Slovensko zažíva extrémne dlhú sériu veľmi teplých dní. SHMÚ varuje pred vetrom

Slovensko zažíva extrémne dlhú sériu veľmi teplých dní. Vyrovnaný bol počet najdlhšej zimnej série dní s maximálnou dennou teplotou desať stupňov Celzia a viac. Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

21.02.2024 19:12 , aktualizované: 20:28
SR Vrátna lyžovačka jarné prázdniny crtur ZAX Foto: ,
Lyžiari na lanovke počas jarných prázdnin v lyžiarskom stredisku Vrátna Malá Fatra v utorok 20. februára 2024. Jarné prázdniny pre žiakov z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja prebiehajú od 19. do 23. februára.
debata (9)
Upršané počasie pokračuje. Je nádej na zmenu?
Video

„V roku 1998 bolo na stanici Hurbanovo 19 takýchto dní za sebou a v tomto roku sme takú dlhú sériu dnes zaznamenali už na troch staniciach vrátane Hurbanova,“ približuje SHMÚ.

Podľa meteorológov je vysoko pravdepodobné, že vo štvrtok (22. 2.) padne nový rekord v tejto štatistike. Vzhľadom na predpoveď v najbližšom týždni to vyzerá podľa nich tak, že rekordne dlhá séria veľmi teplých dní sa ešte „poriadne natiahne“.

Fantastický pohľad na panorámu Tatier z Mlynickej doliny očami nadšenca horskej turistiky
Video

Na horách pozor na vietor

Na horách treba v najbližších dňoch počítať so silnejším vetrom, upozorňuje SHMÚ, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Výstrahy platia pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Na horách v polohách nad 1500 metrov môže dosiahnuť vietor v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 70 až 85 km/h, čo je víchrica.

„Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ pripomínajú meteorológovia.

Výstrahy platia predbežne od štvrtka (22. 2.) od 8.00 h do soboty (24. 2.) do 12.00 h.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #extrémne počasie