Prieskum SANEP: Čoho sa ľudia najviac boja? Mali by sa slovenskí vojaci priamo zúčastniť vojny na Ukrajine?

Agentúra SANEP sa pýtala, čoho sa slovenskí občania boja z hľadiska bezpečnosti, či by súhlasili s vyslaním vojakov na Ukrajinu aj či je pomoc Ukrajine dostatočná. Zisťovala tiež, či by sa mala budovať "európska armáda".

04.03.2024 09:00
lešť Foto: ,
Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku počas cvičenia v Lešti 26. júna 2023.
debata (203)
hokej slovensko MS 2023 Čítajte viac Prieskum SANEP: Majú ísť hokejisti z KHL na majstrovstvá sveta v Česku? vlajky, hrad, bratislava, slovensko, eú, európska únia Čítajte viac Prieskum SANEP: Súhlasili by ľudia na Slovensku so zrušením práva veta pri hlasovaní v EÚ?

Výsledky prieskumu agentúry SANEP naznačili, čoho sa z pohľadu bezpečnosti ľudia na Slovensku najviac obávajú. Medzi najväčšie tri obavy patrí rozšírenie konfliktu na Ukrajine až na územie Slovenska, strach z nárastu utečencov a rast vojenských konfliktov vo svete alebo rozšírenie konfliktu na Ukrajine až na územie niektorého zo štátov EÚ. Najmenej sa ľudia obávajú slabého postavenia Slovenska v rámci súčasného medzinárodného nastavenia a živelných pohrôm.

Spoločnosť SANEP ďalej zisťovala, aký majú ľudia názor ohľadom priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine. Viac ako osemdesiat percent ľudí sa vyslovilo proti priamej účasti slovenských vojakov na Ukrajine (úplne razantne odmietavý postoj majú potom necelé dve tretiny opýtaných). Naopak, s priamou účasťou vojakov vyslovilo jednoznačný názor 6,2 percenta ľudí. 7,9 percent ľudí potom uviedlo, že by s vyslaním vojakov „skôr súhlasilo“.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že takmer tri štvrtiny ľudí (73 %) považujú pomoc Ukrajine organizovanú EÚ za dostatočnú. Necelá pätina obyvateľov má potom v tejto otázke opačný názor (19,4 %).

Skoro osemdesiat percent ľudí si tiež myslí, že by sa EÚ mala v dôsledku výrokov Donalda Trumpa o obmedzení vojenskej pomoci USA v rámci členských krajín NATO zamerať na vybudovanie vlastnej „európskej“ armády. Necelá šestina obyvateľov Slovenska by naopak túto iniciatívu EÚ neodporučila.

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 26. – 29. februára 2024. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 685 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí ±1,5 %. Kontrola danej vzorky bola vykonaná triangulačnou dátovou metódou. Všetky uvedené výsledky sú platné iba v daný okamih zberu dát.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #vojna na Ukrajine #SANEP