Susko stopol takmer 800-tisíc eur. Mimovládky žiadajú obnoviť dotácie na ľudské práva

Členky Komory za mimovládne neziskové organizácie Výboru pre rodovú rovnosť vyzývajú ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby prehodnotil zrušenie dotácií na podporu ľudských práv na rok 2024.

22.02.2024 18:18
debata (31)

„Rovnako ho vyzývame, aby začal viesť dialóg so zástupkyňami a zástupcami ľudskoprávnych organizácií a inštitúcií o spôsobe podpory kľúčových princípov demokracie a základných ľudskoprávnych hodnôt, akými sú sloboda, rovnosť, dôstojnosť, spravodlivosť a solidarita,“ dodali.

Rozhodnutie o zrušení dotácií vnímajú so znepokojením. „Je poľutovaniahodné, že týmto došlo k zrušeniu jedinej štátnej výzvy špecificky zameranej na ochranu ľudských práv a predchádzaniu všetkých foriem diskriminácie. A to práve v dobe, keď viac ako inokedy potrebujeme v našej krajine podporovať kultúru demokracie, tolerancie, nenásilia a ochraňovať všetky zraniteľné skupiny pred čoraz explicitnejšími nenávistnými prejavmi. Argument, že prostriedky z dotácie budú presunuté na ochranu obetí násilia, neobstojí,“ skonštatovali.

Susko Čítajte viac Ľudské práva bokom? Susko zrušil 800-tisícovú výzvu, mimovládka hovorí o škandále

Podotkli, že pomoc si zaslúžia všetci obyvatelia, ktorí sú vystavení rôznym formám diskriminácie či porušovaniu ľudských práv. „Organizácie a inštitúcie, ktoré mali možnosť čerpať podporu z tejto dotácie, zrealizovali množstvo kvalitných a rozmanitých projektov, pričom nimi často nahrádzali nedostatočnú činnosť či chýbajúcu iniciatívu štátu v ochrane ľudských práv,“ dodali členky komory.

Prioritizovanie zraniteľných ľudí na úkor iných

Zároveň upozornili, že riešením eliminácie násilia nie je prioritizovanie jednej skupiny zraniteľných ľudí na úkor iných. „Takéto vyjadrenia iba prispievajú k polarizácii spoločnosti a prehlbovania nepochopenia dôležitosti komplexnosti ochrany ľudských práv a potreby aktívnej občianskej spoločnosti,“ skonštatovali.

Boris Susko Čítajte viac Takmer 80 mimovládok spustilo petíciu, žiada zrušiť rozhodnutie ministra Suska

Občianska platforma pre demokraciu upozorňuje, že minister zrušil dotačnú výzvu nielen pre mimovládne neziskové organizácie, ale všetky subjekty, teda aj pre akademické organizácie, školy či organizácie samospráv. „O dotácie z tohto dotačného programu sa uchádzali občianske organizácie z celého spektra spoločenských oblastí, konzervatívne aj liberálne, ženské, zdravotnícke, sociálne, kresťanské, reprezentujúce LGBTI+ ľudí a podobne. Stačí si pozrieť zoznam v minulosti podporených projektov,“ vyhlásila právnička Katarína Batková, riaditeľka Via Iuris a členka výkonného výboru platformy.

Občianska platforma sa zároveň ohradila proti útokom na odborné organizácie, ktoré sa venujú právam menšín, obrane právneho štátu a boju proti korupcii. V prípade, že štát bude plošne diskriminovať vybrané skupiny občanov a mimovládnych organizácií, je pripravená sa obrátiť na všetky kompetentné domáce i medzinárodné inštitúcie a žiadať nápravu.

ružinov, kolónia, astronomická Čítajte viac Mimovládky kritizujú Ružinov za riešenie Astronomickej, Chren hovorí o množstve neprávd

Ministerstvo spravodlivosti zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769 500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #ľudské práva #mimovládne organizácie #Boris Susko