Zmena štatútu SIS môže byť podľa Gašpara reakciou na konanie prezidentky

Poslanec za Smer Tibor Gašpar predpokladá, že zmena štatútu Slovenskej informačnej služby má súvis so slovami predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sa v sobotu 24. februára v relácii RTVS Sobotné dialógy vyjadril, že do čela SIS by sa mal postaviť človek, ktorý je blízky vládnej koalícii.

25.02.2024 14:35 , aktualizované: 16:06
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (30)

Ako Gašpar ďalej uviedol v relácii verejnoprávneho telerozhlasu O 5 minút 12, považuje to za reakciu na konanie prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá sa pred časom vyjadrila, že nevidí dôvod ponáhľať sa s takým dôležitým rozhodnutím, ako je menovanie šéfa SIS a naznačila, že vymenovanie by mohlo trvať i niekoľko mesiacov.

Video
Prezidentka nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní šéfa SIS

To, že vláda prezidentke predložila meno kandidáta na post riaditeľa SIS po štyroch mesiacoch od svojho nástupu do funkcie Gašpar hájil tým, že kabinet sa venoval dôležitejším úlohám.

„Je úplne logické, že predseda vlády chce mať na čele SIS človeka, ktorému dôveruje," vyjadril sa. Či to bude jeho syn, Pavol Gašpar, ktorého odsúhlasila vláda, podľa Tibora Gašpara ukážu najbližšie dni. Je tiež za to, aby sa stanovila i lehota, do ktorej musí hlava štátu vymenovať šéfa SIS.

Poslanec Juraj Krúpa (Sloboda a Solidarita) tiež zdôraznil dĺžku času, ktorý koalícia potrebovala na to, prezidentke predložila nomináciu na šéfa SIS.

Krúpa sa tiež pýta, na základe čoho je Pavol Gašpar vhodným kandidátom na tento post. Diskusia sa vyostrila, keď Krúpa tvrdil, že nominant na post šéfa SIS má rôzne majetky, napríklad vilu v Nitre, Tibor Gašpar syna obhajoval tým, že má právnické vzdelanie a pracoval napríklad na polícii či v oblasti súdnictva. Podľa neho spĺňa odborné i vedomostné predpoklady.

Fico Čítajte viac Fico: SIS bude mať nové vedenie do 10 dní, na jej čelo musí prísť človek blízky koalícii

Taraba hovorí o práve koalície mať šéfa SIS, Sulík o obchádzaní zákona

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo vyhlásil, že vláda má právo mať svojho nominanta vo vedení SIS, našli riešenie. Líder SaS Richard Sulík považuje riešenie vedenia SIS cez zmenu jej štatútu za obchádzanie zákona.

„Potrebujeme stabilizovať SIS, máme právo si tam dať vlastného nominanta,“ zdôraznil Taraba. Vláda má podľa neho aj právo povedať, že tajnú službu nebude riadiť nominant predošlej vlády.

Podotkol, že SIS aktuálne nemá riadne vedenie a riadi ju len poverený námestník. Keďže sa prezidentka nevyjadrila k ich nominantovi Pavlovi Gašparovi, vláda podľa jeho slov našla riešenie. Prípadné riešenie, že by sa z Gašpara stal námestník SIS a ten by bol poverený riadením, považuje za legitímne. „Všetko, čo je zákonné, je legitímne,“ vyhlásil.

Sulík reagoval tým, že zákony nikdy nie sú dokonalé a vláda ich teraz len obchádza. Vo všeobecnosti podľa jeho slov opozícia nekritizuje ani nespochybňuje právo vlády mať svojich nominantov vo funkciách. Podčiarkol však, že aj títo nominanti musia spĺňať nejaké predpoklady.

Obaja sa vyjadrili aj k novele Trestného zákona. Taraba označil postup prezidentky Zuzany Čaputovej za nejasný. Skonštatoval, že prezidentka má pri zákone dve možnosti – ak s ním súhlasí, tak ho podpíše, a ak nie, vráti ho poslancom na opätovné prerokovanie. Preto koalícia čakala, že návrh prezidentka vráti. Uviedol, že mala šancu opraviť premlčacie lehoty pri násilných trestných činoch. Taraba tvrdí, že Ústavný súd (ÚS) vo finále nemôže rozhodnúť o zákone, ktorý ešte nevyšiel v zbierke zákonov. Odvoláva sa na staršie vyjadrenie súdu. Podľa jeho slov by tak ÚS išiel napokon sám proti sebe.

Sulík podčiarkol, že ÚS by neporušil žiaden zákon, ak by o novele rozhodol ešte pred jej zverejnením v zbierke. Očakáva, že vládna koalícia bude zdržiavať proces zverejňovania novely. „Potrebujú si zabezpečiť beztrestnosť,“ povedal s tým, že to vidieť z konania predstaviteľov koalície. Obáva sa preto, že novela napokon bude platiť. „Koalícia tým pácha obrovské škody,“ podčiarkol a poukázal na výhrady odborníkov z praxe aj na výhrady Európskej únie.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Tibor Gašpar #Zuzana Čaputová