Incident v dome prezidentky Čaputovej. Neznáma žena preskočila plot, spacifikovala ju ochranka

Polícia zadržala 25-ročnú ženu, ktorá v pondelok v noci preliezla oplotenie a pohybovala sa po pozemku rodinného domu prezidentky Zuzany Čaputovej v Pezinku.

04.03.2024 09:12 , aktualizované: 15:18
debata (186)

„Keďže zadržaná žena sa správala nepríčetne a javila známky požitia alkoholu, prípadne omamných a psychotropných látok, bola na miesto privolaná rýchla zdravotnícka pomoc, ktorá ženu následne previezla do jednej z nemocníc,“ priblížil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Podotkol, že po príchode polície zistili, že ženu na osobnej slobode obmedzili pracovníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. „Objasňovaním ďalších okolností tohto prípadu sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Pezinku,“ doplnil.

MV: Ochrankári nepochybili

„Môžeme potvrdiť, že túto noc došlo k spomínanému incidentu a policajti ÚOÚČ a diplomatických misií MV SR zaistili narušiteľku ihneď po preskočení plotu v areáli pred domom prezidentky. Ona ani jej dcéry neboli ohrozené ani neprišli do kontaktu s uvedenou osobou,“ priblížil rezort s tým, že ochrankári postupovali správne a pri zákroku nepochybili. MV sa viac k udalosti z bezpečnostných a taktických dôvodov nemôže vyjadrovať.

Zároveň poukázalo na to, že aj pre takéto incidenty je dôležité, aby mali traja najvyšší ústavní činitelia pridelené štátne rezidencie, ktoré by zabezpečovali adekvátnu úroveň ochrany.

Incident potvrdil aj hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že prezidentka a jej rodina sú v poriadku. Na mieste bolo podľa televízie niekoľko vyšetrovateľov.

Čaputová, Globsec Čítajte viac Muž sa vyhrážal prezidentke, skončil v rukách polície

Čaputová býva v Pezinku, ktorý je od prezidentského paláca v centre Bratislavy vzdialený zhruba 20 kilometrov.

V roku 2019 úrady zaznamenali telefonát s oznámením, že v dome Čaputovej je uložená bomba. Následne sa ukázalo, že išlo o planý poplach, ktorý mala na svedomí psychiatrická pacientka.

Čaputová: Sloboda a demokracia nie je samozrejmosťou
Video
186 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová