Slovensko neizolujem, Macron potvrdil, že som mal pravdu, tvrdí Fico. V4 pokračuje aj napriek nezhodám

Stretnutiu lídrov V4 predchádzali vyjadrenia o tom, kto sa s kým nechce stretnúť, prípadne o tom, či má formát spoločenstva ešte budúcnosť. Nakoniec však konflikty vystriedala diplomacia a premiéri, aj napriek nezhodám pri otázkach pomoci Ukrajine, našli spoločnú reč. Pri otázkach Ukrajiny sa síce zhodli, že Rusko je agresor, no kameňom úrazu sa stala forma pomoci.

27.02.2024 10:50 , aktualizované: 15:08
debata (981)
Stretnutie premiérov V4 v Prahe - tlačová beseda
Video

Premiér Robert Fico (Smer) v utorok odletel na stretnutie predsedov vlád krajín V4. Na pražskom Letisku Václava Havla sa ako s prvým zvítal s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Stretnutie sprevádzali úsmevy a debata o včerajšom summite v Paríži.

Stretnutie u Zemana

Potom ako sa skončil samit V4 odišiel maďarský premiér Viktor Orbán a Robert Fico na návštevu za bývalým českým preizdentom Milošom Zemanom v pražskej mestskej časti Starý Bubeneč. Novinári neboli na stretnutí prítomní.

V rámci V4 sa zdalo, že stoja proti sebe dve strany. Česko a Poľsko na jednej a Slovensko a Maďarsko na tej druhej. Nasvedčovalo tomu aj to, že kým ráno sa na letisku zvítal Orbán s Ficom, český premiér Petr Fiala privítal v Prahe poľského premiéra Donalda Tuska na oficiálnej návšteve Česka, a zatiaľ čo Fiala a Tusk majú rovnaký názor na potrebu vojenskej pomoci Ukrajine, Fico sa v tejto otázke s nimi nezhoduje. Česko a Poľsko sú aj za vojenskú pomoc, Slovensko a Maďarsko zbrane na Ukrajinu posielať nechcú – pokiaľ nejde o komerčné aktivity.

Fico po samite v Paríži: Vládla bojová atmosféra, ani slovo o mieri
Video

Aj preto Fica pred Lichtenštajnským palácom v Prahe čakala skupinka demonštrantov. Protestujúci mali transparenty ako „Fico, jdi domů, do Ruska“ a po príchode premiéra sa ozýval piskot – Fico dav pozdravil a presunul sa za českým premiérom.

Sprava: Premiér SR Robert Fico a premiér...
Premiér SR Robert Fico (vpravo) počas odletu na...
+1Sprava: Premiér SR Robert Fico a premiér...

Premiéri Česka a Poľska po rannej bilaterálnej schôdzke oznámili, že Praha a Varšava sa jednoznačne zhodujú v otázke Ukrajiny a potreby zosilniť podporu Kyjeva, no v súčasnej dobe neplánujú vysielať vojakov do boja.

Obaja premiéri odmietli, že by bolo v pláne zapojiť českú alebo poľskú armádu do konfliktu, ako do budúcna nevylúčil francúzsky prezident Emmanuel Macron. „O žiadnom vyslaní vojakov na Ukrajinu neuvažujeme, musíme robiť všetko preto, aby sa Ukrajina dokázala ubrániť ruskej agresii, musíme hľadať všetky cesty, aby Ukrajina mohla byť úspešná. Tá cesta je silná podpora Ukrajiny, vojenská aj ekonomická. Myslím, že nie je potrebné otvárať ďalšie metódy a spôsoby,“ vyhlásil Fiala.

Príchod lídrov V4 na summit v Prahe
Video

Vojaci NATO na Ukrajine

Ukrajina, pomoc Ukrajine, mierové rokovania, vojenská pomoc, vojaci NATO na Ukrajine, ukrajinské obilie. Kľúčové slová stretnutí lídrov Vyšehradskej skupiny sa neustále opakujú. Napriek tomu, že sa lídri nezhodujú, dokážu na diplomatickej úrovni spolupracovať.

Dôvodom je súdržnosť a sila hlasu 65 miliónov obyvateľov regiónu. To je, zdá sa, silnejšie ako rozpory v otázkach pomoci Ukrajine. Český premiér Fiala na tlačovej konferencii priblížil, že aj napriek rozdielom spolupráca „štvorky“ pokračuje.

Štvorica lídrov rokovala skoro dve hodiny a podľa Fialu to bola „dlhá, neľahká, ale priama diskusia“, no napriek tomu plodná. Fico priznal, že dnes sa mu na stretnutí ani nechcelo zívať.

Lídri sa vyjadrili aj k včerajšej správe o vysielaní vojakov na Ukrajinu. Orbán priznal, že Maďarsko vojakov na Ukrajinu nepošle, Fiala povedal, že Česká republika sa tam nechystá posielať vojakov a Tusk dodal, že Poľsko to tiež nepredpokladá.

„My to principiálne odmietame. Mám mandát povedať, že táto vládna koalícia nedá návrh na poslanie vojakov na Ukrajinu,“ vyhlásil Fico. Tvrdí, že sa obáva, že tento krok by viedol k eskalácii konfliktu medzi Ruskom a NATO a vyzýval na okamžité zastavenie paľby aj na mierové rokovania.

Aj maďarský premiér Viktor Orbán tvrdil, že mierové rozhovory by sa mali začať čím skôr.

„Môžete poslať na Ukrajinu všetky zbrane sveta, veľa peňazí, veľa logistickej pomoci, tá vojna nemá vojenské riešenie,“ zopakoval svoj názor Fico s tým, že by išlo o krok k tretej svetovej vojne. Fico sa zároveň neobáva, že jeho vyjadrenia vedú Slovensko do politickej izolácie.

„Som predseda vlády suverénneho štátu a budem robiť suverénnu politiku. Vidím rozdiel medzi faktami a dojmami,“ vyhlásil. Zastal sa ho aj Orbán s tým, že napriek kontroverzným názorom nie sú vylúčení z politických debát na európskej úrovni. Dodal, že ani jeho strana nepatrí do európskych štruktúr a aj napriek tomu je Maďarsko zastúpené na všetkých summitoch NATO, EÚ či v Európskej rade.

Aj napriek nezhodám

Fiala priblížil, že jeho hodnotenie konfliktu je úplne odlišné než Ficovo. „Neverím v pacifistické riešenia, teda tomu, že sa mier dosiahne ústupkom agresorovi,“ povedal, no dodal, že aj napriek rozdielom spolupráca „štvorky“ pokračuje. „Sú medzi nami rozdiely a tie sa nezmenili. Zároveň sme zistili, že sú veci, na ktorých sa zhodneme, a má zmysel, aby naše krajiny spolupracovali,“ uviedol. Dôležitou témou stretnutia tak bol aj postoj jednotlivých štátov k ruskej agresii.

„Vojna je hrubým porušením medzinárodného práva a tento postoj zdieľajú všetky štyri krajiny,“ ozrejmil. Taktiež sa zhodli v tom, že Ukrajina potrebuje pomoc, no líšia sa v tom, aká forma pomoci by to mala byť. Zdôraznil, že Rusko je v tejto vojne agresorom. „Nebudem tajiť, že sa líšime v názoroch na príčiny ruskej agresie aj na spôsoby riešenia,“ dodal, no priznal, že pri otázkach migračných kvót a energetike našli zhodu.

Poľský premiér vyzdvihol základy V4 – slobodu, priateľstvo medzi národmi a úctu pre každého človeka. „V4 má veľmi silné základy, na začiatku bol odpor proti sovietskemu impériu a proti prítomnosti ruských vojsk v našich krajinách,“ podotkol. Spomínal solidaritu medzi národmi a spoločné odboje štátov proti totalite. „Dôležité sú naše aktivity v Európskej únii, priateľstvo medzi našimi národmi existuje, politici sa menia, ale národy zostávajú,“ vyhlásil. Podotkol, že sa musia zamerať na zelenú dohodu, priemysel, poľnohospodárstvo či dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou.

„Som za pomoc Ukrajine, ale musíme dbať na ekonomické záujmy našich krajín a mali by sme v Bruseli spoločne rokovať, aby sa pomoc Ukrajine nerovnala stratám v poľnohospodár­stve,“ uzavrel s tým, že ruský prezident Vladimir Putin je vojnový zločinec.

Ani podľa Orbána nebolo utorkové stretnutie najľahšie a hovoril o istej sebareflexii. Zdôraznil, že keď vznikla V4, tak dôvodom bolo, aby si krajiny pomohli a umiestnili sa v západných štruktúrach. „Potom ako sme to dosiahli, sme sa rozhodli, že máme spoločné záujmy, ktoré sa dokážu spoločne presadzovať ľahšie. Vojna na Ukrajine však túto spoluprácu prepísala. Zhodneme sa však na tom, že základom V4 je sloboda. Čo sa týka rozdielov, tak je to len pri téme vojny,“ skonštatoval.

Dodal, že Maďarsko nechce mať spoločnú hranicu s Ruskom. „Máme na to zlé spomienky, na východ od nás musí existovať entita, ktorá bude medzi nami a Ruskom, preto jej musíme pomáhať,“ dodal s tým, že Maďarsko neposiela zbrane, ale hovorí o poskytovaní inej formy pomoci.

Fico spomenul, že spolu s Orbánom sú najdlhšie slúžiacimi politikmi. „Pre politickú inštitúciu a pre politickú osobnosť je dobré, keď sa s ňou spájajú dve vlastnosti, keď vás ľudia milujú, alebo nenávidia, najhoršie je, keď ste im ľahostajní,“ začal svoj príhovor Fico. O rokovaní hovoril ako o najpodstatnejšom stretnutí pre budúcnosť V4 a zdôraznil silu viac ako 60-miliónového regiónu, lebo vtedy aj Nemecko a Francúzsko musia pristúpiť na podmienky menších štátov.

K pomoci Ukrajine Fico priznal, že 11. apríla sa bude na východe Slovenska konať rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády.

Kontroverzie a spolupráca

Utorkové stretnutie sprevádzali kontroverzie a summit mal byť niečím viac, ako len symbolickým stretnutím premiérov. Veľkú vážnosť mu pripisoval český premiér, podľa ktorého sa po rokovaniach ukáže, či má tento formát ešte zmysel, alebo je už prežitkom. Dodal, že stretávať sa s lídrami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ho príliš neteší, ale podľa jeho slov neexistuje iná alternatíva.

Naopak, premiér Fico vyzdvihuje potrebu spoločenstva V4. Je presvedčený, že krajiny strednej Európy by bez spolupráce nedokázali v Európskej únii presadiť svoje záujmy. Fico už viackrát vyzval premiéra Fialu, aby stretnutie zvolal – Česko je aktuálne predsedajúcou krajinou „štvorky“. Fico tvrdí, že zo skúseností z minulosti je presvedčený, že práve spoločný postup všetkých štyroch krajín dokáže každej z nich pomôcť presadiť svoje postoje v rámci EÚ.

“Niekto sa snaží jednotu V4 naštrbiť”

Ficovi však prekáža, že je jednota medzi štátmi naštrbená. Problémy spôsobujú najmä vonkajšie faktory ako vojna na Ukrajine alebo nelegálna migrácia. Aj na januárovom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbán Fico prizvukoval, že “niekto sa snaží jednotu V4 naštrbiť”.

„Keď sa dajú dohromady štyri krajiny, ktoré zastupujú okolo 65 miliónov obyvateľov, tak to rešpektujú aj tí najväčší európski hráči, ktorí vedia, že bez nás nebudú vedieť prijímať vážne rozhodnutia a že sa s nami musia dohodnúť,“ upozornil.

Donald Tusk Čítajte viac Tusk s údivom počúval Ficove slová o Ukrajine. Summit v Prahe podľa neho odhalí, či má V4 zmysel

„V tom je fantastická príležitosť a jedinečnosť V4. Ale politické pomery v rámci regiónu sú dnes nastavené tak, ako sú,“ skonštatoval.

Premiér zároveň zdôrazňuje nespochybniteľnosť členstva Slovenska v Európskej únii a NATO. „Na tomto sa nebude nič meniť, pretože ja si absolútne uvedomujem, aký význam pre Slovensko má členstvo v EÚ,“ upozornil. Zároveň si však myslí, že zahraničná politika krajiny by nemala byť povinne jednostranne západne orientovaná. Počas svojho pôsobenia sa chce výrazne zamerať na ekonomickú dimenziu zahraničnej politiky.

Tusk: Nie sme unavení z Ukrajiny, ale z Orbána
Video

Vyšehradská štvorka je kultúrnym a politickým spoločenstvom štyroch stredoeurópskych krajín – Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Vzťahy medzi lídrami krajín v poslednom období narúša postoj Slovenska a Maďarska k vojne na Ukrajine. Kým Česko a Poľsko tlmočí záujmy Európy, Slovensko a Maďarsko vyzdvihuje suverénne postoje. No dobrému spolužitiu susediacich krajín nepomáha ani maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý si aj napriek vojne na Ukrajine potriasol rukou s Putinom. Často je v rozpore s Bruselom pri presadzovaní politiky týkajúcej sa Ukrajiny, čo hnevá Varšavu.

Premiér Robert Fico a predseda NR SR Peter...
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) prichádza...
+6Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) prichádza...

© Autorské práva vyhradené

981 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #V4