Kto zabil Daniela Tupého? Obžalovaný Puškár vyčkáva a takticky mlčí. Ešte nie je ten čas, hovorí po 19 rokoch

Súdne pojednávanie v pondelok netrvalo ani hodinu. Pred Mestkým súdom Bratislava I vypovedali traja svedkovia a obžalovaný z vraždy Daniela Tupého, advokát Adam Puškár, aj naďalej takticky mlčí. Puškár je vo veci od januára stíhaný na slobode.

26.02.2024 08:55 , aktualizované: 10:50
debata (14)
Otec Daniela Tupého a advokát Roman Kvasnica po pojednávaní
Video

Puškár je aj napriek kaucii stále obžalovaný a musí nosiť monitorovací náramok. Ráno na súd prišiel sám a spolu s ním sa pondelkového pojednávania zúčastnili len traja svedkovia zo šiestich predvolaných. “Neospravedlnia sa, nevedia, čo je slušné, tak ich budeme musieť predviesť,” zdôraznil sudca Roman Fitt na margo chýbajúcich predvolaných.

Obžalovaný Puškár o výpovediach svedkov v kauze vraždy Daniela Tupého
Video

Na súde vypovedal vlani kľúčový svedok Vladimír Malíček. Ten opísal okolnosti incidentu, na následky ktorého Tupý zomrel. Malíček pred súdom vypovedal v postate v zhode so zisteniami orgánov činných v trestnom konaní. Priznal, že bol súčasťou partie, ktorá na bratislavskom Tyršovom nábreží v novembri 2005 napadla skupinu osôb, ktorej súčasťou bol aj Tupý. Potvrdil tiež, že v partii bol aj Puškár. Svedok zároveň pripustil, že Tupého tiež niekoľkokrát udrel. „Boli sme sympatizanti krajne pravicovej ideológie," povedal na margo seba aj obžalovaného. Priznal tiež, že sám nosil otvárací nôž, podľa vlastných slov ho však používal na údery a na základe jeho výpovede sa rozbehlo ďalšie vyšetrovanie a kým Malíček ukazuje prstom na Puškára, ten argumentuje, že je nevinný, no vraha pozná.

Podľa otca zavraždeného Daniela Tupého staršieho, je zaujímavé, že v čase kedy na Slovensku dochádzalo k útokom neonacistov, tak útočníci mali kontakty na polícii, ktoré skutky ututlávali. Nechcel komentovať ako dopadne prípad potom, ako začne platiť novela Trestného zákona. Vďaka tej by bola vražda premlčaná. Na otázku, či verí v spravodlivý rozsudok odpovedal, že sa snažia dúfať. „Nie je to otázka viery, ale vieme všetci v akej sme situácii,“ ozrejmil. Advokát poškodených Roman Kvasnica uvíta, keď Puškár začne vypovedať.

Samotný obžalovaný Puškár je sklamaný, že svedkovia nechcú chodiť na pojednávanie a podľa neho to predlžuje proces. Prečo meno vraha, ktoré pozná, nepovedal skôr, obhajuje tým, že to bolo jeho právo. Odmietol komentovať útoky neonacistov a nechcel ani komentovať svedectvá. Tvrdí, že svoj príbeh rozpovie, keď príde správny čas.

„Ešte neni ten čas, dozviete sa keď príde,“ spresnil. Jeho advokátka tvrdí, že povedať meno vraha nie je Puškárovou úlohou, ale mali na to prísť už dávno vyšetrovatelia. Priznal, že pri incidente v roku 2008 vytiahol podľa neho v obrane nôž no zároveň popiera, že nôž zo sebou nosil. „Všetko sa dozviete,“ priznal s tým, že jeho mlčanie je taktické. Zopakoval, že pre neho nebolo pred rokmi možné, no všetko ozrejmí.  

Pokračuje súdny proces v kauze vraždy Daniela...
Pokračuje súdny proces v kauze vraždy Daniela...
+5Pokračuje súdny proces v kauze vraždy Daniela...

Zábudlivý šofér

“Nepamätám si, čo som robil, bol som v práci. Večer sme išli von s kamarátmi, boli sme v Petržalke a potom sme išli do mesta,” odpovedal postupne prvý svedok na otázky prokuratúry.

Svedok bol jedným so šoférov. Potom ako na Tyršovom nábreží zaparkoval auto, tak vraj nebol svedkom žiadneho konfliktu, ani nevidel žiadnu útočnú zbraň. Následne sa mali presunúť do petržalskej pivárne Rebel. O vražde sa dopočul až zo správ, no podľa svojich slov sa nikdy o tom s kamarátmi nerozprával. Vražda v roku 2005 rozprúdila celospoločenskú debatu, no zdá sa, že jediní, kto o nej nič nevedeli, boli práve tí prítomní na mieste vraždy.

Na Tyršovom nábreží bol na otcovom aute Volkswagen Pasat. Priznal, že otec v tej dobre pracoval na ministerstve vnútra úrad krízového manažmentu. Potom, čo zaparkoval si len stihol vybrať bundu a zamknúť auto. V tom čase sa mala stať vražda, po ktorej z miesta činu ušli.

Svedok bol vypočutý už v roku 2006, štyri mesiace po skutku. Podľa tejto výpovede, bol “Adam” prítomný v jeho aute. Či ide o obžalovaného Puškára si už dnes nepamätá. Roman Kvasnice tak požiadal súd, aby bol zápisnica z výsluchu svedka priradená ako príloha k súdnemu spisu. Súd to zamietol.

Obžalovaného pozná už dlho, z dôb kedy sa obaja bavili s Vladom Malíčkom. Puškára naposledy stretol v roku 2023. Stretnutie sa uskutočnilo na podnet svedka, pretože potreboval právnika. “Je to jediný právnik, ktorého poznám, tak som chcel, aby mi dohodil právnika,” ozrejmil. O kauze vraždy Tupého sa nemali baviť.

Adam Puškár tvrdí, že pozná páchateľa vraždy Daniela Tupého
Video

Ideme biť pankáčov

Ako druhý pred súd predstúpil Filip Fabo. Rázne odpovedal, že obžalovaného nepozná. V osudnú noc bol na koncerte Rozporu v bývalom klube Subclub. “Kamarát nám povedal, že videl jedno alebo dve tri autá, ktoré zastavili na Zochovej a išli na Most SNP a chceli zbiť pankáčov,” ozrejmil. Uviedol štyri prezývky o ktorých povedal, že partia boli známi bitkári a jeden z nich bol podľa svedka notoricky známy násilník, ktorý mal aj v minulosti niekoho pobodať.

Podľa neho bolo verejným tajomstvom, že jeden z partie mal niekoho na polícii, pretože nikto nikdy neriešil jeho násilnícke excesy.

Kolektív Bratislava bez náckov pre denník Pravda spomína, že v tých rokoch boli fyzické útoky neonacistov bežné. „Veľká časť krajnej pravice sa združovala okolo chuligánskeho prostredia futbalového Slovana Bratislava, iní vytvárali gangy ako petržalský Rebel Klan Engerau, ďalšie skupiny pôsobili v Devínskej Novej Vsi, v Rači. Pre mladých, ktorí vyzerali len trochu inak, ako určovala norma, bolo prakticky nemožné prejsť vo večerných hodinách cez niektoré mestské zóny vrátane Obchodnej ulice bez toho, aby ich niekto nenapadol,“ uviedol člen bratislavských antifašistických kolektívov.

No víkendové koníčky neonacistov sa pred 17 rokmi skončili vraždou. Na študentov 4. novembra 2005 vo večerných hodinách zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia a Tupý konflikt s neonacistami neprežil. Utrpel osem bodných rán.

adam puškár, daniel tupý Čítajte viac Obvinený z vraždy Daniela Tupého ide do väzby. Prokuratúra sa spolieha na vzorky DNA a výpoveď o noži

Ďalšia vypovedala svedkyňa o stretnutí na Zochovej ulici. Tam sa mala stretnúť s partiou, ktorá následne skutok spáchala. “Cítili som strach približne v tom období bola moja kamarátka napadnutá neonacistami, kopali jej do tváre, boli aj na súde. Báli sme sa chodiť po vonku. Kamarátku zbili za dva dredy,” zaspomínala.

Na Zochovej ulici mali v osudnú noc zaparkované auto, v tej chvíli za nimi prišla partia neonacistov. Poznamenala, že kým „oni mali starú škodovku, neonacisti prišli na fárach”.

“Išli podchodom a keď sme vychádzali, stretli sme skupinku mladých mužov, ktorí si nás prezerali. Kým sme otvorili auto, tak jeden z nich pristúpil zo zadu ku mne a pozeral mi na nášivku na kapucni. Medzitým jeden môj známy zbadal v skupinke svojho známeho a spýtal sa, čo tam robí,” spresnila.

Odpoveď mala byť, že hľadajú antifašistov lebo robia zveriny po meste. Podľa nej mal byť jeden z partie neonacistov známy radikál, ktorý už bol v minulosti odsúdený. O skutku sa dozvedela na druhý deň z médií. Sudca odročil pojednávanie do 20. mája. Ako svedkyňu nechal predvolať Puškárovu manželku, Patríciu.

Puškár v januári po prepustení z väzby avizoval, že sa bude zúčastňovať na každom hlavnom pojednávaní. Vinu odmieta a tvrdí, že pozná páchateľa trestného činu. „Keď príde čas, ja sa k všetkým dôkazom vyjadrím a vypovedať vo veci budem,“ podotkol.

Práve Puškár má byť podľa obžaloby tým, ktorý dopichal mladíka. Doteraz sa nachádzal v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému konaniu. Hlavným dôvodov útekovej väzby Adama Puškára bolo, že keď sa ho policajti pokúšali zadržať, mal sa zatajovať a skladať telefóny.

Puškár,  Tupý Čítajte viac Puškár tvrdí, že vie, kto zabil Daniela Tupého, no mlčí. Vrahom má byť korunný svedok s napojením na políciu
Celá Puškárova výpoveď po prepustení.
Video

Čo hovorí obžaloba?

Podľa obžaloby Puškár 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami napadol osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý.

Toho nožom viackrát bodol do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel. Na skutku sa podľa obžaloby podieľala aj osoba, ktorá doteraz nebola stotožnená. Obhajoba označila obžalobu za nezákonnú, keďže neobsahuje zákonom predpísané náležitosti, označila ju aj ako predčasne podanú. Z tohto dôvodu obhajcovia Puškára navrhli vrátenie veci do prípravného konania.

Samotný obžalovaný vinu odmietol. „Chcem vyhlásiť, že som nevinný v plnom rozsahu," vyhlásil Puškár. Zároveň však povedal, že v tomto štádiu konania využije svoje právo nevypovedať. Právny zástupca poškodených Roman Kvasnica uviedol, že otec, matka, ako aj brat Daniela Tupého si uplatňujú nemajetkovú ujmu, každý v hodnote 250 000 eur. Dôvodom podľa neho je, že slovenské štátne orgány dlhú dobu neboli schopné prípad uzavrieť, dokonca preukázateľne kryli páchateľov. Tiež poukázal na snahu vykresliť obeť ako drogovo závislého človeka, ktorý si za svoju smrť „mohol sám". To podľa neho ešte znásobilo bolesť pozostalých zo straty syna a brata.

Súdny proces v kauze vraždy študenta Tupého sa začal v novembri 2023. Obžalovaný trvá na svojej nevine, vypovedať odmietol. Hlavné pojednávanie pokračuje v januári. Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia. Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Tupý #Vražda Daniela Tupého