Nočného vlka Hambálka škrtli zo sankčného zoznamu EÚ, loboval za neho aj Fico

Európska únia zrušila sankcie voči Slovákovi Jozefovi Hambálkovi, európskemu šéfovi ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci.

13.03.2024 11:15 , aktualizované: 18:50
debata (119)
Fico odmieta ďalšie sankcie proti Rusku, podporuje nulovú vojenskú pomoc Ukrajine
Video

„Dnes vyšlo rozhodnutie, na základe ktorého bol Hambálek, občan Slovenskej republiky, vyradený zo sankčného zoznamu,“ povedal premiér Robert Fico. Tvrdí, že na sankčný zoznam bol zaradený pravdepodobne ako prvý občan EÚ. Na tento krok nevidel Fico dôvody. Odmietol, že by Hambálek organizoval tréning vojakov a spájal sa s ruskými motorkármi. Premiér v tejto súvislosti kritizoval predchádzajúcu vládu za to, že nič neurobila a dovolila, aby sa slovenský občan dostal na sankčný zoznam a aby mu „zničili život“.

Únia obviňovala Hambálka zo šírenia ruskej propagandy a výcviku motorkárov s cieľom zapojiť ich do bojov na Ukrajine na strane ruských inváznych síl. Na sankčný zoznam ho zaradila v júli 2022. O jeho vyradenie zo zoznamu sa Fico usiloval, okrem iného aj na januárovom stretnutí s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom a žiadal oň aj predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Podľa premiéra Hambálek neurobil nič, čo by poškodzovalo národnoštátne záujmy Slovenska.

Jozef Hambálek bol vyradený zo sankčného... Foto: ta3
Jozef Hambálek bol vyradený zo sankčného zoznamu EÚ. Jozef Hambálek bol vyradený zo sankčného zoznamu EÚ.

„Zablokované mám úplne všetko. Momentálne nemám prístup k účtom, nefungujú mi platobné karty. Nemám nič. Je to pre mňa až zúfalé, ale z nejakej strany aj smiešne, lebo stále neviem prečo,“ povedal pre Pravdu Jozef Hambálek v roku 2022.

nocni vlci 1 Čítajte viac Nočný vlk Hambálek: Sankcie mi zobrali všetko

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí uviedlo, že všetky členské štáty EÚ podporili aktivity slovenskej diplomacie, ktorá sa intenzívne zasadzovala o vyradenie slovenského občana zo sankčného zoznamu.

Minister Juraj Blanár to označil za úspech slovenskej diplomacie. „Rozhodnutie bolo jednohlasné a podporili ho všetci naši európski partneri. Rád by som ocenil profesionálny prístup členských štátov, inštitúcií EÚ a nášho Stáleho zastúpenia SR pri EÚ, pretože finálnemu kroku vyradenia predchádzali mnohé rokovania,“ uviedol Blanár s tým, že za práva slovenského občana sa od roku 2022 nepostavil ani jeden z ministrov zahraničných vecí.

Slovenská republika zároveň poukázala na rozdielny dopad sankcií na občanov Európskej únie a občanov tretích krajín, keďže prijímané obmedzenia sa týkajú len území štátov EÚ. Pre občanov žijúcich a podnikajúcich v európskych štátoch môžu byť sankcie likvidačné, poukazuje rezort zahraničia.

Škrtli aj dvoch Rusov

Zo sankčného zoznamu EÚ odstránila aj dvoch ruských podnikateľov Arkadija Voloža, spoluzakladateľa internetovej firmy Yandex, a Sergeja Mndojanca, ktorý bol zodpovedný za vzťahy s ruskou vládou v konglomeráte Sistema a taktiež pôsobí v ruskom inštitúte poskytujúcom poradenstvo Kremľu v oblasti zahraničnej a obrannej politiky.

Podľa jedného z diplomatických zdrojov agentúry Reuters bolo sankcionovanie spomínaných troch ľudí „právne neobhájiteľné“. Zdroj poukázal okrem iného na zmenu v postojoch v prípade Voloža, ktorý sa k ruskej invázii na Ukrajinu najprv nevyjadroval, ale vlani v auguste ju nazval „barbarskou“. Na svoju funkciu rezignoval v roku 2022 po uvalení sankcií.

noční vlci Čítajte viac Donbas pri Trnave? Tábor spájaný s Nočnými vlkmi sa majiteľ snaží zlegalizovať

Na zozname ostal miliardár podnikajúci v oblasti metalurgie a telekomunikácií Ališer Usmanov, bývalý pretekár Formuly 1 Nikita Mazepin a majiteľ ruského výrobcu hnojív Acron Viačeslav Kantor. V ich prospech lobovalo Maďarsko.

V prípade Usmanova nejde podľa zdroja o neobhájiteľné sankcie, okrem iného preto, že začiatkom februára Súdny dvor EÚ zamietol jeho odvolanie voči nim. „Silné dôkazy“ sú údajne aj proti ostatným dvom osobám.

EÚ zmrazila majetok a uvalila zákaz vstupu pre približne 2 000 osôb a firiem, ktoré sú podľa nej zapojené do ruskej invázie alebo z nej profitujú. Vojna sa začala pred vyše dvoma rokmi a sankčný režim voči niektorým osobám mal vypršať 15. marca.

SR, 84. schôdza, vláda, zasadnutie, Robert Kaliňák Čítajte viac Kaliňák: Noční vlci sú rizikom pre Ukrajinu, nie pre nás
119 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jozef Hambálek