Taraba navštívil Afriku. Envirominister vyrokoval s Keňou a Rwandou dohodu o vojenskej spolupráci

Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) absolvoval počas pracovnej cesty v Keni sériu dôležitých rozhovorov na najvyššej úrovni.

01.03.2024 15:35
Robert Fico / Tomáš Taraba / Foto: ,
Minister životného prostredia Tomáš Taraba. V pozadí premiér Robert Fico
debata (22)

„Afrika už dávno nie je len o chorobách, chudobe a negramotnosti. Niektoré krajiny napredujú obrovským tempom. Je chybou, že slovenskí politici do týchto štátov častejšie nechodili a nevyužívajú obrovský potenciál, ktorý máme,“ uviedol Taraba s tým, že vyrokoval s predstaviteľmi Keňe a Rwandy dohodu o kybernetickej bezpečnosti a vojenskej spolupráci, ktorú by malo Slovensko podpísať v blízkej budúcnosti.

Taraba absolvoval bilaterálne stretnutie s prezidentom Kene Williamom Rutom, kde zadefinovali vzájomnú spoluprácu v oblasti kybernetickej bezpečnosti či užšej ekonomickej podpory a rozvoja všeobecne prospešných projektov. „Bolo mi cťou, že prezident Ruto ma prijal vo svojom paláci a stretnutie nebolo formálne, ale vyslovene priateľské. Myslím si, že táto návšteva bola veľmi úspešná,“ uzavrel Taraba.

Minister taktiež odovzdal so svojou delegáciou humanitárnu pomoc generálnemu tajomníkovi Kenského Červeného kríža Ahmedovi Idrisovi, ktorú budú distribuovať do oblastí postihnutých ničivými záplavami. Na záver pracovnej cesty sa Taraba zúčastnil na zasadnutí OSN pre životné prostredie UNEA-6 v Nairobi.

Taraba počas cesty rokoval so zástupkyňou generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) a generálnou riaditeľkou Úradovne OSN v Nairobi Zainab Hawa Banguraovou, prezidentom Kene Williamom Rutom, premiérom Rwandy Édouardom Ngirentem a predstaviteľom Programu OSN pre ľudské sídla UN Habitat Michalom Mlynárom.

Iris Kopcsayova portret Čítajte viac Taraba chce stavať rýchlejšie. Mimovládky si podľa neho urobili živnosť z toho, že narúšajú výstavbu fabrík
22 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #kybernetická bezpečnosť #vojenska spolupráca #Tomáš Taraba