SaS navrhuje uznesenie, ktorým má parlament žiadať vyšetrenie smrti Navaľného

Opozičná strana SaS predložila do parlamentu návrh uznesenia, ktorým má Národná rada (NR) SR vyzvať Rusko, aby povolilo nezávislé a transparentné vyšetrovanie smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

23.02.2024 11:53 , aktualizované: 16:45
debata (22)
Julia Navaľná hovorí o Rusku bez Putina a sľúbila pokračovať v boji svojho mŕtveho muža
Video
Zdroj: YouTube A. Navaľného

Chce tiež zaviazať kabinet, aby si predvolal ruského veľvyslanca k tejto téme. Kritizujú pasivitu slovenskej vlády. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslanci NR SR Vladimíra Marcinková a Juraj Krúpa.

Belgium EU Foreign Ministers Čítajte viac Nahradí Navaľná mŕtveho muža? Bude z nej ruská Cichanovská? Experti sa nezhodnú

Marcinková podotkla, že uznesenie predkladajú, keďže sa nemôžu spoľahnúť na zahraničnú politiku vlády. „Celý západný a demokratický svet sa zomkol a žiada pravdu o tom, ako presne došlo k smrti Navaľného. (…) To si naozaj minister Blanár nepozve ruského veľvyslanca a nebude mu klásť nepríjemné otázky a zaujímať sa o to, ako je možné, že opozičný líder v Rusku bol zavraždený? Urobili to tak všetky okolité krajiny,“ vyhlásila Marcinková.

Alexej Navaľnyj, pamätník, Čítajte viac Typická technika KGB. Premrznutého Navaľného zabili úderom do srdca, tvrdí aktivista

Krúpa zároveň vyzval ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer), aby začal robiť ozajstnú suverénnu a nezávislú zahraničnú politiku SR. „Nielen takú, ktorou bude kritizovať našich partnerov a spojencov v Európskej únii a NATO,“ poznamenal. Minister by si mal podľa neho predvolať ruského veľvyslanca. Informoval aj o návrhu uznesenia k druhému výročiu ruskej agresie na Ukrajine. Poslanci SaS veria, že oba materiály budú zaradené na najbližšie parlamentné hlasovanie.

Blanár tvrdenia SaS odmieta. MZVEZ podľa jeho slov robí jasnú suverénnu zahraničnú politiku. „Pri presadzovaní národnoštátnych záujmov v medzinárodnej politike musia byť na prvom mieste občania SR. Ale kým ich exminister zahraničných vecí za SaS Ivan Korčok loboval za samozvaného venezuelského opozičného politika Juana Guaidóa a nestaral sa o smrť slovenského občana v Belgicku a popri tom podporoval Igora Matoviča v zosmiešňovaní Slovenska, tak naša zahraničná politika je v prospech Slovenska. Ukázali sme to na hraniciach, kde sme vystavili stopku nelegálnym migrantom, pri podpore slovenských poľnohospodárov, ale aj pri odmietaní sankcií, ktoré by mohli poškodzovať našu vlasť,“ uviedol minister v stanovisku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #SASKA