V Rooseveltovej nemocnici urobili päťtisícu roboticky asistovanú operáciu

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici odborníci z urológie urobili v poradí päťtisícu roboticky asistovanú operáciu, informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

29.02.2024 16:47
debata (3)

Oproti klasickým a laparoskopickým operáciám je robotom asistovaný zákrok šetrnejší a pacient je kratšie v nemocnici a má aj menej pooperačných komplikácií.

Rýchlejšie sa tiež vracia do bežného života. Pri zákroku je aj nižšia traumatizácia tkaniva a straty krvi. Podľa nemocnice má tiež metodika dobré onkologické výsledky.

V Banskej Bystrici majú najmodernejší urgent na Slovensku
Video

„Aj vďaka technológii sme poskytli postihnutým pacientom najšetrnejšiu medicínsku starostlivosť, aká je v súčasnosti na svete v chirurgii dostupná,“ uviedol prednosta II. Urologickej kliniky a vedúci Centra roboticky asistovanej chirurgie Vladimír Baláž.

Hovorkyňa dodala, že jubilejný pacient bol 74-ročný pán Milan z Banskej Bystrice. Roboticky asistovanú operáciu mal dvakrát. Pred desiatimi rokmi mu v banskobystrickom centre operovali nádor na obličke. „Nádorové ochorenie ho, žiaľ, postihlo opäť. Ohraničený karcinóm prostaty mu pomocou robotického systému daVinci operoval Jozef Babeľa,“ objasnila.

Súčasná nemocnica sa nachádza v obrovskom...
Takto by mala vyzerať časť s budovou...
+3Súčasná nemocnica sa nachádza v obrovskom...

Riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková poznamenala, že cieľom je tento program ďalej rozvíjať. „Verím, že v tomto roku sa nám podarí obstarať tretí robotický systém, čím sa zvýši dostupnosť metodiky pre ďalších pacientov,“ povedala.

Podľa nej banskobystrickí zdravotníci majú ambíciu rozšíriť aj spektrum výkonov o transplantačnú i hrudníkovú chirurgiu a operácie pečene a pankreasu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #roboti #Rooseveltova nemocnica