Vo viacerých lokalitách by mohli pre medveďa vyhlásiť mimoriadnu situáciu

Vo viacerých lokalitách by sa pre výskyt synantropných medveďov mohla vyhlásiť mimoriadna situácia. Vláda v stredu uložila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas), aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

20.03.2024 12:52 , aktualizované: 13:57
debata (1)
Medveď v Liptovskom Mikuláš (detail + spomalenie)
Video

Rizikovými okresmi sú Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v Liptovskom Mikuláši
Video
medveď, Liptovský Mikuláš Čítajte viac Šelma postavila do pozoru celé mesto. Medveďa na Liptove hľadali ochranári aj polícia

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach. „Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ ozrejmilo.

Ľudia pred pobehujúcim medveďom preskakovali v Liptovskom Mikuláši ploty
Video
Zdroj: Facebook/Eva Fischerová

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podľa materiálu zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd,“ uviedol envirorezort.

medved foto policia Čítajte viac Viete presne, čo robiť, keď sa stretnete s medveďom? Funguje píšťalka či hra na mŕtveho?

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa Šutaja Eštoka ochrana ľudí žijúcich v mestách. „Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) uviedol, že téma medveďa je odborno-vecná téma a vyžaduje si adekvátnu reakciu. „Nemôžeme tu mať medvede, ktoré nám chodia po sídliskách miest a ohrozujú nám ľudí. Tu sa už nemôžeme baviť o tom, že sme im narušili teritórium,“ poznamenal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #útok medveďa