Kuffa a Taraba hneď hovorili o útoku medveďa, Bielorusku však zabil pád zo 150 metrov, v teréne nemala čo robiť. Padol aj výstrel

Žena z Bieloruska zomrela po strete s medveďom hnedým pravdepodobne na zlyhanie centrálneho nervového systému po páde z výšky 150 metrov, pri ktorom utrpela devastačné porania hlavy. Ako predbežnú príčinu smrti to konštatoval obhliadajúci súdny lekár.

16.03.2024 10:25 , aktualizované: 18:49
tatry Foto:
Horskí záchranári pri tele 31-ročnej Bielorusky, ktorá zomrela v Nízkych Tatrách v piatok 15. marca 2024.
debata (455)

Incident sa stal v piatok 15. marca podvečer počas vychádzky z obce Lazisko, okres Liptovský Mikuláš, smerom na vrch Sina. Po strete s medveďom hnedým sa dvojica rozdelila a utekala pred medveďom. Následne našli 31-ročnú Bielorusku bez známok života. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková s tým, že presnú príčinu smrti určí až súdna pitva. Polícia v tejto súvislosti začala aj trestné stíhanie pre usmrtenie. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

tomáš taraba, filip kuffa Čítajte viac Envirorezort reaguje na smrť ženy. Taraba hovorí o medveďovi s krvavou papuľou, Kuffa viní Budaja

„Ten terén, kde sa nachádzal oznamovateľ, bol veľmi exponovaný, sú tam také skalné prahy, strmé zrázy. Je to neznačkovaný terén, nemali tam čo hľadať tí ľudia,“ povedal pre TV Joj záchranár HZS Nízke Tatry Jaromír Holuša.

Horskí záchranári na svojom webe informovali, že mŕtvu ženu našiel služobný pes. Medveď sa však v čase vypátrania tela nachádzal v blízkosti záchranárov a tak ho „za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu policajta zahnali“. S mužom, ktorý útek pred medveďom prežil, nadviazal kontakt druhý pátrací tím, našli ho uviaznutého nad skalným prahom. „Bol vystrašený ale bez zranení,“ uviedli záchranári.

Taraba v Ide o pravdu: Policajti nepôjdu strieľať medvede. Debaty v koalícii by boli potrebné, ak by prezident zostal straníkom
Video

Na udalosť reagovalo aj Ministerstvo životného prostredia, podľa ktorého musí byť populácia medveďov eliminovaná, najmä ak ide o problémové jedince. Ako uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa, ak by sa potvrdilo, že išlo o priamy útok medveďa, tak sa to tak aj pomenuje. „Nič sa ututlávať nebude,“ dodal Kuffa.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) uviedol, že na mieste nálezu tela mŕtvej Bielorusky bol „200-kilový medveď s krvavou papuľou“. Dodal, že aktuálne preverujú, či nejde o jedinca, ktorý pred časom obťažoval ľudí na Táloch.

Chodník je uzavretý

Vrch Na Jame (1438 m) je v Národnom parku Nízke Tatry a je v 5. stupni ochrany. Pohyb od tretieho stupňa ochrany je povolený len po značených chodníkoch, a to v čase hodinu po východe a hodinu pred západom slnka. Ide o medvedie teritórium, pripomenul Denník N.

Vrch Na jame sa nachádza na západnej strane Demänovskej doliny neďaleko vrchu Siná. Nevedie na naň značený turistický chodník. Oblasť je husto zarastená stromami. „Žlto značený turistický chodník do Sedla Sinej je uzavretý do 30. júna z dôvodu ochrany prírody,“ uviedol denník Sme.

Envirorezort súčasne informoval, že spoločne s Rumunskom predložia na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia EÚ návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie. To podľa MŽP SR umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

medved foto policia Čítajte viac Medveď na Liptove naháňal dvoch ľudí, ženu našli mŕtvu
455 debata chyba
Viac na túto tému: #Demänovská dolina #medveď hnedý