Fico v Častej otvoril prístavbu škôlky. Vláda podľa neho chce rozvíjať sociálny dialóg so samosprávami

Vláda chce rozvíjať sociálny dialóg s predstaviteľmi samospráv, ktorý tu v minulých rokoch chýbal. Predseda vlády Robert Fico (Smer) to zdôraznil na pondelkovom otvorení nových a zrekonštruovaných priestorov materskej i základnej školy v obci Častá v pezinskom okrese.

11.03.2024 15:37
Robert Fico / Tomáš Drucker / Juraj Droba / Foto: ,
V popredí premiér Robert Fico (Smer) a v pozadí vľavo minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas) a vpravo predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba v obci Častá slávnostne otvorili prístavbu materskej školy
debata (2)

Vo svojom príhovore ocenil spôsob, akým dokázala samospráva v Častej zužitkovať externé zdroje na rozšírenie kapacít škôlky aj školy.

„Blahoželám obci k tomuto výkonu, pretože preinvestovať v takom krátkom čase 4,5 milióna eur, ktoré sú predovšetkým z eurofondov, to je malý zázrak. Nehovoriac o krátkosti realizácie tohto projektu,“ zdôraznil premiér.

Fico: Regióny potrebujú impulz (Archívne video)
Video

Poukázal pritom na to, že na takýchto konkrétnych príkladoch je vidieť, akí dôležití sú ľudia stojaci na čele samospráv, rovnako i to, aká je dôležitá spolupráca medzi centrálnou mocou a samosprávami.

Verí, že k rozvoju obcí, miest a krajov prispejú aj kroky jeho vlády, okrem intenzívneho dialógu pritom poukázal na legislatívne úpravy týkajúce sa novelizácie zákona o verejnom obstarávaní či zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Fico rovnako spomenul záujem efektívnejšie čerpať eurofondové zdroje prostredníctvom samospráv. „Máme pred sebou obrovský balík peňazí v európskych fondoch, ktoré štát veľmi ťažko vyčerpá, preto sa chceme dohodnúť s miestnymi, no najmä regionálnymi samosprávami, aby sme čo najväčší objem peňazí presunuli práve týmto samosprávam,“ upozornil Fico.

Premiér takisto avizoval, že v malokarpatskom regióne by sa malo uskutočniť aj výjazdové rokovanie vlády.

Prístavbu materskej i nadstavbu základnej školy realizovala obec Častá prostredníctvom príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu. V prostredí oboch zariadení sa vytvorili nové triedy i ďalšie spoločné priestory. Došlo aj k úprave areálov, výstavbe športovísk či oddychových zón. Obec pri projektoch kládla dôraz na zelené opatrenia vrátane zachytávania dažďovej vody a jej opätovného využitia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #samosprávy #sociálny dialóg