Záchranári v slovenských horách ratovali Poliakov, vo Fatre v akcii aj vrtuľník

Horskí záchranári pomáhali v nedeľu popoludní 50-ročnému poľskému turistovi, ktorý si pri páde z hrebeňa Veľkej Fatry spôsobil ťažké poranenie dolnej končatiny. K zásahu boli privolaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje Horská záchranná služba (HZS).

17.03.2024 20:41
debata

Turista z Poľska mal spadnúť dole Studeným úplazom na veľkofatranskom hrebeni medzi Chatou pod Borišovom a Ploskou, pri páde si vážne poranil nohu. O súčinnosť pri záchrannej akcii bola požiadaná aj posádka vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorá po medzipristátí na Donovaloch zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS.

Lyžovačka v plnom prúde. Pozrite si, ako to momentálne vyzerá na Štrbskom Plese
Video

„Pacient bol po dosiahnutí vyšetrený, ošetrený a so zafixovanou zranenou končatinou pripravený na leteckú evakuáciu z terénu. S posádkou VZZS následne smeroval na vyšetrenia do nemocničného zariadenia,“ priblížili horskí záchranári.

Horskí záchranári zase v Malej Studenej doline pomáhali skialpinistovi aj skialpinistke z Poľska. Skialpinista sa nachádzal na Téryho chate. Pri lyžovaní z Ľadového sedla počas predchádzajúceho dňa utrpel úraz nohy. Noc strávil na chate a nasledujúce ráno nebol schopný pokračovať samostatne. „Pre nepriaznivé meteorologické podmienky vyrazili príslušníci HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry do doliny pozemne. Po dosiahnutí chaty bol pacient vyšetrený a ošetrený,“ uvádza HZS.

Počas prebiehajúcej záchrannej akcie prijala ďalšie oznámenie, tentoraz o páde poľskej skialpinistky z Malého Pyšného štítu v Lastovičej štrbine. „Pacientka si pádom privodila taktiež úraz dolnej končatiny,“ spresnili horskí záchranári, ktorí ju ošetrili.

Pre náročnosť terénu bola o súčinnosť požiadaná aj posádka poľskej horskej služby (TOPR), pomocou ktorej oboch pacientov evakuovali do Poľska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #horská záchranná služba #Veľká Fatra