Kočner a Rusko podali dovolanie v kauze zmenky. Žiadajú zrušenie rozsudku pre výroky prokurátora Šantu a odpočúvanie

Odsúdení podnikatelia Marian Kočner a Pavol Rusko, ktorí si za mrežami odpykávajú 19-ročné tresty za falšovanie zmeniek voči televízii Markíza, podali v tejto kauze dovolanie. Po vyše troch rokoch od verdiktu sa pokúšajú dokázať svoju nevinu. Právny zástupca obvinených pre Pravdu priblížil dôvody, pre ktoré chcú napadnúť rozhodnutie Najvyššieho súdu. Ak by sa súd s nimi stotožnil, rozsudok v kauze môže byť zrušený.

12.03.2024 13:16 , aktualizované: 17:43
Marián Kočner Foto: ,
Podnikateľ Marián Kočner po skončení súdu v kauze zmenky v Bratislave, apríl 2018
debata (122)

Najvyšší súd 12. januára 2021 právoplatne odsúdil Mariana Kočnera a Pavla Ruska z falšovania zmeniek voči televízii Markíza v deklarovanej hodnote takmer 70 miliónov eur. V tom čase už väzobne stíhaný Kočner, ako aj bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko, dostali zhodne po 19 rokov väzenia. Obaja sa v súčasnosti pokúšajú dokázať svoju nevinu, preto podali dovolanie na Špecializovaný trestný súd prostredníctvom advokátov 22. februára tohto roka. Ako prvý o tom informoval portál aktuality.sk, informácie potvrdil okrem Špecializovaného trestného súdu aj Ruskov advokát Marek Para.

Dva milióny eur dala Markíza na "obranu" pred zmenkami od Kočnera
Video

Napadli Šantove výroky

Podľa zistení Pravdy právni zástupcovia Kočnera a Ruska žiadajú zrušenie celého rozhodnutia Najvyššieho súdu, keďže ho považujú za „zjavne nezákonné.” „Dovolanie bolo podané obidvoma obvinenými. Dôvody dovolania sú viaceré, avšak za najpodstatnejšie považujeme porušenie práva na obhajobu a porušenie prezumpcie neviny,” uviedol pre Pravdu advokát Michal Mandzák. Porušenie práva na obhajobu podľa advokátov bolo v tom, že došlo k nezákonnému odpočúvaniu obhajobných rozhovorov vo väznici v Leopoldove. „Ani rozhodnutie Ústavného súdu o odmietnutí sťažnosti v tejto veci nemôže byť relevantné, keďže jeho základom bola predčasnosť, a nie nedôvodnosť; a sám Ústavný súd nás odkázal na uplatnenie dovolania,” uviedol právnik v stanovisku.

Porušenie práva na prezumpciu neviny pred súdom chcú argumentovať aj mediálnymi výrokmi prokurátora Jána Šantu. Ten podľa advokátov pred verejnosťou vyhlásil obvinených za vinných ešte pred právoplatným rozhodnutím. „Pripomínam výroky prokurátora o 150-percentnom dôkaznom stave, či o tom, ako prokurátor mal "vystrieľať zásobník dôkazov” a nakoniec dáva "ranu istoty”. Takéto výroky podľa najnovšej rozhodovacej činnosti Európskeho súdu pre ľudské práva majú zásadný vplyv na spravodlivosť konania a odôvodňujú zrušenie rozsudku,” uzavrel Mandzák.

Pri tom 13. marca by mala Kočnerovi a Ruskovi uplynúť trojročná lehota na podanie dovolania proti odsudzujúcemu rozsudku v prípade. Ak sa súd stotožní s argumentmi obhajoby o „zásadnom“ porušení práva na obhajobu, môže to poslúžiť ako dôvod na zrušenie rozsudku v dovolacom konaní.

Marian Kočner a advokát Marek Para. Foto: Pravda, Ivan Majerský
kuciak, kočner Marian Kočner a advokát Marek Para.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) koncom februára zaslal dovolanie odsúdených procesným stranám, teda na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a zástupcom televízie Markíza. „Súd obdržal vyjadrenie prokurátora dňa 27. februára 2024, avšak čaká na prípadné vyjadrenie poškodených, ktorí dostali lehotu do 2. apríla 2024,” uviedla pre Pravdu hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. Po tomto termíne súd zašle spis na dovolacie konanie na Najvyšší súd spolu s dovolaniami aj s vyjadreniami strán.

Pravda oslovila s prosbou o reakciu ÚŠP a právneho zástupcu televízie Markíza Tomáša Kamenca. Prokuratúra sa do uzávierky novín k otázke nevyjadrila. Advokát Kamenec nás odkázal na mediálne oddelenie Markízy, ktoré tiež do uzávierky nereagovalo.

Marian Kočner Čítajte viac Kočner na Súdnom dvore EÚ uspel. Za zverejnenie informácií z jeho mobilov dostane odškodné

Na Ústavnom súde neuspeli

Vyjadrenia prokurátora ÚŠP Šantu, ktoré napádajú Kočneroví advokáti, zazneli v septembri 2019, počas súdneho procesu v kauze. Prokurátor vtedy po výpovedi svedka a bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha vyhlásil, že nemá pochybnosti o dôkazoch voči Kočnerovi a Ruskovi. „Objavili sa také nové skutočnosti a dôkazy, ktoré podľa môjho názoru tú obžalobu ešte umocňujú. Sila dôkazov sa posilnila z pôvodných 100 percent na 150,” uviedol vtedy.

Odpočúvanie porád Kočnera s obhajcami malo prebehať počas prvého súdneho procesu v kauze zmeniek v rokoch 2019 a 2020. Advokáti vtedy upozorňovali na to, že s klientom sa nemôžu dôverne radiť, pretože orgány činné v trestnom konaní vo väznici odpočúvajú návštevnú miestnosť. Policajná inšpekcia vlani pre týždenník Trend potvrdila, že prešetruje tajne monitorovanie stretnutí Kočnera v leopoldovskej väznici. Odpočúvanie iniciovala NAKA a špeciálna prokuratúra pre údajné podozrenie z korupcie. Povolenie na nahrávanie návštev vydal ŠTS. Advokáti Para a Mandzák pre túto skutočnosť podali sťažnosť na Ústavný súd SR, ten ju v septembri zamietol. Senát zložený z predsedu Miroslava Duriša a sudcov Ladislava Duditša a Libora Duľu tak rozhodol na neverejnom zasadnutí.

Takzvaná kauza zmenky sa týka televíznych zmeniek, ktoré podľa súdu boli sfalšované. Majú deklarovanú hodnotou 69 miliónov eur a podpísať ich mal bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko. Podľa obžaloby odsúdení podnikatelia po vzájomnej dohode s ďalším obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Zástupcovia média od začiatku spochybňujú pravosť zmeniek a čas údajného podpisu. Argumentujú tým, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré mali zmenky vlastniť v minulosti. Odsúdený podnikateľ tvrdí, že zmenky vznikli ako súčasť urovnania medzi pôvodnými majiteľmi Markízy a ľuďmi z firmy Gamatex v roku 2000. Senát ŠTS v Pezinku zmeniek vo februári roku 2020 uznal Mariana Kočnera i exriaditeľa Markízy Pavla Ruska za vinných. Najvyšší súd neskôr rozsudok potvrdil.

V decembri 2022 Televízia Markíza vyhrala spor v kauze jednej zo zmeniek. Okresný súd Bratislava V vo štvrtok zamietol žalobu, ktorou Marian Kočner prostredníctvom svojej spoločnosti vymáhal od televízie vyše 26 miliónov eur. Súd bol svojím rozhodnutím viazaný rozsudkom Špecializovaného trestného súdu a uznesením Najvyššieho súdu SR, ktorými boli Marian Kočner a Pavol Rusko uznaní za vinných za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zločin marenia spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza