Envirorezort reaguje na smrť ženy. Taraba hovorí o medveďovi s krvavou papuľou, Kuffa viní Budaja

V Žilinskom kraji sa v piatok podvečer odohrala tragická udalosť. Muža a ženu naháňal pri vrchu Na jame v okrese Liptovský Mikuláš medveď. Kým muža vypátrali a bol v poriadku, ženu našli bez známok života. Ministerstvo životného prostredia ihneď reagovalo.

16.03.2024 08:30 , aktualizované: 14:49
tomáš taraba, filip kuffa Foto: ,
Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa a podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).
debata (194)

Na mieste nálezu tela mŕtvej 31-ročnej Bielorusky v Nízkych Tatrách bol 200-kilový medveď s krvavou papuľou. Informáciu v sobotu vo videu na sociálnej sieti zverejnil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že aktuálne preverujú, či nejde o jedinca, ktorý pred časom obťažoval ľudí na Táloch. Predchádzajúce vedenie rezortu ho podľa Tarabu dalo premiestniť do hlbšej prírody, aby ho zachránilo.

Udalosť označil minister za zbytočnú tragédiu. Štátny tajomník Filip Kuffa incident označil za útok a znova z toho viní bývalé vedenie rezortu na čele s Jánom Budajom. Zároveň uviedol, že envirorezort chystá zmeny.

Incident sa odohral v katastri Demänovskej Doliny. Po telefonáte na tiesňovú linku 158 vyslala polícia na miesto viaceré hliadky.

Taraba v Ide o pravdu: Policajti nepôjdu strieľať medvede. Debaty v koalícii by boli potrebné, ak by prezident zostal straníkom
Video
Zdroj: TV Pravda

Polícia incident vyšetruje

Na miesto boli okamžite vyslané policajné hliadky, ktoré vykonali potrebné úkony s cieľom ich vypátrania. Do pátrania bola privolaná aj Horská záchranná služba. „Muž bol vypátraný, je v poriadku, avšak žena bola nájdená bez známok života,“ informovala žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. Na miesto bol podľa nej privolaný aj zásahový tím medveďa hnedého. „Nateraz tam prebiehajú všetky potrebné úkony, a preto polícia zatiaľ nemôže poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla.

Populácia medveďov musí byť eliminovaná

Na incident ihneď zareagovalo aj ministerstvo životného prostredia. Populácia medveďov musí byť eliminovaná, v prvom rade ide o problémové jedince, uviedol rezort. „Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o smrti 31-ročnej ženy v Nízkych Tatrách, v lyžiarskom stredisku Jasná, časť Repiská, ktorá tragicky zahynula v dôsledku útoku medveďa. Okolnosti tragickej udalosti ďalej vyšetruje polícia,“ napísalo ministerstvo.

Na snímke v popredí Filip Kuffa. Foto: TASR, Adriána Hudecová
SR súdy Kuffovci napadnutie farmár Filip Kuffa Na snímke v popredí Filip Kuffa.

Zásahový tím pre medveďa hnedého a predstavitelia krízového štábu envirorezortu sú súčinní. Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu dnes žneme dôsledky nekompetentnej práce „Budajovcov, Kičovcov a ďalších pseudoaktivistov“, ktorí povýšili ochranu medveďa nad ľudský život.

„Vyjadrujem úprimnú a hlbokú ľútosť nad úplne zbytočnou stratou mladého ľudského života – občianky Bieloruska,“ objasnil Filip Kuffa. Orgánom činným v trestnom konaní poskytuje envirorezort plnú súčinnosť. „O ďalších krokoch budeme transparentne informovať. Ak sa potvrdí, že išlo o priamy útok medveďa, tak sa to tak aj pomenuje. Nič sa ututlávať nebude,“ dodal Kuffa.

Envirorezort chystá zmeny, už vydali manuál

Rezort zároveň informoval, že predloží spoločne s Rumunskom na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia EÚ návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa. „V tejto súvislosti ministerstvo životného prostredia vykonalo ešte v januári analýzu, ktorá bola prekonzultovaná s odborníkmi, a na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží návrh na zmenu zákona o ochrane prírody a krajiny,“ informoval rezort.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba. V... Foto: SITA, Milan Illík
Robert Fico / Tomáš Taraba / Minister životného prostredia Tomáš Taraba. V pozadí premiér Robert Fico

Téma medveďov rezonovala už pred voľbami a chytili sa jej najmä predstavitelia strany SNS, ktorej rezort neskôr pripadol. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS, Život-NS) ešte v januári navrhol, aby bolo možné odstreliť medveďa aj priamo v obci. Začiatkom marca zverejnilo ministerstvo životného prostredia zverejnilo Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého. Vyplýva z neho, že veliteľom zásahu bude člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého alebo určený zamestnanec Štátnej ochrany prírody, správy národných parkov alebo chránených oblastí. Rezort tvrdí, že realizáciu takéhoto dokumentu si vyžiadal narastajúci problém s medveďmi v intravilánoch obcí a miest.

Manuál určuje postupy pri riešení nebezpečných situácií spojených s priamymi alebo nepriamymi rizikami v súvislosti s ohrozením majetku, zdravia a života ľudí pri výskyte medveďa hnedého v intraviláne miest a obcí. „A to od prijatia, spracovania a evidencii hlásení, cez pracovné postupy po nahlásení výskytu medveďa hnedého v intraviláne, až po spoluprácu pri zásahoch a elimináciu problémového/sy­nantropného jedinca,“ píše sa v manuáli.

Taraba na začiatku februára upozornil, že manuál sa netýka plošného odstrelu, ale zásahu v krízových situáciách, teda vtedy, keď sa medveď dostane do intravilánu a predstavuje reálne nebezpečenstvo pre ľudí a ich majetok. „V danom prípade vydá výnimku na odstrel envirorezort a zároveň musí dať výnimku okresný úrad, ktorý preverí, či v danej oblasti intravilánu je možný takýto odstrel,“ vysvetlil.

K samotnému usmrteniu problémového jedinca medveďa hnedého odstrelom môže vykonávateľ pristúpiť len na základe priameho pokynu veliteľa zásahu v prípade, ak je priamo zúčastnený pri odstrele, alebo na základe preukázateľného pokynu veliteľa zásahu, a to formou SMS správy či mailu. V každom jednotlivo posudzovanom prípade musí ísť podľa envirorezortu o identifikovaného problémového medveďa, ktorého správanie spĺňa stupne: extrémne vysoké riziko, vysoká miera rizika a významná miera rizika. Enviroaktivisti manuál kritizovali.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #medvede #Filip Kuffa