V Bratislave a Košiciach opäť protestovali proti vláde tisíce ľudí. Žiadali slobodu médií

Na piatkové protivládne protesty v Bratislave a v Košiciach prišli tisíce ľudí. Dav zhromaždených na bratislavskom Námestí slobody a košickej Hlavnej ulici vyjadril nevôľu s postupom vládnej koalície, ktorý sa týka zmien vo verejnoprávnom telerozhlase. Prišlo aj niekoľko študentov žurnalistiky z Bratislavy, Nitry a Trnavy. Protesty tiež upozornili na "izolovanie" Slovenska od západných partnerov.

15.03.2024 19:50 , aktualizované: 20:12
Bratislava protivládny protest Foto: ,
Potestujúci počas protivládneho protestu na Námestí slobody v Bratislave 15. marca 2024.
debata (234)

Protivládne protesty zvolali opozičné SaS a Progresívne Slovensko. KDH sa tentokrát do protestov účasťou nezapojilo z dôvodu konania ich víkendového snemu.

Protesty v Bratislave a Košiciach
Video

Ako prvá vystúpila na bratislavskom proteste poslankyňa z SaS Vladimíra Marcinková. Vo svojom prejave zdôraznila, že Slovensko nereprezentuje premiér Robert Fico (Smer), ministerka kultúry Martina Šimkovičová či predseda SNS Andrej Danko.

Demonštranti si na transparente robili posmech... Foto: Pravda
TV SRa T Demonštranti si na transparente robili posmech z návrhu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (za SNS) na zrušenie RTVS a nahradenie verejnoprávneho telerozhlasu novým médiom s názvom STaR.

Po nej poslankyňa Progresívneho Slovenska Zora Jaurová uviedla, že od vlády požadujú okamžité stiahnutie návrhu zákona týkajúceho sa novej podoby verejnoprávneho vysielateľa. Podľa nich by vláda o tomto návrhu nemala ani len rokovať. Poslankyňa tiež zdôraznila potrebu nezávislého a slobodného mediálneho priestoru pre demokraciu. Zhromaždenie vyzvala na podporu novinárov, ako tých, ktorí pôsobia v RTVS, tak i zamestnancov v súkromných spoločnostiach.

Šimkovičová, Danko a Taraba k zmenám v RTVS
Video

Herečky Michaela Čobejová a Zuzana Porubjaková následne prečítali stanoviská Českého rozhlasu a Českej televízie k situácii okolo slovenského verejnoprávneho telerozhlasu. Český rozhlas vyjadril znepokojenie nad aktuálnym dianím, ktoré podľa nich predstavuje počiatočný krok k zoštátneniu RTVS, zároveň vyjadril podporu vedeniu RTVS a ich slovenským kolegom. Vedenie Českej televízie taktiež označilo za znepokojivé viaceré paragrafy navrhovanej legislatívy, obzvlášť poukázalo na možnosť odvolania generálneho riaditeľa RTVS bez udania dôvodu. Ďalšie kroky v legislatívnom procese pri predmetnom návrhu zákona plánujú starostlivo sledovať.

Dav na bratislavskej demonštrácii, na ktorú prišlo odhadom okolo 15 000 ľudí, skandoval „Slovensko si nedáme“ a „Fico do basy“. Na predsedu Hlasu Petra Pellegriniho ľudia zase kričali „podržtaška“.

Snímka z protestu zameraného proti viacerým... Foto: TASR, František Iván
Košice opozícia protivládny protest Snímka z protestu zameraného proti viacerým plánom a krokom vlády Roberta Fica pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach 15. marca 2024.

„Dnes v priamom prenose sledujeme bezprecedentný útok na našu verejnoprávnu televíziu, jej generálneho riaditeľa, snahu o jeho odvolanie a politické ovládnutie spravodajstva RTVS," skonštatovala vo svojom vystúpení producentka Wanda Adamik Hrycová. Poukázala na úlohu médií pri ochrane demokracie. „Základnými stavebnými piliermi demokracie sú totiž sloboda slova a médiá, ktoré nie sú poplatné moci a vládnucim stranám. Nezávislí novinári pracujú pre nás, pre občanov," zdôraznila. Vyzvala tiež k podpisu hromadnej pripomienky k návrhu zákona.

Ďalšou vystupujúcou bola herečka a diplomatka Magda Vášaryová, v rámci svojho prejavu zdôraznila, že sa nevzdá a nedovolí, aby si „sprivatizovali aj moje Slovensko, naše Slovensko". Požiadala mužov, aby sa zastali slovenských novinárok, aby sa k nim správali slušne.

Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba, Andrej Danko, Lukáš Machala Čítajte viac Dusno na tlačovke o RTVS: Hádka a útoky na novinárov, Markízu, opozíciu. Danka niekto počastoval nadávkou

Ďalší vystupujúci, poslanec za SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že dnes, teda 15. marca, mali začať platiť viaceré zmeny, ktoré zavádza novela Trestného zákona. Tieto zmeny boli ale pozastavené Ústavným súdom SR. Gröhling v tomto smere zdôraznil úlohu prezidentky Zuzany Čaputovej, opozície, a tiež občanov na námestiach. „Dnes sme museli prísť opäť, pretože sa ocitáme na prahu autokracie. Viete prečo? Pretože chcú ukradnúť RTVS," vyjadril sa poslanec. Ministerku kultúry Šimkovičovú vyzval na odstúpenie.

Protest ako rečník uzavrel predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Pripomenul, že v najbližších troch mesiacoch sa budú konať prezidentské aj európske voľby. „Nedovoľme konšpirátorom ovládnuť televíziu a rozhlas. A nedovoľme, aby sa prezidentom stal niekto, kto 20 rokov slúži Robertovi Ficovi. Peter Pellegrini chce byť prezident, ale pritom sa bojí ísť do televíznej debaty,“ vyhlásil šéf progresívcov. „Naozaj je nám bližšia Moskva, namiesto Viedne či Prahy? Na Slovensku je väčšina ľudí, ktorí si prajú žiť na západe." Je presvedčený, že celá Európa drží palce Slovensku, aby si obránilo demokraciu.

Protestujúci počas protivládneho protestu na... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Bratislava protivládny protest Protestujúci počas protivládneho protestu na Námestí slobody v Bratislave 15. marca 2024.
234 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #médiá #RTVS #demonštrácia #protivládny protest