s Čaputovou a jej podaním novely Trestného zákona na Ústavný súd SR. „Je to právo prezidentky a myslím si, že to nechala posúdiť odborníkmi, lebo prezident sa nerozhoduje sám, má okolo svojich odborníkov. Myslím si, že ústavný súd posúdi, či bol ten krok správny, alebo nie,“ povedal Schuster.

Prezidentka Zuzana Čaputová privítala na...
Exprezidenti SR (zľava) Rudolf Schuster, Ivan...
+3Prezidentka SR privítala na slávnostnom obede...

Tradičný obed s bývalými hlavami štátu

Prezidentka Čaputová verí, že nová hlava štátu si tradíciu spoločných obedov zachová. „Som veľmi rada, že sa nám podarilo stretnúť. Nadviazala som tým na tradíciu, ktorú založil prezident Kiska. Je to príjemná chvíľa každý rok,“ povedala médiám Čaputová po skončení obeda. Dodala, že na spoločnom obede je priestor porozprávať sa nielen o aktuálnej situácii na Slovensku, ale aj o spomienkach bývalých prezidentov.

Stretnutie bolo podľa prezidentky príjemné, spolu sa aj zasmiali. „Samozrejme, je úplne prirodzené, že niekedy máme rozdielne pohľady na veci, ale v každom prípade dnes sme sa v tomto formáte my štyria stretli naposledy,“ skonštatovala.

Čaputová priblížila, že Schuster mal milý nápad, aby si jedálničky navzájom podpísali a každý si ho z obeda odniesol.

Menu na obede bolo sezónne z lokálnych surovín. Prezidenti si pochutili na syre, mrkvovej polievke, morčacom mäse a dezerte z hrušky. „Je to možno prešpekulovanejší slávnostný obed, ale chute tradičné,“ podotkol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #Andrej Kiska #Rudolf Schuster #Zuzana Čaputová